JAMIE REID

Preminuo umjetnik koji je osmislio dizajn za naslovnicu kultnog singla Sex Pistolsa

Jamie Reid, ”God Save the Queen”, rad izložen u Londonu u listopadu 2022. godine kao dio Stolper-Wilson Collection memorabilije Sex Pistolsa, ususret aukciji u kući Sotheby‘s.

 Daniel Leal/Afp/Profimedia/Daniel Leal/afp/profimedia
Kroz jedno od svojih umjetničkih djela kritizirao je i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Britanski umjetnik i politički aktivist Jamie Reid, koji je 1977. godine osmislio dizajn za naslovnicu singla Sex Pistolsa "God Save The Queen", preminuo je u 77. godini života, piše The Guardian.

Rad koji prikazuje britansku kraljicu Elizabetu II., preko čijih je očiju ispisan naziv pjesme, a ustiju naziv benda, ostao je upamćen u glazbenoj povijesti.

Upravo Reidov grafički odabir koji asocira na poruku u kojoj se traži plaćanje otkupnine te politička hrabrost zacementirali su, piše CNN, "slavu Sex Pistolsa te punk rocku dali jasan, postojan vizualni stil".

Zapažen je bio i njegov poster "Free Pussy Riot", koji je prenosio poruku potpore trima članicama feminističkog ruskog punk benda koje su 2012. godine osuđene za "svetogrdni huliganizam", podsjeća The Guardian.

Kroza svoj rad svojedobno je kritizirao i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, dodaje CNN.

Radikalna umjetnost i tada je bila važan alat pobune, baš kao i u njegovoj mladosti.

Da je Reid preminuo objavio je njegov galerist John Marchant, koji ga je u objavi na Facebook profilu opisao kao "umjetnika, ikonoklasta, anarhista, punkera, hipija, buntovnika i romantika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:41