Snimljeno u Lavovu

Osmijeh kao nada: Pogledajte naslovnicu Timea koju potpisuje ulični umjetnik JR

Umjetnik JR na konferenciji TIME 100

 SPENCER PLATT/Getty images/Profimedia
Preko 45 metara velika fotografija prikazuje djevojčicu Valeriju, ukrajinsku izbjeglicu koja je postala simbol otpora

Francuski ulični umjetnik JR i magazin Time su u Ukrajini napravili fotografsku instalaciju koja je pretvorena u naslovnicu tog časopisa.

Preko 45 metara velika fotografija prikazuje 5-godišnju djevojčicu Valeriju, ukrajinsku izbjeglicu koja je postala simbol otpora tijekom rata, a postavili su ju u Lavovu, koji je na granici s Poljskom, te kroz kojeg prolazi veliki broj onih koji bježe od rata.

"Ova djevojčica je budućnost, a u ovom ratu je ona i podsjetnik za što se Ukrajina bori", napisao je JR na svojem Twitteru, a objavio je i video na kojem je prikazano kako je fotografija postavljana na trgu; ispred Nacionalne opere držalo ju je preko sto ljudi.

Fotografija prikazuje djevojčicu s velikim osmijehom na licu, koji je u kontrastu s ratnim zbivanjima te simbol nade da će rat uskoro završiti.

JR nikada nije do kraja otkrio svoj identitet, a njegovo je umjetničko ime akrnom za Jean-René. Poznat je ponajviše po svojim fotografijama, koje često izlaže na ulici u formatima sličnima onome u kojem je prikazao djevojčicu Valeriju. Iako je ulični umjetnik, izlagao je, primjerice, i u Louvreu.

Kako piše francuski Vanity Fair, umjetnik JR je u Lavov došao skupa sa svojim prijateljem, redateljem i glumcem Mathieuom Kassovitzom, koji je 2014. boravio u Ukrajini radi snimanja serije "The Bureau", političkog trilera u kojem je i glumio.

"Odmah smo shvatili da su ljudi ovdje ultranacionalisti, ali u dobrom smislu. Oni su ponosni na svoju zemlju i žele učiniti apsolutno sve da ju zaštite", rekao je Kassovitz, koji je dodao da bi se i sam, da nema djece, priključio borbi za slobodu Ukrajine. "Ne spriječimo li ovo što se događa, svi ćemo postati žrtve tih zbivanja", nastavio je.

Časopis Time je već posvećivao svoje naslovnice situaciji u Ukrajini; na jednom se izdanju našla fotografija Maxima Dondjuka, na kojoj ukrajinski vojnik pomaže majki s djetetom da se evakuiraju iz Krijeva.

Inače, Ukrajinci ovih dana na razne simbolične načine pokušavaju ukazati na razmjere okrutnosti onoga što se događa u njihovoj zemlji. U Lavuvu su tako prije nekoliko dana na glavnom trgu bili postavili 109 dječjih kolica, koja su simbol 109 djece koja su ubijena tijekom ove invazije.

U Kijevu su, pak, od milijun i pol tulipana napravili oblik ukrajinskog grba, "kako bi unatoč svemu proslavili dolazak proljeća", a kasnije su cvijeće podijelili bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:04