Modne inovacije

Balenciaga proglašena najpopularnijim modnim brendom: Iza njihovog uspjeha stoje Kanye i Simpsoni

Fotografije: Profimedia
Top listu brendova radi modna platforma Lyst, koja okuplja oko 17 tisuća modnih marki, a koristi ju oko 150 milijuna ljudi

Svijet je i službeno dobio novu broj jedan luksuznu modnu kuću – i to je Balenciaga.

Podatak je to platforme Lyst, koja okuplja oko 17 tisuća modnih brendova, a koristi ju navodno oko 150 milijuna ljudi. U svakom kvartalu objavljuju svoje top liste koje, osim prema vlastitim podacima, kreiraju i u skladu s Google pretragama te spominjanjima po društvenim mrežama.

Balenciaga je tako s prvog mjesta maknula Gucci.

Modni stručnjaci, ali i teoretičari pop kulture pripisuju to njihovom inovativnom pristupu modi, ali i promociji svoje mode.

Pariška kuća itekako je u posljednje vrijeme punila novinske stupce. U srpnju je udarna vijest da se nakon čak 53 godine vraćaju couture kolekcijama.

Nedugo nakon toga, objavili su da će surađivati s Kanye Westom (koji se baš ovih dana i službeno preimenovao u Ye) prilikom objave njegovog albuma "Donda" u kolovozu.

U rujnu su, pak, obukli Kim Kardashian za Met Galu. Njezin crni outfit bio je jedna od glavnih tema tog događanja.

No njihov kreativni direktor Demna Gvasalia gleda stvari i van okvira klasičnih crvenih tepiha i megazvijezda. Prošlog su mjeseca tako izbacili modnu kolekciju – ni više ni manje – za igrače videoigre Fortnite, za koju se procjenjivalo da ju igra čak 350 milijuna ljudi diljem svijeta.

Uz to, na Tjednu mode u Parizu privukli su pažnju posebnom epizodom "Simpsona", koja se prikazivala tijekom njihove revije, a u kojoj su svi likovi bili odjeveni u njihove kreacije.

Drugoplasirani Gucci ipak nema razloga za brigu – i interes za njima je porastao u usporedbi s drugim kvartalom ove godine, i to za čak 86 posto, što vjerojatno mogu zahvaliti novom traileru serije "House of Gucci", u kojoj će se pojaviti Lady Gaga i Adam Driver.

Dior se našao na trećem, a Prada i Louis Vuitton na četvrtom i petom mjestu ove liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:26