DARIO TRAVAŠ

Arhitekt koji je radio Westgate: Paške masline doveli smo na venecijanski Canal Grande

Arhitekt Dario Travaš
 ATP
Na peto izdanje ugledne međunarodne izložbe "Time Space Existence" pozvani su i arhitekti iz tvrtke "ATP Zagreb arhitekti inženjeri"

Na ovogodišnje peto izdanje jedne od najuglednijih međunarodnih izložbi "Time Space Existence" koju, paralelno s Venecijanskim bijenalom arhitekture, organizira Europski kulturni centar (ECC), pozvani su i arhitekti iz tvrtke "ATP Zagreb arhitekti inženjeri" predvođeni Darijom Travašem. Na venecijanskoj izložbi na kojoj se ugledne arhitekte diljem svijeta poziva da istraže i konceptualno umjetnički prikažu teme vremena, prostora i postojanja predstavili su se instalacijom "Životni prostor". Pripremali su je dvije godine, a otkako je postavljena krajem svibnja u prostoru Palače Bembo, u neposrednoj blizini mosta Rialto, multimedijalnu instalaciju domaćih autora dosad je pogledalo više tisuća posjetitelja te je izazvala veliku pozornost javnosti.

3D projekcija koja se proteže od poda do stropa posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo uranjanja u svijet digitalnog projektiranja, a o čemu se zapravo radi objašnjava nam arhitekt Dario Travaš, Riječanin koji je direktor hrvatske podružnice renomirane i višestruko nagrađivane arhitektonske tvrtke s uredima u Innsbrucku, Beču, Frankfurtu, Münchenu, Nürnbergu, Berlinu, Hamburgu, Zürichu, Budimpešti, Zagrebu i Moskvi.

"Predstavljamo se instalacijom 'Životni prostor' koja je holistički prikaz integralnog projektiranja u prostorno-vremenskoj strukturi, odnosno metafora životnog ciklusa dvije tisuće godina starog maslinika na Pagu, tek jednog od tri takva na svijetu. U 3D platformi 'Životni prostor' venecijanskoj publici se interaktivno predstavljaju koncepti izdržljivosti, uporabljivosti i ljepote, što su značajke kvalitete u arhitekturi prema Vitruviju, rimskom arhitektu iz doba Julija Cezara koji je imao golemi utjecaj na formiranje arhitektonskih stilova kasnijih razdoblja. Osim vitruvijanskih načela, u našoj digitalnoj i multimedijalnoj interpretaciji miješaju se još i temeljne vrijednosti integralne suradnje te europski kriteriji održivosti unutar pojmova vrijeme-prostor-postojanje." Kao arhitekt i ATP partner imao je, kaže, čast dati osnovni impuls i predvoditi tim koji je osmislio ideju filozofskog tumačenja arhitekture kroz procese ATP-ovog integralnog projektiranja.

Rezervat kraj Novalje

"U toku nastanka instalacije radili smo s uglednim europskim multimedijalnim i elektronskim umjetnicima, koji su bili tehnička podrška u realizaciji 3D projekcije", kaže Travaš.

image
Projekt ATP-a: hotel Savska

Dvije tisuće godina stara stabla divljih maslina koja su nadahnula ATP-ov tim arhitekata nalaze se 20-ak kilometara od Novalje, a ovaj botanički rezervat, uz Grčku i Izrael, jedini je lokalitet na svijetu koji čuva takve drevne primjerke. Autori instalacije vidjeli su u starim maslinama neke sličnosti s vlastitim pristupom radu.

"Fascinirani smo sposobnošću prirode, odnosno masline koja optimira svoj životni prostor kroz vrijeme uzimajući u obzir sunce, vlagu, vlastitu konstrukciju. To su stabla koja su svjedoci svih suša, blagostanja, nevremena, ratova i političkih promjena praktički od trenutka kada počinjemo računati vrijeme do danas. Kao arhitekti i inženjeri i mi se, da bismo projektirali optimalnu građevinu, također vodimo principima njezine održivosti u vremenu i prostoru, neškodljivosti za okoliš te njezinog funkcioniranja u estetskom i pragmatičnom smislu, a sve to koristeći sustav koji omogućuje svim strukama u procesu projektiranja da integralno rade na digitalnom modelu kuće", tumači Travaš.

Naime, u instalaciji u kojoj se izmjenjuju slike hrvatskog maslinika s četiri ATP-ova europska projekta u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji on i njegov tim koristili su tzv. BIM sustav (Building information modeling), integralni dizajnerski alat koji je napravio revoluciju u projektiranju održivih građevina s minimalnim utjecajem na okoliš, a koji predstavlja specijalnost ove arhitektonske i inženjerske tvrtke, ujedno i pionira u korištenju BIM-a na ovim prostorima.

Simultana gradnja modela

"U BIM-u smo pronašli alat koji omogućuje svim strukama da integralno rade na modelu kuće. To je proces gdje svi sudionici u projektiranju ravnopravno i simultano grade digitalni model, koji postoji potpuno u numeričkoj formi prije nego postoji fizički. To je digitalni blizanac buduće fizičke kuće", kaže arhitekt. Prema njegovim riječima, unatoč tome što omogućuje virtualni trodimenzionalni informacijski model građevine, BIM je puno više od softverskog 3D prikaza jer je sinonim za proces cjelokupne izrade projekta i prateće projektne dokumentacije, pa tako uz 3D geometriju sadrži i ostale podatke o građevnim elementima poput njihove debljine, gustoće i fizikalnih karakteristika, no najvažnije je to da se ovim modelom dodatno podiže kvaliteta interakcije sudionika u izradi projekta, čim se u startu reduciraju potencijalni kasniji izazovi u izvođenju radova, ali i značajno smanjuju troškovi.

image
Projekt ATP-a: Centar Savica s četiri tornja

Pobjednici na natječajima

Travaš, koji je studirao arhitekturu na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu, ATP grupi pridružio se 2005. godine, nakon nekoliko godina rada u renomiranim arhitektonskim biroima u Beču, kao šef dizajna u njihovoj bečkoj podružnici. Uz tu funkciju od 2007. godine radi i kao direktor tvrtke ATP Zagreb, a 2009. postao je i partner u grupi.

Kako navodi, u zagrebačkom uredu, koji broji preko 100 ljudi iz svih projektantskih struka, trenutno rade na mnogobrojnim projektima u Hrvatskoj i regiji iz područja turizma, industrije, logistike, te poslovne i stambene arhitekture. U Zagrebu su pobijedili i na nekoliko arhitektonskih natječaja za objekte čijoj se realizaciji osobno veseli. Od ATP-ovih recentnih projekata posebno su medijski odjeknuli Centar Savica - četiri tornja, od kojih najviši ima 135 metara, između igrališta Chromos i križanja s Držićevom - te hotel s četiri zvjezdice visok 65 metara koji bi trebao niknuti na ulazu u Zagreb, preko puta Vjesnikovog nebodera. Od njihovih realiziranih projekata u Hrvatskoj među ostalim izdvajaju se zagrebački Westgate Shopping City i riječki ZTC.

Na pitanje što je prema njegovu mišljenju budućnost u arhitekturi odgovora kako je budućnost u arhitekturi već počela.

"To su tendencije slojevitosti pametnih i održivih rješenja u urbanizmu i gradnji objekata. Budućnost arhitekture je i u integralnom pristupu, gdje svi sudionici u procesu projektiranja simultano utječu na izgled i funkcioniranje objekata. Mišljenja sam da je dobra arhitektura ona koja je u mogućnosti u svakom smislu pozitivno mijenjati svijet koji ju okružuje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:21