PRVI SAZNAJEMO

Euforično dočekana i u svijetu silno cijenjena Slovenka odlazi s mjesta ravnateljice najskupljeg hrvatskog muzeja

Zdenka Badovinac i Marina Abramović

 Mondadori Portfolio/Ddp Usa/Profimedia/Mondadori Portfolio/ddp Usa/profimedia
Već se zna tko će biti i v.d. ravnateljice, a za pretpostaviti je da će Možemo! jer je riječ o gradskom muzeju, raspisati natječaj

Slovenka Zdenka Badovinac dat će ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti. Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki. Za za pretpostaviti je da će Možemo!, jer je riječ o gradskom muzeju, ubrzo raspisati natječaj.

Kada je došla na čelo muzeja, nakon Snježane Pintarić, pisali smo o njoj, dočekali smo je mnogi ponešto euforično, i sama se ubrajam u njih.

Pratila ju je dobra reputacija. bila je na čelu Moderne galerije u Ljubljani, a prema pisanju ArtForuma, krajem 2020. godine morala je odstupiti s ove pozicije radi "neslaganja s vladom desne orijentacije", odnosno kako se impliciralo, neslaganja s Janezom Janšom. To je pozicija na kojoj se nalazila od 1993. godine.

Međutim, među strukom je na sjajnom glasu, pa je tako jedan od najpoznatijih kustosa svijeta, danas pokojni Okwui Enwezor, Modernu galeriju u Ljubljani nazvao "kućom koju je podigla Zdenka". Među ostalim, bila je i kustosica Venecijanskog bijenala. Na izložbe je dolazila, ruku pod ruku, s Marinom Abramović.

image

Zdenka Badovinac

Ivana Nobilo/Cropix

No, uslijedili su brojni problemi: otkazivanje izložbi koje su već ranije bile dogovorene, i u skladu s tim, nezadovoljstvo umjetnika, ploče leksana koje padaju s muzeja, nastavak loših međuljudskih odnosa, kako su nam rekli neki naši sugovornici iz ovog muzeja... Pisali smo i da svaka jača kiša poplavi prostor najskupljeg muzeja u državi, fasada je ozbiljno oštećena...

Poslali su i priopćenje iz Muzeja suvremene umjetnosti, u kojemu stoji: "Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja. Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki". Zdenka Badovinac na dužnost ravnateljice MSU-a stupila je 1. ožujka 2022. godine. U priopćenju iz MSU piše i: "U godinu i pol dana uspjela je muzej otvoriti novoj publici, povećati interes javnosti za njegov rad i više ga povezati s lokalnom i međunarodnom zajednicom. Od brojnih promjena koje je inicirala, posebno se ističe ponovno otvaranje vrijedne zbirke MSU-a i njena prezentacija javnosti kroz dinamični postav pod nazivom „Zbirka kao glagol“. Na ovaj postav nadovezuje se i ciklus „Okidači“, koji omogućuje umjetnicima, udrugama, vanjskim kustosima i zajednici intervencije u zbirci kroz samostalne izložbe. Važno naslijeđe mandata Zdenke Badovinac je i uključivanje Muzeja suvremene umjetnosti u prestižni međunarodni savez muzeja L‘Internationale i projekt Museum of the Commons, uz podršku fonda Kreativna Europa. Tijekom njezina mandata održan je niz kvalitetnih domaćih i inozemnih izložbi, među kojima je i retrospektiva jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković. Tu je izložbu Zdenka Badovinac najprije kurirala za bečki Kunsthalle. Pod njenim stručnim vodstvom izložba u MSU je proširena, nanovo osmišljena i postavljena uz posebna sredstva i pomoć Grada Zagreba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:46