UMRLA U BIJEDI

Nepoznati portret ‘prljave vojvotkinje‘ Margaret. Spavala je s 88 muškaraca, a muž ju je uništio brutalnom osvetom

Yevonde: Portret Margaret Sweeny (kasnije vojvotkinja od Argylla), 1938.

 National Portrait Gallery
Izložba u Nacionalnoj galeriji u Londonu donosi dosad najopsežniji pogled na opus britanske fotografkinje Yevonde Middleton

"Dirty Duchess" ili "prljava vojvotkinja" kako su zvali Margaret Campbell, trijumfalno se vraća u središte pozornosti trideset godina od smrti i šezdeset godina od jednog od najturbulentnijih razvoda u povijesti o kojem je nedavno BBC snimio i seriju "Vrlo engleski skandal" s Claire Foy u glavnoj ulozi. Njezin dosad nikad viđeni portret iz 1930-ih godina trebao bi biti premijerno izložen u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu kao dio 25 novootkrivenih radova pionirke fotografkinje 20. stoljeća Madame Yevonde na izložbi koja se otvara u lipnju..

Fotografija u boji prikazuje Margaret, koja je bila jedna od najfotografiranijih žena tih godina, u haljini s volanima i art deco uzorcima kako stoji u praznom, bijelom okviru.

Vojvotkinja od Argylla postala je poznata zbog razvoda od Iana Douglasa, 11. vojvode od Argylla, 1963. godine i skandala oko njezinih intimnih slika koji je uslijedio. Nevjeru supruge za koju je ustvrdio da je spavala s više od 88 muškaraca te je nazvao nimfomankom, vojvoda je razotkrio eksplicitnim seksualnim fotografijama, a cijeli slučaj se smatra jednim od prvih primjera pornografije iz osvete.

image

Yevonde: Portret Margaret Sweeny (kasnije vojvotkinja od Argylla), 1938.

National Portrait Gallery

Jedna od fotografija je prikazivala Margaret u "punom frontalnom položaju" tako da "ništa nije prepuštala mašti", samo s njezinim prepoznatljivim trostrukim nizom bisera, uz neidentificiranog muškarca. Nikad, međutim, nije otkrila identitet svog muškog pratitelja na fotografiji, koji se vidi samo od vrata prema dolje, zbog čega je postao poznat kao "čovjek bez glave" dok je ona nazvana "prljava vojvotkinja".

image

Madame Yevonde

-/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Do danas, njegov identitet ostaje nepoznat, ali tijekom godina se nagađalo da je muškarac bio njujorški burzovni mešetar Joe Thomas, s kojim je Margaret uživala u romansi prije nego što je upoznala i udala se za vojvodu.

Druge glasine su tvrdile da je riječ o glumcu Douglasu Fairbanksu mlađem, bivšem nacistu Sigismundu von Braunu i Duncanu Sandysu, ministru obrane i zetu Winstona Churchilla.

Karizmatična Margaret, nakon skandala nije uspjela vratiti svoj ugled, preminula je siromašna i gluha u staračkom domu. Uz nju je bila samo njezina pudlica.

Inače, izložba na kojoj će biti premijerno predstavljen nepoznati portret prljave vojvotkinje, pod naslovom "Yevonde: Život i boja" donosi dosad najopsežniji pogled na opus britanske fotografkinje Yevonde Middleton (1893.-1975.) poznate kao Madame Yevonde i bit će to prva velika izložba nakon ponovnog otvaranja Nacionalne galerije portreta koja zadnje tri godine galerija prolazi kroz najveće preuređenje u svojoj povijesti. Bit će izloženo više od 150 radova, uključujući portrete nekih od najpoznatijih lica tog vremena iz umjetničkog, književnog i društvenog života poput Georgea Bernarda Shawa i Vivien Leigh koji su bili objavljivani u vodećim časopisima tog vremena. Yevonde je bila velika zagovarateljica ženskih prava, koja je sudjelovala u u britanskom sufražetskom pokretu.

Prema riječima organizatora, izložba će "odražavati rastuću neovisnost žena nakon Prvog svjetskog rata i fokusirati se na slobodu koju je fotografija pružila Yevonde, koja je postala inovatorica u novim tehnikama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32