JESEN U MUZEJIMA

Od velike Meštrovićeve retrospektive preko performansa do novih izložbenih prostora

Tom Gotovac, MSU

 Institut Tom Gotovac
Izložba u MSU strukturirana je oko sljedećih tema: rat, nacionalizam, tijelo, novi prostori, prosvjedi, države, teritoriji, nove granice i Drugi, feminizam i mediji

Iako su neki od vodećih zagrebačkih muzeja zatvoreni zbog obnove nakon potresa, ove jeseni u Zagrebu ne manjka zanimljivih izložbi. Od velike retrospektive Ivana Meštrovića, najveće do sada, preko Bijenala slikarstva, gdje ćemo se moći upoznati s najnovijom umjetničkom produkcijom, sve do manjih, samostalnih izložbi, muzeji i galerije u metropoli tijekom narednih mjeseci bit će zasigurno nezaobilazna mjesta za sve ljubitelje umjetnosti. Također, otvaraju su neki novi izložbeni prostori: kustosica Frankica Mitrović Mihić koja dugi niz godina sa svojom Zen Contemporary Art Gallery promovira suvremenu umjetničku scenu s naglaskom na slikarstvu konačno otvara vlastiti izlagački prostor (22. rujna), i to izložbom "Art Now" s radovima Grgura Akrapa, Sebastijana Dračića, Matka Vekića i Danielea Fortune. Svoj prvi prostor otvara i udruga Kontejner (15. rujna) nakon više od 20 godina djelovanja na nezavisnoj sceni izložbom njemačke umjetnice Agnes Meyer-Brandis.

image

Sebastijan Dračić, galerija Zen Contemporary

Zen Contemporaty
image

Agnes Meyer-Brandis, Kontejner

Kontejner

Ivan Meštrović: Retrospektiva, Galerija Klovićevi dvori, studeni 2023 - ožujak 2024

Velikom izložbom Ivana Meštrovića Galerija Klovićevi dvori zajedno s Muzejima Ivana Meštrovića obilježit će 140. godišnjicu rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Kako najavljuju, ova će retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta biti ujedno najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina.

Izložba će u širokoj dispoziciji obuhvatiti sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa, a moći će se vidjeti i neka rijetko izlagana, čak dosad i nepoznata djela iz hrvatskih i inozemnih muzeja, institucija i privatnih zbirki. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.

image

Ivan Meštrović: Mojsije, Galerija Klovićevih dvori

Klovićevi dvori

Rasvijetljena soba - ženska fotografska praksa u Hrvatskoj, Tehnički muzej Nikole Tesle/Etnografski muzej, 25. listopada - 3. prosinca

Izložba koju organizira Umjetnički paviljon bavi se ženama na domaćoj fotografskoj sceni i doprinosi promjeni paradigme o tzv. "ženskim" temama. Odnos prema tijelu, rodna pitanja, socijalno angažirane teme, dokumentarizam, izlazak s fotoaparatom u javni prostor, eksperimenti sa svjetlom, kao i konceptualna promišljanja umjetničkog jezika - samo su neki od aspekata koje je moguće razmotriti kroz žensku fotografsku perspektivu.

U vrijeme izložbe održat će se i međunarodna konferencija u organizaciji platforme Fast Forward - Women in Photography, Umjetničkog paviljona i Instituta za povijest umjetnosti na temu "Žene, fotografija, konflikt". Tom prilikom u Etnografskom muzeju održat će se izložba hrvatskih fotografkinja koje su obilježile različite vrste konflikata - od Elvire Kohn i Đurđe Koren sve do Ane Opalić, Sandre Vitaljić i Nine Đurđević.

image

Lidija Laforest, Autoportret, Tehnički muzej

7. Bijenale slikarstva

Meštrovićev paviljon (Dom HDLU), Vraniczanyjeva palača (HIS), Galerija Canvas,

25. listopada 2023. - 28. siječnja 2024.

Bijenale slikarstva na hrvatskoj likovnoj sceni pokrenuto je s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatske slikarske scene kroz izložbu koja predstavlja široki presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih do najmlađih članova HAZU. Uz hrvatsku produkciju, na Bijenalu se predstavlja umjetnička scena jednog europskog grada, a tijekom ovogodišnjeg izdanja bit će to Vilnius (Litva). Izložba 15-ak litvanskih slikara održat će se u Galeriji Bačva. U prostoru Vraniczanyjeve palača (HIS), u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, bit će pak predstavljena najbolja studentska produkcija, dok će se u Galeriji Canvas moći pogledati radovi laureata 6. bijenala slikarstva Matka Vekića. Dio programa izvodi se na brojnim dodatnim lokacijama u bližoj okolici te u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim institucijama. Također, za trajanja Bijenala slikarstva vrata će za posjetitelje ponovno otvoriti brojni slikari i slikarice i Slikarski odsjek Akademije likovnih umjetnosti.

