Kadroviranja u Zagrebu

Ekskluzivno: Otkrivamo tko se sve javio na natječaj za čelnu poziciju Umjetničkog paviljona

Umjetnički paviljon

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
Prema posljednjim informacijama, Umjetnički će paviljon biti otvoren 2025. godine, nakon obnove

Raspisan je natječaj za čelnu poziciju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Paviljonom upravlja Grad Zagreb, na čelu peteročlane komisije koja odlučuje o izboru ravnatelja je, kako smo neslužbeno saznali, arhitektica Ana Martina Bakić, a u žiriju su i umjetnica Ana Hušman, povjesničar umjetnosti Petar Prelog te dvoje zaposlenika paviljona, Sanja Balentović i Damir Martinec.

Kako smo uspjeli saznati, za čelnu se poziciju javilo petero kandidata, što je ipak malo više od onih koji su se javili na nedavni natječaj za zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, a na komisiji je da procijeni njihove programe. Konkuriraju sadašnja ravnateljica Jasminka Poklečki, potom kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Leila Topić, koja je radila mnoge velike retrospektive, od one Zlatka Kopljara, pa nadalje, a koja je članica Nove ljevice i Centra za ženske studije, potom David Lušičić, koji je godinama vodio galeriju Greta, Ksenija Orelj iz riječkog MMSU-a te Irena Bekić, koja vodi Galeriju Prozori. Leila Topić i David Lušičić su nam odmah pristali predstaviti viđenje budućnosti paviljona, Jasminka Poklečki se nećkala, a potonje dvije kandidatkinje nisu željele govoriti javno o budućnosti ove institucije. Mišljenja smo da javnost ima pravo znati kako kandidati vide budućnost paviljona, institucije za koju se natječu, a ne da se sve skriva "ispod žita".

U svakom slučaju, paviljon ima dugačku povijest i važna ravnateljska imena na ovoj poziciji. Mnogi se u pozitivnom kontekstu znaju prisjetiti Lee Ukrainčik, koja je godinama vodila ovu instituciju i postavila ju da bude ono što danas jest. Nju je često znala citirati i Jasminka Poklečki, koja je iz Klovićevih dvora došla u Umjetnički paviljon, i program solidno vodi, kako domaći, tako i međunarodni, a nije se dala omesti ni činjenicom da je zgrada toliko oštećena u potresu da je neupotrebljiva. Izložbe, naime, organizira izvan muzeja i virtualnim putem.

Leila Topić je autorica mnogih zapaženih izložbi u zagrebačkom MSU-u, prati i poznaje suvremenu scenu, a upravo radi na projektu posvećenom Nicku Caveu koji će ugostiti suvremene autore, slikare, književnike, glazbenike... David Lušičić svestran je čovjek, magistrirao je arhitekturu i scenografiju, sa Smiljanom Toljem dugo je i uspješno vodio Galeriju Greta, a radi i kao redatelj. Nedavno smo o njemu pisali kao o autoru filma "Mlungu - Bijeli kralj" o hrvatskom pomorcu uhićenom zbog trgovine kokainom, koji je pokazan na ZagrebDoxu.

Irena Bekić, pak, godinama vodi Galeriju Prozori koja postoji u sklopu knjižnice SS Kranjčević. Često izlažu djela suvremenih autora, ali i drže mnoga predavanja, tematske rasprave i slično. Ksenija Orelj godinama je u riječkom MMSU-u, a znala mi je pružiti i novi pogled na pojedine umjetnike, kada bi im priređivala retrospektive.

Umjetnički paviljon na ovoj lokaciji, na Tomislavovu trgu, postoji još od kraja 19. stoljeća. Ideju za njegovo osnivanje dao je možda i naš najpoznatiji slikar svih vremena, Vlaho Bukovac. Ova historicistička građevina jednako je interesantna kao "pozornica" za povijesne izložbe, autore moderne, recimo, ali i za djela suvremene umjetnosti, primjerice videoradove. Posljednja je informacija bila da će od 2025. godine, nakon obnove, biti spreman ponovno otvoriti svoja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54