KĆI SLAVNOG SLIKARA

‘Picasso me skrivao kad sam se rodila, no ipak je bio nježan otac‘

Maya Picasso
 Ian Langsdon-pool/Sipa Press/Profimedia
U knjizi će se naći i neobjavljene fotografije i pisma Picassa njegovoj ljubavnici

Pablo Picasso bio je još u prvom braku s ruskom balerinom Olgom Khokhlovom kada ga je privukla mlada, sedamnaestogodišnja djevojka koju je prvi put ugledao kod Galeries Lafayette u Parizu 1927. Bio je gotovo tri desetljeća stariji od nje, dvadeset osam godina preciznije, no Marie-Thérèse Walter privukla je njegova umjetnička karizma i, nije prošlo dugo, postala mu je ljubavnicom i muzom.

image
Picasso uz skulpturu inspiriranu ljubavnicom
Roger-viollet/Topfoto/Topfoto/Profimedia

Rodila je mu je kćer, a poznato je da su nastavili svoju vezu i nakon što je španjolski umjetnik prohodao s umjetnicom hrvatskog podrijetla Dorom Maar. Bile su jedna na drugu ljubomorne, a ostalo je zabilježeno da je i sam umjetnik znao poticati njihovo rivalstvo. U knjizi koja izlazi 1. rujna, “Picasso i Maya: Otac i kći”, a izdavači su Gagosian Gallery i Rizzoli Publications, danas osamdesetčetverogodišnja Maya otkriva niz detalja o svom slavnom ocu s kojim je, kako piše, imala vrlo blizak odnos.

Urednica knjige je povjesničarka umetnosti Diana Widmaier Picasso, koja je svojedobno priredila i izložbu na ovu temu.

Ona je, inače, Mayina kći i unuka slavnog slikara, a uz nju su urednici John Richardson i Elizabeth Cowling. U knjizi ona i intervjuira vlastitu majku.

Intimni detalji

Mnoge arhivske fotografije koje će se naći ovoj knjizi nisu do sada objavljivane, kao ni pisma koje je pisao Picasso.

María de la Concepción, koju su svi zvali Maya, rođena je 5. rujna 1935. godine. Često ju je slikao u njezinu djetinjstvu, a njezina je majka Marie-Thérèse Walter bila model, radi nje je i promijenio stil u jednom razdoblju svojeg stvaralaštva.

image
Maya Picasso u mladim danima
Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia

Picasso je bilježio kroz svoje radove intimne detalje njihova privatnog obiteljskog života, kao i sve faze majčinstva svoje ljubavnice.

Maya je unijela veliku radost u Picassov život uoči Drugog svjetskog rata, portretirao ju je više od sve svoje druge djece. No, na samim ju je počecima skrivao. Nije mu bila legalna kći. Ipak, unatoč toj činjenici, i svim njegovim manama, kao da mu je oprostila, u knjizi daje naslutiti da je bio nježan i brižan otac.

Senzualnost

Knjiga, dakle, govori o odnosu Maye, umjetnikove najstarije kćeri, i Picassa. Maya Widmaier Picasso rekla je da je način na koji je španjolski umjetnik opisivao njezinu majku “vrlo senzualan. Zadivljuje me s kolikom je preciznošću prikazana. Imala je velike obline, posebno velike grudi, no istovremeno je bila atletski tip”.

U knjizi izdvaja sliku “Mrtva priroda” 1931, iz Musée National Picasso u Parizu. “I kroz prizore mrtve prirode moj je otac našao način da opiše obline moje majke, njezine grudi je prikazao kao voće. Svi se ovi elementi slike mogu pretočiti u osjećaje prema njoj”, opisala je u knjizi o kojoj piše i britanski Guardian.

Iz Guardiana podsjećaju i da je Mayino postojanje, kao i afera koju je imao s Marie-Thérèse, na početku držana u tajnosti. Neposredno nakon njezina rođenja, Picasso je započeo vezu s Dorom Maar.

image
Autorica knjige Diana Widmaier Picasso
Dinendra Haria/Alamy/Alamy/Profimedia

Tajni apartman

Maya Picasso primjećuje i da je Pablo Picasso dugo bio rastrgan između njezine majke i Dore Maar, a taj odnos rastrganosti najbolje je prikazao na slici “Marie-Thérèse s crvenom beretkom”. “Moj otac... Nije se nikad umorio slikajući moju majku, kao ni Doru Maar. Na ovoj su slici kosa i oči moje majke, no nos i put lica su Dore Maar, koja je u njegov život ušla 1936. godine, brzo nakon što sam rođena”, rekla je autorica knjige za Guardian.

U knjizi se Maya prisjeća i kako je pozirala za oca, od rođenja: “Sjedili bismo za stolom i odjednom bi želio ovjekovječiti neki moj izraz ili stav pa bi mi rekao da se ne pomičem i otrčao po komad papira, notes, olovku”. “Prvi snijeg” zove se jedan od prvih njezinih portreta, kao djevojčice, o čemu je rekla:

“Bio je to dan kada sam prvi put prohodala. Imala sam na sebi male ružičaste čizme koje je moj otac sačuvao čitav život”. Prisjetila se i da je otac, kada bi ju zamolio da za njega pozira, “znao inzistirati da se ne smije”. I igračaka koje je za nju radio tijekom rata, a među kojima je bila i “obitelj malih likova od tkanine s glavama od slanutaka”.

Njih su dvije u tajnosti živjele u apartmanu koji je za njih iznajmio u ulici Rue la Boétie 44, nekoliko brojeva dalje od njega, koji je živio na broju 23. Njezina je majka kasnije počinla samobojstvo..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:59