Lunar i Tea Jurišić

Pogledajte novi mural na zagrebačkoj Kustošiji. Podsjeća na sretno razdoblje 80-ih

A Melody From A Past Life

 Lunar
Mural smo nazvali ‘A Melody From A Past Life‘, prema istoimenoj skladbi britanske grupe The KLF.

- Razdoblje 80-ih vraća me u sretno djetinjstvo, u neko vrijeme kad smo više vremena provodili vani u igri, a podsjeća me i na jednostavnije i skromnije sadržaje koju su nas okruživali i veselili - predstavio je tako Slaven Kosanović Lunar novi mural koji je osvanuo na zagrebačkoj Kustošiji.

Mural koji su Tea Jurišić i Lunar izradili uz pomoć Daniele Mihaljević, Hrvatice iz Caracasa, koja im pomaže s bojama i posljednjih pola godine fotografira njihove akcije, prikazuje detalje poput časopisa Bravo, igraće konzole Pac Man, sintesajzera Moog, Polaroid foto aparata, audiokazeta, Teina Nintenda, Lunarova prvog računala ZX Spectrum te košarkaša s trakom s Ciboninim logom uz veliki kasetofon koji su redovito nosili dok su haklali na starom Ciboninu igralištu na Tuškancu.

Kao inspiracija za motive tog umjetničkog ostvarenja poslužila je grafika kompjutorskih igrica autorova djetinjstva koja je, objašnjava, bila neusporedivo jednostavnija, baš kao što je slučaj i s glazbom, dječjim te avanturističkim filmovima, knjigama i stripovima, koje je karakterizirala određena banalnost.

Za razliku od Lunara, kojeg za osamdesete veže nostalgija za djetinjstvom, Teino je iskustvo s tim razdobljem posredno jer generacija kojoj pripada tada još nije bila ni rođena.

Ipak, ona, na Lunarovo zadovoljstvo, osjeća pozitivne emocije prema retrostilu čija se prisutnost odražava i u nazivu murala.

- Mural smo nazvali 'A Melody From A Past Life', prema istoimenoj skladbi britanske grupe The KLF. U procesu razmjene skica i razgovora o radu nismo ni spomenuli naslov, on mi se sam nametnuo nakon dva dana slikanja kao sretan izbor - zaključio je Lunar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:52