Polemika u BOSTONU

Hrvatska javna skulptura ipak nije najgora: Coretta i Martin Luther King zagrljeni, no bez tijela

Skulptura Zagrljaj, autor je Hank Willis Thomas

 

 

 John Lamparski/Nurphoto Via Afp
Rad kipara Hanka Willisa Thomasa nije prošao dobro ni kod kritike, niti kod publike

Nije baš potrebno biti likovni kritičar da bi se vidjelo kako nešto opasno ne štima sa spomenikom Martinu Lutheru Kingu i njegovoj supruzi Coretti Scott King, koji je za vikend otkriven u Bostonu. Nije, ovaj put, stvar u ni nerazumijevanju suvremene umjetnosti. Naime, jasno je što je kipar želio poručiti, no način na koji to čini, s pravom, nije baš naišao na odobravanje publike ni kritike.

Umjetnik Hank Willis Thomas pronašao je, naime, inspiraciju u emotivnoj, poznatoj fotografiji njih dvoje, zagrljenih, neposredno nakon što je King saznao da je 1964. dobio Nobelovu nagradu za mir. Nagrađen je za svoju nenasilnu borbu za prava Afroamerikanaca.

"Ovo djelo zapravo govori o mogućnosti svakoga od nas da osjetimo kako smo obavijeni ljubavlju, a ja se tako osjećam svaki put kad čujem njihova imena i vidim lica ovo dvoje ljudi", rekao je Thomas za Boston Globe. Njegov rad prikazuje četiri isprepletene ruke, na njezinoj je izrađena i narukvica. Iz jednog ugla, ruke u zagrljaju tvore srce, simbolizirajući tako ljubav ovog para. No, izvana se, ako je suditi po fotografijama i video prilozima, vide tek isprepletena četiri uda. Nije posve jasno niti gdje koji počinje. Ispod skulpture je ostavljen poprilično velik prostor, kipar nije precizirao zašto.

Duhovitiji među Amerikancima skulpturu "Zagrljaj" preimenovali su u "The Bean" (grašak) jer izgleda poput, pa, golemog graška. Mnoštvo je i duhovitih komentara na mrežama i u medijima. "Taj kip MLK-a izgleda opsceno iz određenih kutova, ali kada vidite cijelu stvar, shvatite da bi trebao prikazati Martina Luthera Kinga Jr. i Corettu Scott King, koji su zajedno prošli kroz teleporter u The Fly", tvitao je Frank J. Fleming iz Daily Wirea. "Pokažite mi bijelca koji je počašćen kipom sa samo dva uda", poručio je, pak, komičar Javann Jones.

Rođak Corette Scott King, Seneca Scott, koji je također aktivan u javnom životu, nije imao milosti - smatra da je skulptura na koju je potrošeno čak deset milijuna dolara bešćutna, uvredljiva i odraz goleme taštine. Utrošen je novac, kaže, naprosto bačen. Ne može govoriti u ime ostatka obitelji, dodaje, no njegov je prijedlog da se skulptura od bronce, visoka preko sedam metara, naprosto sruši.

Thomasa, umjetnika iz Brooklyna, odabrao je žiri na poziv 2017. godine. Pretpostavlja se da su mogli naslutiti kako će izgledati ovaj rad. Spomenik je, inače, otvoren u blizini kampusa u kojem se ovaj par prvi put upoznao.

Iako često kritiziramo javnu skulpturu, čini se da Hrvatska ipak ne prolazi najgore po tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:46