ŠPANCIRFEST

POLITIKA EMOCIJA - DIZAJN INDIE VIDEOIGARA Izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva gostuju u Varaždinu

ZAGREB - U sklopu festivala varaždinskog MOP Špancirfesta ovaj tjedan gostuju dvije izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva - kao dio predprograma u utorak se u Galerijskom centru Varaždin otvara izložba dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića "Jedina množine - simbol, znak, logo, brend", a 19. svibnja u varaždinskom HNK otvara se i izložba "Politika emocija - dizajn indie videoigara".

S oko 250 radova Ljubičićeva izložba donosi pregled njegova rada u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda od 1970. godine do danas, među kojima su i one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Svjetsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu te brojne druge.

Po riječima kustosa te izložbe, Marka Goluba, Ljubičić upravo znak i logo vidi kao savršene dizajnerske artefakte, najkonciznije vizualne iskaze određene ideje koja povezuje i spaja sva značenja i vrijednosti iza onoga za što ili koga su dizajnirani, a većinu njegove produkcije u ovom području odlikuje bogatstvo značenja i potreba autora da realiziranim radom ponekad kaže iznimno puno o temi kojom se bavi te pritom ne zanemari estetsku komponentu dizajna.

Izložba je već bila postavljena u Zagrebu, Splitu i Puli, a neposredno prije samog otvorenja, pripremljeno je predavanje autora u Multimedijalnoj dvorani Palače Herzer na temu “Dizajn koji trebamo”.

Prva HDD-ova izložba posvećena dizajnu videoigara

"Politika emocija – Dizajn indie videoigara" prva je izložba u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva isključivo posvećena game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, autorefleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama i kritički adresiraju društvene teme

Autor koncepcije te izložbe Srđan Laterza napominje kako neke od najzanimljivijih i najuspješnijih novijih indie igara imaju dvije glavne poveznice: inovativni game design, dosad neviđen oblik interakcije unutar igre, te fokus na društveno-političke teme.

"Cilj je izložbe istaknuti njihovu inventivnost i napore, kao i ukazati na u domaćoj sredini često zanemarivanu činjenicu da je dizajn videoigara danas jedno od najkreativnijih područja dizajna interakcija, ustvrdio je u najavi izložbe.

Izložba "Jednina množine - simbol, znak, logo, brend" ostaje otvorena do 20. svibnja, a "Politika emocija: Dizajn videoigara" do 19. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:14