Izložba u Forumu

‘Da naša civilizacija nestane, a arheolozi pronađu današnje modne komade, što bi zaključili?‘

”Terapijska” jakna Nike Vrbice

Nika Vrbica i Zvonimir Ferina odlaze u budućnost i pitaju se kako bi budući arheolozi gledali na trenutno aktualni dizajn

Da naša civilizacija nestane, a netko za nekoliko tisuća godina pronađe današnje dizajnerske kreacije, kako bi ti budući arheolozi gledali na trenutno aktualni dizajn?

Pitanje je to koje je okosnica izložbe "Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode" autora dizajnerice Nike Vrbice i fotografa Zvonimira Ferine, koja se otvara večeras u 19 sati u galeriji Forum.

- Zvonimir mi je predstavio nadahnjujuću ideju, htio je da napravimo izložbu koja bi konceptualno bila slična onoj koju je u galeriji Siva radio s Vickom Racetinom. Prihvatila sam ju i predložila da uklopimo i radove drugih dizajnera. Tako smo napravili izložbu kojom smo se stavili u vremeplov koji nam daje novu perspektivu na to kako bi neki budući arheolozi gledali današnji dizajn – priča nam Nika Vrbica.

Današnje su kreacije, objašnjava, stavili u novi kontekst, i zamišljali kako bi arheolozi iz budućnosti opisivali naše današnje odjevne predmete.

- Razmišljali smo o tome kakvi bi se opisi pridavali tim predmetima, bi li ih tumačili točno ili na neki sasvim drugi način. Bi li im davali značenja koja bi nosila asocijacije na neke drevne civilizacije – kaže dizajnerica.

Tako bi, po njima, primjerice, ogrtač kojeg je Ines Bašić stvorila za svoju diplomsku kolekciju potencijalno bio opisan kao pogrebni plašt za mumije.

Oglavlja Nere Gržin ste mogli vidjeti na nedavnoj Povorci ponosa; dizajnerica i njezina prijateljica su ih obukle te tako bile jedne od glavnih vizualnih atrakcija Pridea. Te su neobične kreacije za glavu Vrbica i Ferina zamislili kao poglavarska oglavlja.

A jaknu koju je Vrbica izradila inspirirana spužvom sumporačom proglasili su terapeutskom jaknom.

- Sve su to predmeti s umjetničkim konceptom. Recimo, svoju sam jaknu radila kao diplomski rad, a jedna od njezinih karakteristika je da ima četiri rukava. Zato smo odlučili da ćemo ju prozvati terapeutskom; u nju stane dvoje ljudi, koji ju, stoga, mogu koristiti za postizanje bliskosti, što je posebice aktualno u ovoj sferi otuđenosti – objašnjava autorica izložbe.

Kaže da im je upravo koncept bio ključ po kojem su birali koje će radove uvrstiti u svoju izložbu.

- Interesirao nas je modni dizajn koji prelazi u sferu skulpture, zanimali su nas statement i upečatljivi komadi, kojima smo onda dali novo značenje – govori.

Inače, Nika Vrbica je, paralelno sa završavanjem studija dizajna, upisala i slikarstvo.

- Volim se likovno izražavati na sve načine – govori.

- Slikarstvo i dizajn mi se nadopunjuju. Za mene je moda umjetnost – govori.

Njezinu izložbu u Forumu možete pogledati do 25. lipnja, a jedan joj je rad izložen i na Salonu mladih, koji je u HDLU postavljen do 19. lipnja.

- Tamo se radi o umjetničkoj instalaciji od trapera, koja je napravljena od ostataka moje diplomske kolekcije. To je nastavak kritike brze mode – kaže mlada umjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:22