IZLOŽBA

Predrag Todorović u Gliptoteci HAZU izlaže radove koji su ujedno i slike i skulpture

Na svojoj novoj izložbi Todorović prelazi granice medija te se bavi radovima koji su ujedno i slike i skulpture

Utisci i ljuske" naziv je izložbe Predraga Todorovića koja se do 30. siječnja može pogledati u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iza Todorovića su već mnoga iskustva, završio je smjer slikarstva na Akademiji u Rijeci, bavio se i slikarstvom i kiparstvom, ali i restauriranjem, radio je kao profesor na Akademiji, vodio je galeriju u sklopu poznatog riječkog kluba Palach, bio je na čelu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka... Kako je dulje vrijeme djelovao na riječkoj sceni, nekako se za ovog umjetnika više čulo tamo. Posljednjih desetak godina živi u Zagrebu.

Već je devedesetih godina započeo s analizom među ostalim materijalnih aspekata slikarstva, pa je na slikarsku plohu stavljao materijale poput žbuke, cementa ili asfalta, i to uz pomoć špahtle.

Na svojoj novoj izložbi Todorović prelazi granice medija te se bavi radovima koji su ujedno i slike i skulpture, odnosno reljefima-slikama. Izložena su djela ovog umjetnika koja su nastajala posljednjih godina, podijeljena u cikluse "Utisnuto", "Poliptih", "Nedovršeni krajolici" te "Ljuske".

Njegovi radovi nisu nikako prvoloptaški, već pozivaju na dulje promatranje, na meditativnost. U doba kada nas bombardiraju vizualnim, kada se nameću upravo agresivnim pristupom, djela koja se pozivaju na odmor, na zagledanost u sebe, dobrodošao su odmor od svakodnevice. Radovi postavljeni u prizemlju Gliptoteke HAZU čine jednu ambijentalnu cjelinu. Sklon je redukciji do kraja, mjesta za višak u njegovu stvaralaštvu nema, sve je u bijelim, sivim nijansama. Njegova je umjetnost, u svakom slučaju, prohodnija od napisanih predgovora.

Predgovor pišu povjesničarka umjetnosti Ivana Mance i pjesnik Ervin Jahić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:33