‘Nova‘ Mona Lisa

Kako je serija ‘Emily in Paris‘ napravila pravu revoluciju u svjetskim muzejima

Emily i Gabriel uživaju u Zvjezdanoj noći

 Netflix
Louvre i Grand Palais u Marseilleu priređuju impresivni digitalni svjetlosni show inspiriran remek djelom Leonarda da Vincija

U jednoj od epizoda prve sezone Netflixove hit serije "Emily in Paris" junakinja koju glumi Lily Collins odlazi s prijateljima upijati najbolje od pariške kulture, no ne posjećuju Louvre ili neki drugi čuveni muzej već odlaze na pop-up izložbu koju čini impresivna svjetlosna verzija slike "Zvjezdana noć" Vincenta van Gogha.

Izložba koja zapravo ne predstavlja originalno umjetničko djelo, ulje na platnu iz 1889. godine dimenzija 74 x 92 cm koju je slavni umjetnik naslikao tijekom boravka u umobolnici te se danas nalazi u zbirci MoMA-e u New Yorku, nego njegovu svjetlosnu, animiranu reprodukciju postala je tijekom prošle godine pravi hit, Van Goghova djela mogla su se doživjeti na sličan način na mnogim mjestima diljem svijeta, a neki su se muzeji čak odlučili zamijeniti svoje tradicionalne postave ovakvim novim, virtualnim doživljajima najpoznatijih umjetničkih djela. "To je budućnost", izjavio je direktor muzeja u Indianapolisu. "Tradicionalne izložbe postale su preskupe. Samo najveći muzeji poput Metropolitana u New Yorku mogu si priuštiti recimo Michelangelovu izložbu. Mi drugi o tome možemo samo sanjati. Ne samo da nemamo sredstva nego ne možemo doći niti do posudbi takvih djela".

Izgleda da je ovaj "val budućnosti" poprilično uzeo maha pa se tako uskoro sprema i pop-up izložba na temu Mona Lise. Dvije najpoznatije pariške kulturne institucije, Louvre i Grand Palais, udružuju se naime kako bi u Marseilleu priredili impresivni digitalni svjetlosni show inspiriran ovim remek djelom Leonarda da Vincija i vjerojatno najpoznnatijom slikom u povijesti umjetnosti.

Izložba je dio nove inicijative Grand Palais Immersif, koja će donijeti slična umjetnička iskustva na prostore diljem svijeta, a cilj im je iskoristiti cijelu pompu oko ovakvih instalacija odnosno sve popularaniji trend koji je započeo "Immersive Van Gogh" kao i druge animirane projekcije temeljene na poznatim djelima iz povijesti umjetnosti.

Likovnim kritičarima sve skupa nije drago, smatraju da se umjetnost previše približila zabavi, "što se ne smije dopustiti", međutim veliki muzeji ne mare za to – ovakve izložbe donose puno više posjetitelja, a time i puno veću zaradu.

Grand Palais je toliko predan ovom digitalnom iskustvu da će uskoro imati i cijeli namjenski prostor za takve multimedijske izložbe.

Ovaj je muzej, inače, zatvorio svoja vrata početkom 2021. zbog planirane obnove koja bi trebala biti dovršena do Ljetnih olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Izložba "La Joconde", prema nazivu slike na francuskom, otvara se stoga u Palais de la Bourse u Marseilleu 10. ožujka te je najavljena na web stranici Grand Palais-a kao "jedinstveno interaktivno i osjetilno iskustvo" koje će "otkriti što je ovoj slici donijelo ogromnu slavu". Izložba, kako navode, ima za cilj pomoći gledateljima da "uhvate njezinu bit i bolje razumiju genijalnost njezina tvorca".

Ulaznica će koštati 14,50 eura što je relativno povoljno u usporedbi s "Immersive Van Goghom", gdje su cijene bile i do 100 dolara po osobi, za VIP karte kojih u slučaju Mona Lise neće biti, a prvi kupci moći će ulaznicu dobiti po nižoj cijeni od 11 eura.

Grand Palais Immersif organizirao je dosad i putujuću izložbu u suradnji s Arheološkim parkom Pompeji, koja je premijerno predstavljena u srpnju 2020., uoči zatvaranja Grand Palaisa dok od budućih projekata planiraju, među ostalim, izložbu posvećenu Alphonseu Muchi koja se radi u suradnji Fondacijom Mucha iz Praga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:55