Veliki pomak

I The New York Times piše o povratu umjetnina hrvatskog muzeja Židovima: ‘Mislio sam da su šanse jedan naspram milijun‘

Dane Reichsman sa suprugom Fridom

U tekstu se naglašava da je riječ o prvoj restituciji umjetnina iz vremena holokausta u Hrvatskoj

Nakon što su sudskom presudom prošli tjedan vraćene umjetnine koje su se više od sedamdeset godina nalazile u tri hrvatska muzeja, a nekoć su pripadale židovskoj obitelji Reichsman o čemu je pisao Nedjeljni Jutarnji u prošlom broju i The New York Times posvetio je tome poseban članak. U tekstu se naglašava da je riječ o prvoj restituciji umjetnina iz vremena holokausta u Hrvatskoj.

Djela su, podsjetimo, vraćena nasljedniku poduzetnika Dane Reichsmana, američkom filmašu Andyju Reichsmanu, a uključuju dvije slike iz Moderne galerije (Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti), "Mrtvu prirodu s bocom" Andréa Deraina i "Pejzaž kraj vode" Mauricea de Vlamincka, kao i litografije Picassa, Renoira, Cézannea i Bonnarda iz Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Reichsman je zatražio i povrat predmeta iz Muzeja za umjetnost i obrt, od njih dvadesetak vraćena su mu samo dva.

"Ovo se čini gotovo nevjerojatnim", izjavio je u telefonskom intervjuu za The New York Times iz Zagreba. "Mislio sam da će naše šanse biti jedan prema milijun. Nikada nisu imali interesa išta vratiti Židovima."

U članku se podsjeća da je hrvatska židovska zajednica gotovo istrijebljena u holokaustu nakon stvaranja fašističke Nezavisne Države Hrvatske 1941. te da su Židovi istjerani iz svojih domova i prisiljeni ostaviti svoje stvari.

Navodi se i da je desetljećima Hrvatska odbijala zahtjeve za povratom umjetnina koje su opljačkane od Židova tijekom holokausta. No, kako ističu nadalje, u velikom pomaku prošle godine, hrvatska vlada surađivala je sa Svjetskom židovskom organizacijom oko restitucije kako bi se objavilo zajedničko izvješće koje bilježi krađe i navodi neke od ukradenih zbirki, od kojih se mnoge još uvijek drže u hrvatskim muzejima.

Predsjednik restitucijske organizacije Gideon Taylor pozdravio je odluke da se djela vrate Reichsmanu. "Ovo je pozitivan korak u rješavanju neriješenih pitanja restitucije iz vremena holokausta u Hrvatskoj", rekao je u izjavi za The New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 15:37