Danijel Žeželj: Veliki formati,

Galerija SC, 8. - 17. studenog

Izložba radnog naslova "Veliki formati" predstavlja niz slika nastalih u posljednjih nekoliko godina kao rezultat multimedijalnih performansa koji su povezivali slikanje uživo i glazbu uživo. Iako su slike realizirane u relativno kratkom vremenu trajanja performansa (35-50 min), pripremni radovi na svakoj od pojedinih slika puno su duži i složeniji te uključuju dugotrajan proces odabira teme, pripreme podloge i materijala koji omogućuje relativno brzu finalizaciju konačne slike. Element vizualne naracije koje je inače prisutan u Žeželjevu radu (grafičke novele, stripovi, animirani filmovi) također je sastavni dio izvedbenih performansa, a gotove slike u svom procesu nastanka i u sadržaju imaju elemente priče. Teme slika su različite, ali objedinjuju ih metoda izvedbe, tehnika, materijal, kao i specifična atmosfera i gotovo monokromatska estetika temeljena na kontrastima svjetla i sjene.

image

Danijel Žeželj, Galerija SC

Galerija SC

Matija Čop: Heat, grief, teeth,

Galerija Kranjčar, 30. rujna - 20. listopada

Samostalna izložba modnog dizajnera i medijskog umjetnika Matije Čopa predstavlja njegov recentan rad u mediju meke skulpture i monokromatske haptičke slike u kojem eksperimentira s geometrijskim i matematičkim ograničenjima te reflektira odnos prema repetitivnim i međuzavisnim strukturama u mrežnim sustavima djelovanja/mišljenja.

image

Matija Čop, Galerija Kranjčar

Galerija Kranjčar

Osvijesti! Odupri se! Reagiraj!: Performans i politika 90-ih u postjugoslavenskom kontekstu,

MSU, studeni 2023. - ožujak 2024.

Prvi put predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u ljeto 2021. godine, izložba okuplja brojne radove, arhivske materijale i videodokumentaciju iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Strukturirana je oko sljedećih tema: rat, nacionalizam, tijelo, novi prostori, prosvjedi, države, teritoriji, nove granice i Drugi, feminizam i mediji. Izložba donosi različite pojavnosti i putanje političkog performansa, s naglaskom na ono što mu je prethodilo, što je značio u tom specifičnom trenutku ili što je promijenio u širem umjetničkom području 90-ih na postjugoslavenskim prostorima, kao i veze između performansa i političkih i ideoloških struktura iz kojih su ti performansi proizašli.

Istodobno, izložba nastoji razotkriti i emancipatornu snagu političkog performansa te teške dekade i pronaći veze s današnjim, ništa manje izazovnim razdobljem.

U zagrebačkoj verziji izložbe dodatno će biti obrađena sekvenca koja se odnosi na 90-e u Hrvatskoj. Tijekom izložbe održat će se međunarodna konferencija na kojoj će sudjelovati kustoski tim izložbe i stručnjaci iz regije koji se bave performansom.

image

Tom Gotovac, MSU

Institut Tom Gotovac

René Miković: Halucinantne melankolije,

Galerija "Josip Račić" NMMU, 3. - 29. listopada

Prva samostalna izložba zagrebačkog umjetnika koji je studirao, živio i radio u Nizozemskoj postumno predstavlja njegov sve do danas posve neistražen, nevelik, ali iznimno zanimljiv opus. Miković kao da je nakon prerane smrti zaboravljen, samo da bi nakon više od četvrt stoljeća ponovno bio otkriven. Rijetkost je, ističe se u najavi ove izložbe, pronaći djelo čija relevantnost polaže ispit vremena iako je malo ili nimalo poznato ne samo domaćoj publici, već i profesionalcima kojima je obrađivanje i valoriziranje hrvatske umjetnosti svakodnevica. "Ono poziva na izvorni uvid i originalnu interpretaciju, čime utjelovljuje jedva dostižni ideal suvremenih istraživača, ali i ustanova posvećenih zaštiti, očuvanju i promicanju nacionalne kulturne baštine."

image

René Miković: "Lutka u kutiji", Galerija Josip Račić NMMU

Picasa/

Catino 20. stoljeće,

Muzej grada Zagreba, 17. listopada 2023. - 4. veljače 2024.

