KORANA U GOSTIMA

Pogledajte prekrasni dom Vesne Matić uz jezero. Dočekala nas je s najpoželjnijim krafnama u gradu

 Boris Kovacev/Cropix
Odrasla je u Omišu, ali živi u Zagrebu s obitelji. Bavi se gestalt psihoterapijom i art terapijom, te izrađuje keramičke posude i slika

Dočekala nas je s najpoželjnijim krafnama u gradu, sudeći po onom što se piše na "ženskim" portalima, na prekrasnoj tacni od keramike koju je sama izradila. Vesna Matić izradila je lijepu, poetičnu keramiku na kojoj se poslužuju jela u restoranu Noel u Zagrebu. Njihove su bile i ukusne krafne. Posjetili smo je u kući u kojoj živi s obitelji, a koja se nalazi uz jezero na koje imaju otvoreni pogled. Ambijent gotovo kao da smo u Nizozemskoj, koja ima mnoga mala jezera... dok jedemo i smokve iz Omiša.

image
Boris Kovacev/Cropix

Osim što radi prekrasne predmete od keramike i slika slike, diplomirala je ekonomiju u Zagrebu i slikarstvo u Ljubljani, ali za ono čime se danas najviše bavi presudni su bili edukacija iz integrativnog gestalta te specijalizacija iz art terapije, koju je upisala u zrelijoj dobi pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za art terapiju je, kaže, trebalo položiti četrdeset ispita uz sve obiteljske i radne obaveze...

Zagovara umjetnost kao katalizator ozdravljenja pojedinca i društva. Surađuje sa psihijatrijskom bolnicom Sv. Ivan uz dr. Antoniju Vuk, koja vodi tim u Dnevnoj bolnici za integrativnu psihoterapiju. Trenutačno Vesna uređuje svoj studio u Dežmanovoj 8, gdje će od kolovoza održavati radionice art terapije, koja, kaže, svima može dobro doći za suočavanje s izazovima...

image
Boris Kovacev/Cropix

KAKO BI OPISALA SVOJ DOM?

"Dom je za mene mjesto uz koje vežem sigurnost i lakoću, prostor u kojem pri ulasku odahneš s olakšanjem jer možeš biti ono što jesi u bilo kojem trenutku. Volim kada je prostor oko mene svijetao, umjerenih boja i nenametljiv, bez gomile predmeta."

KOJI JE TVOJ STILSKI ZAŠTITNI ZNAK?

"Možda su to spuštena i malo valovita, ponekad raščupana kosa, kapa na glavi i neki crni odjevni predmet. Preko dana koristim vrlo malo make-upa i eksperimentiranje s bojama ostavljam ipak za platno, a na lice gotovo tri desetljeća nanosim isti proizvod - Touche Eclat korektor za područje oko očiju upotpunjen s klasičnom crnom maskarom."

KOJI SI PREDMET RELATIVNO NEDAVNO KUPILA ZA KUĆU I BAŠ TI JE DRAG?

"U zadnje vrijeme kupujem mirisne štapiće pa sam tako otkrila odlične Shoyeido japanske mirisne štapiće s mirisom cvijeta šljive koji suptilno oplemenjuju prostor."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO TRENUTAČNO ČITAŠ I KOJA TI JE NAJDRAŽA KNJIGA?

"Čitam novu knjigu koju mi je prijateljica poklonila za rođendan - ‘12 pravila za život, protuotrov kaosu‘ Jordana B. Petersona.

Vraćam se nekim najdražim knjigama, kao što su knjiga o ženskoj psihologiji ‘Žene koje trče s vukovima‘ Clarisse Pinkole Estés ili C. G. Jungova ‘Crvena knjiga‘, fascinantno djelo introspekcije i putovanja u nesvjesno s preplitanjem umjetnosti i psihologije.

Čitam iznova i stare, trošne knjige s pjesama iz osnovne i srednje škole jer osjećam neku sponu koja se nikada nije prekinula, a prenosim je i drugima."

image
Boris Kovacev/Cropix

GDJE U KUĆI RADO ČITAŠ?

