ZATVORILI I CESTU

Potrošili preko 200.000 eura da bi uklonili Banksyjev mural težak 22 tone. Evo zašto

Banksy, mural

 Mick Howes/Swns/Swns/Profimedia/Mick Howes/swns/swns/profimedia
‘Morao sam angažirati noćnog stražara koji bi pazio nakon što je netko ukrao dio s murala i pokušao ga prodati na Facebooku‘

Jutarnje buđenje uz spoznaju da je Banksy ukrasio njihov dom najnovijim multimilijunskim djelom, za mnoge ljude bi bilo ostvarenje snova.

Međutim, britanski supružnici Garry i Gokean Coutts su daleko od toga. Umjetnik Banksy, koji je ostavio šest metara visokog galeba na jednoj strani njihovog doma, doveo ih je do noćne more, piše The Times.

Otkako se mural preko noći pojavio na domu u Lowestoftu 2021. godine, kuća je postala glavna meta vandalima i lopovima, no i birokratima koji bi im rekli da je potrebno potrošiti na desetke tisuća eura kako bi ga zadržali.

Par je uklonio 22 tone teško umjetničko djelo u pothvatu za kojeg je bilo potrebno zatvoriti cestu, ali i unajmiti dizalicu. "U početku je očito bilo nevjerojatno, no kako su stvari počele nestajati s njega postalo je izrazito stresno. Nisam siguran je li Banksy svjestan nenamjernih posljedica koje ostavlja vlasnicima. Kada bismo mogli vratiti vrijeme, učinili bismo to", rekao je Garry Coutts, vlasnik kuće i umirovljeni krovopokrivač.

"Morao sam angažirati noćnog stražara koji bi pazio nakon što je netko ukrao dio s murala i pokušao ga prodati na Facebooku. Jednom drugom prilikom vandali su bili uhvaćeni s desetak kantica bijele boje kojom su očigledno htjeli prekriti mural", dodao je. "Bila je to živuća noćna mora. Imali smo i nekih problema s pukotinama u zidu pa smo ga iz sigurnosnih razloga morali ukloniti. Da se dogodila neka nesreća, mi bismo bili krivi".

image

Uklanjanje murala

Gary Freeman/Swns/Swns/Profimedia/Gary Freeman/swns/swns/profimedia

"Sada moramo smisliti što ćemo s njim. Račun da ga uklonimo će vjerojatno premašiti 200 000 funti, a mi smo samo normalni ljudi pa bismo ga željeli prodati i vratiti taj trošak", dodao je vlasnik.

Par živi u Enfieldu u sjevernom Londonu te je svoju kuću iznajmljivao stanarima kada se pojavio rad anonimnog umjetnika.

"Došao sam tamo i nikada nisam vidio toliko ljudi. Stajali su u redu da se fotografiraju", rekao je gospodin Coutts. "Jednog je dana čovjek ukrao izolaciju i pokušao ju prodati na Facebooku za 1600 funti. Sve to je postajalo previše i na kraju smo odlučili da ga moramo ukloniti. Šteta, ali jednostavno nismo mogli živjeti sa stresom", zaključio je Coutts s nadom da će djelo moći zamijeniti replikom.

Banksy je ovo umjetničko djelo napravio kao dio serije naziva "Great British Spraycation". Umjetnine je stvarao u primorskim gradovima kako bi pomogao u obnavljanju njihovog turizma, piše The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:27