Izložba predstavlja životni put Cate Dujšin-Ribar, slikarice i pjesnikinje koja je svojim radom zadužila zagrebačku i hrvatsku kulturu. Od rodnog Trogira preko Boke Kotorske, u kojoj je provela 16 godina svog života i koja je ostavila dubok trag u njenom slikarskom opusu, do Splita, gdje joj je učitelj bio Emanuel Vidović, koji ju je usmjerio prema Zagrebu i školovanju na Kraljevskoj višoj školi za umjetnički obrt (danas Akademija likovnih umjetnosti). Istovremeno, izložba prati i Catu u teškom vremenu od neimaštine do blagostanja, od trenutaka velike osobne sreće do tragedija koje su je obilježile kao osobu.

image

Cata Dujšin Ribar, MGZ

Proleteri svih zemalja, ko vam pere čarape? Feministička promotivna sredstva od 1980-ih do 2020-ih

Galerija HDD, studeni - prosinac

Naslov izložbe izravno se referira na ilustraciju i oglas Mirka Ilića "Proleteri svih zemalja, ko vam pere čarape?", oblikovanog za međunarodnu konferenciju koja se smatra prvim feminističkim skupom u istočnoj Europi i koja se pod nazivom "DRUG-ca žena - novi pristup ženskom pitanju" odvila u listopadu 1978. godine u SKC-u u Beogradu. Autorice/i izložbe uzimaju upravo ovu ilustraciju kao kronološku odrednicu i polazište u istraživanju 30-ak godina autonomnog djelovanja feminističkih organizacija, odnosno u istraživanju oblikovanja njihovih promotivnih materijala, publikacija i općenito vizualno-komunikacijskih i zagovaračkih strategija koje koriste.

image

Mirko Ilić: Žene i bajke, Galerija HDD

Galerija HDD

Nikola Vrljić: Uzmi sve što ti život pruža 2 (ili Cars, Kisses and Afterlife)

Galerija Trotoar, 21. rujna - 11. studenog

Kipar Nikola Vrljić na svojoj novoj izložni nastavlja potragu za drugačijom stvarnošću: nakon skupine cirkusanata na rubu groteske (Cirkus!, 2014.), sfingi koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa i unaprijed zadane sudbine (Odbjegli, 2018.), a potom i neobičnu zajednice Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirene i ostalih (Opsada Oza, 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal.

Vrljićev novi ciklus bilo da se radi o skulpturama ili akvarelima karakteriziraju motivi kostura kojim umjetnik želi potaknuti promatrače na razmišljanje o prolaznosti vremena, postojanja, ali i apsolutne radosti življenja.

image

Nikola Vrljić

"_ R A D I _ I _ T E.",

Lauba, 26. listopada - 10. studenog

Izložbom umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Nebitno rijetko izlagana umjetnost grafita seli se iz javnih prostora u galerijsko okruženje te se materijalizira u ambijentu za čije grafitiranje autor ima dozvolu.

Radovi Nebitnog dio su zagrebačke urbane svakodnevice - oni su poučni, direktni, dovitljivi, ohrabrujući, sarkastični i potiču na razmišljanje - u velikoj su mjeri prisutni, a ipak samo "nebitni".

Sadržani od svega par riječi i locirani na zanimljivim lokacijama, ako ih u gradskoj vrevi uspijemo uočiti, na ovaj ili onaj način oni će nas "štrecnuti".

Prijenosom ulične umjetnosti u Laubu posjetitelji će imati jedinstvenu priliku na jednome mjestu i kroz zanimljiv dizajn vidjeti rad jednog od najaktivnijih autora grafita u Hrvatskoj.

image

Grafit umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Nebitno, Lauba

lauba

Izložba Ukrajinski vez - tradicija koja živi,

Etnografski muzej, 28. rujna - 15. listopada

U želji upoznavanja javnosti s ukrajinskom kulturom i tradicijom, na izložbi će biti prezentirane vezene rukotvorine iz riznice članova ukrajinske nacionalne manjine s posebnim naglaskom na vezene košulje, takozvane vyšyvanke, za koje se smatra da su "genetski kod" Ukrajinaca ili, kako kažu, "odjeća slobodnih ljudi".

Izložene tradicionalne i suvremene vezene košulje i druge rukotvorine iz privatnih zbirki članova zajednice svjedoče o tradiciji koja i dalje živi u svakodnevici Ukrajinaca. Iako se vizualni izgled uvelike transformirao, košulja je kroz stoljeća bila i ostala simbol vjere, nade i ljubavi, a uz nacionalni grb i zastavu simbol je hrabrosti, borbe i pobjede.

image

Ukrajinski vez, Etnografski muzej

Etnografski muzej
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:55