"Odrasla sam na moru i nedostaje mi sunce u Zagrebu pa rado sjedim i čitam na klupici uz prozor, na kojoj ima najviše svjetlosti. Tu slažem i hrpicu knjiga za čitanje, a pridruže mi se ponekad maca i pas."

image


Boris Kovacev/Cropix

VOLIŠ LI UMJETNIČKE I DIZAJNERSKE PREDMETE? KOJE IMAŠ U STANU?

"Volim spoj tradicionalnih komada namještaja iz, recimo, razdoblja bidermajera s nečim novim, kao što su Eamesovi proizvodi, nešto od Kartella ili pak stolac iz Prostorije."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽA SLIKA U KUĆI I ZAŠTO?

"Moja ‘Ratnica‘, koja je nastala kad sam se tek počela baviti art terapijom i pojavila se na platnu neplanirano, kao neki arhetip žene koji mi je vrlo znakovit i pokazuje put."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJU GLAZBU SLUŠAŠ?

"Album koji sam definitivno najviše puta u životu poslušala je Buena Vista Social Club, a rado slušam i glazbu sa zvukovima prirode."

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM FRIŽIDERU?

"Veliki lonac tradicionalne juhe koja je dugo kuhana, domaća panceta i ajvar, nezaobilazna gomila povrća, bademovo mlijeko i datulje."

ŠTO NAJRADIJE KUHAŠ?

"Kuhanje je bila moja strast od najranije dobi pa imam nekih 150 stranica ispisanih i isprobanih recepata, ali, nažalost, sve je manje vremena za kuhanje. Zimi kuham konkretnija jela kontinentalne kuhinje, a za toplijeg vremena sklonija sam dalmatinskoj kuhinji. Volim eksperimentirati, pa sam naučila raditi vijetnamski Pho i svježe rolice, kao i tajlandski Pad Thai."

image
Boris Kovacev/Cropix

CVIJEĆE KOJE VOLIŠ IMATI DOMA I ZAŠTO BAŠ TO?

"Imam nekoliko bijelih orhideja koje sam kupila u Hrvatskoj nakon posjeta predivnom botaničkom vrtu s orhidejama u Singapuru. Orhideje su osjetljive, ali pronašla sam optimum vlage i svjetlosti koja im odgovara pa mi uspijevaju i jako me veseli kada se raskošno obnavljaju iz sezone u sezonu."

image
Boris Kovacev/Cropix

RED U STANU ILI KREATIVNI NERED?

"U spavaćim sobama i dnevnom dijelu pokušavam održavati red, dok je u podrumu kaos jer skupljam materijale kao hrčak. Na sreću, uređujem novi studio u Dežmanovoj u koji ću sve kreativne stvari odnijeti i posložiti - čemu se moji ukućani jako vesele (smije se)."

DOBAR PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠALA...

"Slušam podcast Jona Kabat-Zinna, čovjeka koji je prvi uveo meditaciju u medicinski mainstream te ju je pojasnio na jednostavan i znanstveno prihvatljiv način. Zinn je također trenirao američki olimpijski tim."

NAJBOLJI DAR KOJI SI NEDAVNO DOBILA?

"Jako se veselim rođendanskom doručku iznenađenja koji mi djeca pripreme i to mi je uvijek najdraži poklon."

OSMISLILA SI VJEŽBU ART TERAPIJE ZA IZBJEGLICE - SJEĆANJE NA DOM...

"U suradnji s udrugom Mi iz Splita te Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku osmislila sam art terapijske vježbe za djecu izbjeglica s namjerom da im olakšamo integraciju u novu sredinu."

STVARAŠ DIVNU KERAMIKU, ŠTO OD TOGA KORISTIŠ U SVOJEM DOMU?

"Za opuštanje koristim keramičke ruke na koje stavljam mirisne štapiće. Volim promatrati i velike bijele oblutke koje sam izradila od gline i prelila posebnim plavo-zelenim bojama za keramiku, a poveznica su s mojim šetnjama uz more i rijeku Savu. Mogu poslužiti u meditativnu svrhu i taktilno su vrlo zanimljivi, a prave kamenčiće ne nosim iz šetnje kući da ne remetim prirodni sklad.

