Ukrajinska rapsodija

Božo Biškupić je izdao mapu grafika koju je posvetio Ukrajini. Obilježava i 50 godina izdavačke djelatnosti

Božo Biškupić

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Naziv je mape koju je izdao bivši ministar prema pjesmi koju je napisao Luka Paljetak, a u njoj su radovi četrnaestoro umjetnika

Radovi iz grafičke mape "Ukrajinska rapsodija" koju je izdao Božo Biškupić moći će se pogledati na izložbi koja se 18. svibnja otvara u Klovićevim dvorima. Naziv je mape prema pjesmi koju je napisao Luka Paljetak, a u njoj su radovi četrnaestoro umjetnika.

Kako nam govori Božo Biškupić: "Zbog svih ovih događanja u Ukrajini prisjetio sam se 1991. godine i Domovinskog rata, kada sam napravio izdane mape s mnoštvom suradnika, njih 44. Od toga su 22 bili likovni umjetnici, a ostalo pjesnici, filozofi, povjesničari umjetnosti... Mapa je bila međunarodna, primjerice, jedan je od suradnika bio Jacques Le Goff." Biškupić nastavlja: "Došao sam na ideju da napravimo ediciju sa suvremenim autorima koje bismo potom poklonili njihovim muzejima. Paljetak je posvetio pjesmu Tarasu Ševčenku kojeg je, kako se poklopilo, svojedobno i prevodio. Ševčenko je bio borac za Ukrajinu, otac ukrajinskog jezika. Pjesma koju je napisao Paljetak, a u dijalogu s ovim pjesnikom, bila je poticajna i meni i umjetnicima koji su sudjelovali u radu na mapi. Na njoj su radili profesori Likovne akademije u Zagrebu, nekadašnji studenti Akademije Zdenka Pozaić i Dimitrije Popović te Maja Franković iz Rijeke i Matko Mijić iz Splita. Neki su čak unijeli i dio iz poezije, primjerice, Matko Mijić napravio je brod koji je slomljen, potopljen, Zdenka Paro je napravila pticu slomljenog krila koja leti iznad Dnjepra." Sve je, reći će nam dalje bivši, višegodišnji ministar kulture, nastalo u iznimno kratkom roku, u dva mjeseca, što nije, znaju oni koji se ovim poslom bave, mali pothvat. Likovna je akademija nekim profesorima omogućila da profesori na njihovoj preši otisnu grafike. Sve se izlaže u Klovićevim dvorima, u podrumskim prostorima, i grafike, i ploče, i linorezi.

image

Tomislav Buntak

Mapa Biškupić/
image

Nevenka Arbanas

Kolekcionar Božo Biškupić ove godine obilježava pedeset godina bibliofilskog izdavaštva Zbirke Biškupić. Kako je sve počelo, objašnjava za Jutarnji list: "Tada sam puno putovao po svijetu i kupovao sam mnoge bibliofilske edicije. Pa sam mislio: ako mogu drugi, možemo i mi. Sve je počelo djelima Matije Skurjenija i tekstom Vladimira Malekovića. Uslijedila je Nives Kavurić Kurtović s Friščićem... Za obljetnicu pripremam i mapu s Tomislavom Buntakom. Riječ je o dvadeset pet velikih grafika: ploče su 70 puta 45 centimetara."

image

Svjetlan Junaković

Tekstovi su tiskani na 350-gramskom papiru Hahnemühle Bütten formata 535 puta 390 milimetara u tiskari Printera u Svetoj Nedelji, u 41 primjerku. U svakom primjerku nalazi se 14 grafičkih listova otisnutih u tehnikama Hayter, suhe igle, bakropisa, akvatinte i linoreza Nevenke Arbanas, Gordane Bakić, Tomislava Buntaka, Igora Čabraje, Maje S. Franković, Svjetlana Junakovića, Matka Mijića, Frane Para, Dimitrija Popovića, Zdenke Pozaić, Mirana Šabića, Ivice Šiška, Zlatana Vrkljana i Josipa Zankija. Grafike su otisnute na 230-gramskom papiru Hahnemühle Bütten formata 535 puta 390 milimetara, u ateljeima umjetnika i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Životopis Tarasa Ševčenka pripremila je Dariya Pavlešen, a životopise likovnih umjetnika sastavila je Mikica Maštrović. Izdanje urednički potpisuje Tomislav Buntak. Ova mapa izdanje je Zbirke Biškupić, Zagreb, a realizirana je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:26