DRSKA KRAĐA

Dvojica muškaraca usred dana pred prolaznicima ukrala Banksyjevo djelo

 Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/pa Images/profimedia
Dvojac se dao u bijeg samo 60 sekundi nakon što su promatrači počeli vikati da prestanu

Novi Banksyjev rad ukraden je u petak u južnom Londonu, vrlo brzo nakon što je postavljen. Dvojica muškaraca su ga uzela i netragom nestala.

Anonimni ulični umjetnik je potvrdio na Instagramu da je prometni znak za zaustavljanje prekriven s tri vojna aviona bio njegovo djelo. Pretpostavlja se da njegov najnoviji rad predstavlja poziv na prekid napada u području Gaze, a bio je postavljena u ulici Commercial Way u Peckhamu, kvartu poznatom po tome što su glavni likovi serije Mućki živjeli tamo.

Oko 12.30 sati popodnevne su šetače iznenadila dvojica muškaraca, od kojih je jedan nesigurno balansirao na električnom biciklu dok je užurbano sjekao znak sjekačima vijaka.

Muškarac koji je uklanjao znak imao je crvenu jaknu, a dvojac se dao u bijeg samo 60 sekundi nakon što su promatrači počeli vikati da prestanu.

image
Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/pa Images/profimedia
image
Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/pa Images/profimedia

Banksyjeva djela često dostižu visoke cijene i prodavana su za milijune funti na aukcijama. Identitet muškaraca nije poznat, a još uvijek nije jasno tko točno stoji iza uklanjanja i je li riječ o triku. Međutim, Banksy navodno nije umiješan.

Prolaznik Ed Damon je rekao Daily Mailu da je uočio Banksyja kako postavlja umjetničko djelo u 7 ujutro, a kasnije je bio svjedokom njegove krađe.

45-godišnjak je bio na ranom jutarnjem trčanju kada je ugledao muškarca u 40-ima sijede kose kako stoji na par stepenica kraj rasvjetnog stupa.

"Mislio sam da je to malo čudno. Kad je završio, samo je pretrčao cestu. Nisam vidio kamo je otišao. Uokolo je bilo nekoliko automobila i nekoliko ljudi. Snimio sam fotografiju da je pokažem prijateljima i nisam više o tome razmišljao. Tek sam danas čuo da je to bio Banksy, taj čovjek mora biti Banksy."

Banksy još nije komentirao dramu.

Dronovi na znaku sliče onima na Banksyjevom drugom umjetničkom djelu nazvanom Civilian Drone Strike, a koje prikazuje tri drona koji bombarduju nacrtanu kuću, zajedno sa djevojčicom i psom pored nje. Ono je na aukciji prodano za 200.000 funti, a novac je podijeljen između kampanje protiv trgovine oružjem (CAAT) i grupe za ljudska prava Reprieve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:40