Od uporabnog posuđa svakodnevno koristim veliku oslikanu keramičku čašu za biljni čaj, razne tanjuriće i vaze. U posljednje vrijeme koristim i matcha čašu za pripremu i ispijanje odlične japanske matche, koju kupujem kod Materije."

image
Boris Kovacev/Cropix

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODALA U GARDEROBU I BAŠ TE VESELI?

"Prošli tjedan sam u šetnji gradom primijetila kožnu bijelu bejzbol kapu te sam je dodala u svoju kolekciju kapa, kojih imam dvadesetak, a služe, osim kao modni dodatak, i kao sredstvo za ukroćivanje valovite kose, naročito ako je u zraku visok postotak vlage."

NEDOSTAJE LI TI PONEKAD INSPIRACIJE?

"Imam puno inspirativnih ideja, ali mi nedostaje odmora. I to je kao neki začarani krug jer inspiracija bez odmora nije dugoročno održiva. Svaki dan barem pola sata nastojim ne raditi ništa sjedeći negdje u prirodi ili na udobnoj sofi i tada sebi dozvolim da uronim na mjesto gdje je možda pravi izvor inspiracije. Pri tome puštam misli da plove kao oblaci na nebu dok ih ja samo promatram i ne idem za njima. Ovo osobno iskustvo smatram vrlo korisnim za opstanak u ubrzanom svijetu u kojem živimo te ga prenosim i klijentima, pomažući im da postignu životnu ravnotežu."

KADA SI DOWN...

"Prakticiram jedan mali ritual koji mi zaista pomogne - isplačem se, malo odspavam i istuširam se, pa makar to bilo i usred dana i na samo 30 minuta. Nakon toga se uvijek osjećam bolje, kao da je ponovo jutro i kao da započinjem dan ispočetka."

DOBRA SERIJA ILI DOKUMENTARAC KOJI SI NEDAVNO GLEDALA?

"Posljednji dokumentarac koji sam pogledala je ‘Stutz‘, a govori o mentalnom zdravlju na drugačiji, posredniji i autentičan način. Kroz razgovore dr. Stutz i njegov klijent, redatelj Jonah Hill otkrivaju vlastite životne priče, a u terapiji koristi vizualizaciju i vizualna sredstva kartice. Često gledam i filmove s djecom, pa smo tako zajedno pogledali tinejdžersku gotičku komediju ‘Wednesday‘ s elementima horora, koja neodoljivo podsjeća na omiljenu srednjoškolsku lektiru Edgara Allana Poea."

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBILA...

"U životnoj sam fazi kada mi djeca odlaze na studij, pa nekad prizivam u misli divan stih Kahlila Gibrana o roditeljstvu, koji je ujedno i savjet: ‘Vaša djeca nisu vaša djeca. Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom… Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas… Neka vaša napetost u strijelčevoj ruci bude za sreću‘."

image

Vesna sa svojom slikom u svome dvorištu pored jezera

Boris Kovacev/Cropix

IDUĆA IZLOŽBA TVOJIH SLIKA? GDJE TE MOŽEMO NAĆI?

"Pripremam izložbu koja će se održati tijekom ožujka u Čileanskoj ambasadi na Tuškancu pod nazivom ‘Blue connection‘, propitujući sponu čovjeka i mora, koja je neraskidiva čak i kada dođe do selidbe. Inspiraciju za izložbu sam dobila promatrajući brački kanal kroz cijelo djetinjstvo, kao i Brač, s kojeg se mnogo ljudi odselilo u Čile početkom 20. stoljeća zbog sloma ekonomije. Također me možete pronaći na grupnoj izložbi s međunarodnim klubom žena Zagreb (IWCZ) od 22. ožujka u Mađarskom kulturnom centru, gdje ću održati i nekoliko radionica."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:00