Mick Rock

Odlazak čovjeka koji je snimao Dawida Bowieja i Lou Reeda, ali i Lady Gagu

Mick Rock

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia
Legendarnog fotografa nazivali su i ‘čovjekom koji je snimio sedamdesete‘

U 72. godini preminuo je legendarni fotograf Mick Rock, kojeg su mediji nazivali "čovjekom koji je snimio 70-e". Vijest je potvrđena na njegovoj Twitter stranici.

"S najtežim osjećajima u svojem srcu javljamo da je naš omiljeni psihodelični odmetnik otišao na putovanje na drugu stranu", piše u objavi.

"Oni koji su imali zadovoljstvo postojanja u njegovoj orbiti znaju da je bio puno više od 'čovjeka koji je snimio 70-e'. Bio je fotografski pjesnik – prava snaga prirode koja je provodila svoje dane radeći baš ono što je volio, uvijek na svoj predivno nečuveni način", stoji dalje.

Rolling Stone piše da je Rock "dokumentirao eru ikona". Vrhunac karijere bio mu je između 1972. i 1979. godine, kada je snimao neke od prvih videospotova koji su se snimali u tome vremenu te radio fotografije za brojne naslovnice albuma. Među ostalima, njegovi su suradnici bili David Bowie, Queen, Blondie, Iggy Pop i Syd Barrett, pa ostaje slavan po naslovnicama albuma "Queen II", "Raw Power" i "Transformer". No radio je i s, primjerice, Snoop Doggom, Miley Cyrus, Daft Punkom i Yeah Yeah Yeahsima. 1972. godine je jedna njegova fotografija Davida Bowieja krasila i naslovnicu Rolling Stonea.

2017. je za taj časopis pričao o dokumentarcu "Shot! The Psycho-Spiritual Mantra of Rock", koji je pričao o njegovu životu. Posvetio je taj film Bowieju i Lou Reedu.

"Značajno su doprinijeli razvoju mojeg senzibiliteta", rekao je tada. "Kad sam bio u problemu, obojica su mi financijski pomogli. Kupovali su moje printove. Kad sam završio u bolnici, prvo cvijeće koje je stiglo je bilo od njih dvojice. Ne samo da su mi bili pravi prijatelji, nego su bili i moji istinski heroji. Moje divljenje njihovom radu je jako snažno", rekao je Rock o glazbenim ikonama.

Iako se proslavio fotografijom, Rock je bio izvrstan i u snimanju videomaterijala. Bowieju je bio službeni fotograf, ali je kasnije bio zadužen i za sve njegove videospotove. Režirao je, među ostalim, spotove za njegove "John, I'm Only Dancing", "Jean Genie" i "Space Oddity".

"Neki od tih videa su prilično cool jer za njihovo snimanj budžeti nisu bili preveliki pa su snimljeni s osjećajem direktnosti. Nisam fan video hiperprodukcije. Poanta svega je sirova energija i sam čin kao takav", rekao je Rolling Stoneu u jednom razgovoru, pa nastavio: "To je, iznad svega, ono što ljudi žele vidjeti. Ne trebaš vojsku plesača da bi bio efektivan. A to možda dolazi upravo iz činjenice da sam fotograf. Želim stvari održati jednostavnima kroz rasvjetu, teksture, atmosferu, zvona i zvižduke. I radio sam u eri u kojoj za to ionako nije bilo puno novca", rekao je.

Rock se rodio 1948. u Londonu, a interes za fotografiju je razvio već u ranoj dobi te ju je spojio s ljubavlju prema glazbi i koncertima. Školovao se na Cambridgeu i u to se vrijeme sprijateljio sa Sydom Barrettom, koji ga je uveo u lokalnu glazbenu scenu.

"Zvijezde su se nonšalantno namještale Micku kada je bio iza kamere; hraneći njegovu jedinstvenu karizmu, koja ga je elektrificirala i energizirala ga. Njegova je namjera uvijek bila intenzivna. Njegov je fokus uvijek bio potpun", stoji dalje u objavi kojom je na Twitteru obznanjena Rockova smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:06