AI WEIWEI: MAKING SENSE

Najpoznatiji umjetnik svijeta, Ai Weiwei, s čak 650 000 lego kockica, ponovno je ‘naslikao‘ Monetove ‘Lopoče‘. Izgledaju senzacionalno

Nadolazeća izložba Ai Weiwei: Making Sense

 /Ela Bialkowska//Okno Studio
Izložba se otvara u Muzeju dizajna u Londonu, a naziv je Ai Weiwei: Making Sense‘

Djelo naziva "Lopoči #1" najveći je umjetnički uradak kineskog umjetnika Ai Weiweija sačinjen od Lego kockica. Ono se, naime, proteže čitavom dužinom zida londonskog muzeja The Design Museum. Ai Weiweijeva interpretacija jedne od najpoznatijih slika francuskog impresionističkog slikara Claudea Moneta broji čak 650 000 Lego dijelova u 22 boje, duga je petnaest metara i prava je atrakcija nadolazeće izložbe "Ai Weiwei: Making Sense" spomenutoga muzeja, piše Designboom. Na njihovim stranicama i otkrivaju kako će rad izgledati: Designboom.

Bit će to Aijeva prva izložba u čijem se središtu nalaze dizajn i arhitektura, otkriva navedeni Muzej dizajna.

image

Untitled (LEGO Incident)

/Ai Weiwei Studio
image

Untitled (LEGO Incident)

/Ai Weiwei Studio
image

Ai Weiwei

/Ai Weiwei Studio
image

Ai Weiwei At The Design Museum, September 2022.

Rick Pushinsky/ Rick Pushinsky For The Design Museum

"U fokusu ove izložbe je vrlo specifični koncept: dizajn. Morao sam promisliti kako koristiti prostor Muzeja kao cjeline. Izložba pruža bogato iskustvo onoga što dizajn jest i njegova odnosa s našom prošlosti i našom trenutnom situacijom", rekao je o izložbi sam Ai.

image

Ai Weiwei

/Ai Weiwei Studio

Izložba, dodaju iz Muzeja, istražuje napetost između prošlosti i sadašnjosti, ruku i stroja, onog vrijednog i onog bezvrijednog, gradnje i uništavanja. Živopisni primjer takvog sudara suprotnosti je urna dinastije Han s logom Coca-Cole.

image

Ai Weiwei,Han Dynasty Urn with Coca-Cola Logo, 2014.

Mikael Gregorsky/Image courtesy Ai Weiwei Studio

Izložba je, objašnjavaju, podijeljena u pet područja: Mrtva priroda, Materijal studija, Izljevnici, Bez naslova (Porculanske loptice)/te Bez naslova (Lego događaj).

Postavljenih 1600 komada oruđa iz kasnog kamenog doba, koji pripadaju prvom području, služit će kao podsjetnik da su začeci dizajna ukorijenjeni u preživljavanju. Sjekire, dijetla, noževi i kotači su predstavljeni kao dio područja praktičnih vještina.

image

Ai Weiwei, Still Life, 1993 - 2000.

/ Image Courtesy Ai Weiwei Studio

Drugo se polje sastoji od tisuće fragmenata ostataka Aijevih porculanskih skulptura koje su uništene prilikom demoliranja umjetnikova pekinškog studija "Left Right" 2018. Ti su ostaci, tvrdi Muzej, dokaz represije kineskih vlasti kojoj je Ai bio izložen te potvrda njegove sposobnosti da destrukciju pretvori u umjetnost.

Sljedeće polje okuplja 200 000 porculanskih izljevnika čajnika i bokala za vino ručno izrađenih tijekom dinastije Song. Količina izljevnika svjedoči o proizvodnji porculana u Kini prije tisuću godina.

Četvrto polje se odnosi na topovske kugle izrađene od visokokvalitetnog porculana iz razdoblja navedene dinastije. Aija je iznenadila činjenica da je toliko vrijedan i na prvi pogled delikatan materijal nekoć korišten kao ratno oružje. Posljednje polje sadržava gore navedene Lego kockice.

image

Ai Weiwei, Untitled (Porcelain Balls), 2022.

Mikael Gregorsky/ Image Courtesy Ai Weiwei Studio

Ai je predmete poput oruđa iz kamenog doba sakupljao od devedesetih godina prošlog stoljeća, a to je posljedica njegove fascinacije rukotvorinama i tradicionalnim zanatima, kažu iz Muzeja.

"Rekreirajući slavnu scenu Ai Weiwei dovodi u pitanje naše ideje o stvarnosti i ljepoti. Nova slika je izrađena od Lego kockica kako bi Monetove poteze kistom zamijenio neosoban jezik industrijskih dijelova i boja. Kockice koje podsjećaju na piksele daju naslutiti da su suvremene digitalne tehnologije u središtu modernog života te se referiraju na način na koji se u suvremenom svijetu umjetnost rasprostranjuje", piše Designboom.

Baš kao i "Lopoči #", "Bez naslova" (Lego događaj) će ostvariti svoj međunarodni debi, piše Designboom.

Tisuće Lego kockica koje će posjetitelji imati priliku vidjeti dio su donacija ljudi diljem svijeta, koje su uslijedile kao odgovor na potez danskog branda Lego, podsjeća Muzej. Naime, kada je Ai 2014. godine počeo raditi s tim materijalom, rezultat su bili portreti političkih zatvorenika. Lego je tada nakratko umjetniku prestao prodavati svoje proizvode, a ta je odluka izazvala lavinu donacija Lego kockica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:11