Izložba u Madridu

Kako umjetnici danas vide slavni Boschov ‘Vrt zemaljske naslade‘? Izlaže i Filip Ćustić s Krka

Izložba u Madridu
U Centru za suvremenu umjetnost Matadero daje se novi pogled na sliku koja se tumači kao moralna kritika osjetnih užitaka

Triptih „Vrt zemaljske naslade“ Hieronymusa Boscha (1450.-1516.) već pet stoljeća plijeni pažnju promatrača, ali i samih umjetnika od kojih su brojni pronašli inspiraciju u tom zagonetnom djelu prepunom simbolike kako u prošlosti tako i danas.

Jedna izložba koja se ovih dana održava u Madridu, u Centru za suvremenu umjetnost "Matadero", donosi suvremeni pogled na tu slavnu Boschovu sliku, koja se tumači kao moralna kritika prirode grijeha i osjetnih užitaka, a među umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi i koji su je na sebi svojstven način interpretirali, je i Filip Ćustić, mladi umjetnički fotograf hrvatskog podrijetla rođen na Tenerifima. Iako ima tek dvadeset sedam godina Ćustić se može pohvaliti izložbama u prestižnim svjetskim muzejima, osvojio je i latinski Grammy za naslovnicu albuma, a radio je, među ostalim, kampanju za Gucci. U svojem se umjetničkom radu Ćustić često oslanja na nadrealizam i kako kaže „virtualni realizam“ pa ne čudi da se našao u društvu umjetnika koji su u Boschovom djelu pronašli inspiraciju. Na izložbi je zastupljen s radom pod nazivom "Homo-?" u kojem aludira na moguću budućnost u kojoj su tijelo, seksualnost i identitet fluidni. Gotovo isto kao i Boschov „Vrt zemaljske naslade“ prikazuje svijet fantazije i poziva nas na razmišljanje, poticanje kreativnosti pa čak i raspravu.

image
Rad Filipa Ćusića

Madridska izložba inače predstavlja radove desetak umjetnika iz raznih zemalja nastale u sklopu projekta Colección SOLO. Riječ je o međunarodnom projektu za potporu suvremene umjetnosti, sa sjedištem u Madridu putem kojeg se od 2016. prikupljaju i naručuju umjetnine inspirirane „Vrtom zemaljske naslade“. „Ovo Boschovo remek-djelo nastalo između 1500.-1505. godine koje se čuva u Muzeju Prado u Madridu kroz povijest umjetnosti inspiriralo je brojne umjetnike i pokrete, posebno za nadrealizam. I danas ova slika utječe na suvremene umjetnike, koji preispituju Boschovo stvaralaštvo, pretvarajući ga u ogledalo našeg vremena“, ističe se u najavi izložbe.

Kao dio svoje misije poticanja kreativnosti, kako pojašnjavaju autori projekta, Colección SOLO podržava razvoj novih pogleda na taj Boschov triptih kroz različite medije uključujući digitalnu animaciju, zvuk, umjetnu inteligenciju, slikarstvo i keramiku. „Ove suvremene prerade slave simboličko bogatstvo i neiscrpnu privlačnost remek-djela koje je još uvijek sposobno izazvati promišljanje naše današnjice“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:48