Ekskluzivno

Od ribarske luke do kuće na Pantovčaku: ovo su najbolje građevine 2020. po mišljenju arhitekata

Studentski dom Dubrovnik, Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško
 Marko Ercegovič
U nominacijama UHA-e konkurira čak šest projekata za najbolju općenito, te šest projekata za najbolju stambenu arhitekturu

Dizajn za loše vrijeme. Heavy duty baza za ribare. Robusna kuća otporna na sve. Otporna na nesretan kontekst kaštelanske rivijere, jednog od najljepših prirodnih zaljeva Jadrana, opterećenog uglavnom propalom industrijom i kaotičnom gradnjom. Otporna na prostorni nered. Otporna na neizvjesnu sudbinu, promjene sadržaja, funkcije i načina korištenja. Otporna na nemilosrdnu izloženost moru i vjetrovima, jednako kao i na toksičnost industrije - ovako nagrađivani arhitekt Dinko Peračić opisuje svoj novi projekt, Ribarsku luku Brižine, koji je nominiran za najbolju arhitekturu na području Hrvatske prošle godine.
Peračić, koji je autor i rekonstrukcije MMSU-a u Rijeci i Tržnice u Vodicama među ostalim, poetski opisuje luku: "Velikodušna prema ljudima. Ribarima je mjesto za predah, odmor, pranje, popravak, edukaciju i pripremu za ponovni izlazak na pučinu. Nastavlja povijesni trag ruzinavih brodova kojima je ovo bio kraj puta i rezalište".

image
Ribarska luka Brižine, Dinko Peračić
Damir Žižić


Dobra godina

Peračićev je projekt jedan od šest nominiranih u glavnoj kategoriji za najbolju arhitekturu, "Viktor Kovačić", a nagradu dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske. Nominacije donosimo ekskluzivno.
U konkurenciji je s Ribarskom lukom i Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku (autori su Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško) te jedan javni gradski trg, Trg poljana u Šibeniku (Pavle Šimetin, Ivana Tutek, Iva Dubovečak, Izvor Simonović-Majcan), koji se natječe i za nagradu "Mies van der Rohe". Iz Šibenika su u konkurenciji dva rada, drugi je Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, koji potpisuje arhitektonski biro Prostor, a kako su naveli u jednom od predstavljanja ovog projekta, oni "ciljaju na mlade poslovne ljude koji izlaze iz uobičajenog modela poslovanja". Od poslovnih projekta konkurira i SEECEL centar Igora Franića u Zagrebu.

image
Osnovna Škola Ivanja Reka, Ivo-Lola Petrić, Marija Burmas
Jakša Kalajžić
Domagoj Blažević


Posljednjih godina u domaćoj arhitektonskoj produkciji nižu se sjajni primjeri projekata školskih zgrada i vrtića, a o ovoj je temi nedavno tiskana knjiga. Najnoviji je primjer Osnovna škola Ivanja Reka (Ivo-Lola Petrić, Marija Burmas, Jakša Kalajžić).
U kategoriji "Drago Galić", za najbolju stambenu arhitekturu, dominiraju projekti manje skale, nema golemih stambenih projekata. Dva projekta od šest nominiranih potpisuju IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI (Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi), a oba su na moru.

image
Kuća Dvorište, Zagreb, Mikelić Vreš, MVA
Jure Živković


Spektakularan pogled

Prvi je stambena zgrada u Opatiji sa šesnaest stanova podijeljena u dva volumena, svaki sa svojim uličnim pročeljem. Drugi je rad ovih arhitekata Vila u pogledu, koja se nalazi u Dubrovniku. Njihovim riječima: "Vila u pogledu sagrađena je po dócima starog maslinika između drevnog karavanskog puta i neformalne piazze pred romaničkom crkvom svetog Jakova. Stoga je njen oblik terasast, stisnut između maslina i suhozida". Vrt je zasađen mediteranskim i egzotičnim biljkama. Na zagrebačkom Pantovčaku sagrađena je Kuća dvorište, za peteročlanu obitelj. Autori su Marin Mikelić i Tomislav Vreš/MVA.

Kuća dvorište "hibrid je prizemne atrijske kuće i izdužene arhetipske lamele. Prateći prirodni pad terena, prostori se kaskadno razvijaju, od najnižeg - ulaznog sve do najvišeg - prostora dnevnog boravka. Terase u dvorištu ih prate". Kako dalje opisuju: "Bakrena lamela kata natkriva ulaz i proteže se daleko prema istoku hvatajući pogled na grad. U njoj se linearno nižu spavaće sobe koje prati ormar dug 20 metara. Dječje sobe su mini loftovi, sadrže galeriju za spavanje (ili igranje) dostupnu cik-cak stepenicama integriranim u ormar". S ulazom je organiziran "višenamjenski prostor za biblioteku, rad i dječji boravak. U podzemlju se, uz tehničke prostorije, nalaze prostori fitnessa i saune, orijentirani na mali izdubljeni patio. Kroz patio i ostakljenu stijenku bazena sauna nudi pogled na nebo".

Jeftina i brza izvedba

Iz Zagreba je nominiran i projekt koji se nalazi na adresi Petrova 140. U javnosti je to već hvaljena rekonstrukcija dogradnje postojeće građevine koju potpisuju Hrvoje Njirić i Iskra Filipović, a sami autori kažu: "Odabir lake čelične montažne varijante determiniran je zahtjevima potresne stabilnosti, niske cijene i brze izvedbe". Arhitekt Ante Mardešić potpisuje kuću Mala Mara, koja je izgrađena u postojećem masliniku na predjelu Kut u gradu Visu.

image
Kuća u Petrovoj, Hrvoje Njirić i Iskra Filipović
Privatni arhiv

Kuća je izdužena pravokutna oblika, sastoji se od dva volumena - veći prema istoku, u kojem je smješten dnevni prostor, spavaća soba i kupaonica, te manji dio prema zapadu s jednom spavaćom sobom za goste i pripadajućom kupaonicom. Kuća Bila naziv je projekta u Diklu koji potpisuje arhitektica Jadranka Kruljac Polak.

image
Mala Mara, Ante Mardešić
Domagoj Blažević


Ove je godine jaka konkurencija i za nagradu "Bernardo Bernardi". Konkuriraju: Gradska riva u Poreču (Alan Kostrenčić, Darovan Tušek, Marija Pavlović), Lukobran u Sutivanu - Peta pozornica (Berislav Lukšić), Pristup i prezentacija utvrde Petrapilosa (Vjekoslav Gašparović) te postav izložbe "Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. - 1945./zadnje odredište Auschwitz" (Damir Gamulin, Antun Sevšek).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:07