Muzej prekinutih veza

‘Kad veze propadnu, ovaj muzej čuva ono što je od njih ostalo...‘. O muzeju iz Zagreba upravo piše The New York Times

Olinka Vištica i Dražen Grubišić

 Tomislav Kristo/Cropix
Vištica i Grubišić su se prisjetili i vlastite ljubavne veze te prekida koji je inicirao nastanak ovog muzeja

Vjerojatno u povodu Valentinova, New York Times je u svojem web, ali i tiskanom izdanju objavio je tekst o zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, iza kojeg stoje Olinka Vištica i Dražen Grubišić, dobro poznati protagonisti gradskog kulturnog života. S njima je u Zagrebu razgovarao novinar Alex Marshall, europski dopisnik uglednih novina, sa sjedištem u Londonu. Istovremeno, Muzej prekinutih veza postavio je izložbu u Indianapolisu i u povodu toga Grubišić je gostovao na lokalnoj televiziji.

Marshall je u tekstu ispričao dobro poznatu priču o nastanku Muzeja, a jedna od sugovornica bila mu je bila i Francuskinja Charlotte Fuentes, kuratorica u zagrebačkom muzeju. U tekstu pod naslovom "Kad veze propadnu, ovaj muzej čuva ono što je od njih ostalo" Vištica i Grubišić su se prisjetili i vlastite ljubavne veze te prekida koji je inicirao nastanak ovog muzeja. Muzej trenutno u fundusu ima 4000 eksponata, predmeta najšireg ranga, koje su im ljudi iz svih krajeva svijeta poslali kao relikte svojih propalih emocionalnih veza.

Svoj prostor Muzej prekinutih veza ima na Gornjem gradu od 2010. godine i jedan je od prvih kulturnih privatnih projekata koji je doživio lokalni, ali i globalni uspjeh. Iako je to priča koju dobro poznajemo, uvijek je lijepo veseliti se novom međunarodnom priznanju i uspjehu kreativaca koji dolaze iz naše sredine. I možda je ovo dobar povod da podsjetimo Dražena Grubišića da nam je "dužan" party u povodu desete obljetnice Muzeja na Gornjem gradu do kojeg nije došlo zbog pandemije i potresa. Dražene, još uvijek očekujemo čagicu uz Laurenta Garniera na Katarinskom trgu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:31