PREGLED ATRAKCIJA

30 izložbi koje će nam uljepšati 2021. godinu: Od Ede Murtića do Yves Saint-Laurenta

Moderna galerija predstavlja prvi dio postava
 Goran Vranic
Muzej likovnih umjetnosti Osijek imat će izložbe stripa te Petera Pierrea Weisza, a Umjetnička galerija Dubrovnik Denisa Kraškovića

U protekloj, 2020. godini naučili smo svi, na vlastitoj koži više ili manje, da je bilo što teško planirati. Što se tiče muzeja i galerija, pandemija je od proljeća drastično smanjila broj posjetitelja, potres u ožujku zatvorio je na dulje ili kraće vrijeme mnoge zagrebačke kulturne institucije. Niti u ovoj godini ništa se ne može garantirati, no pitali smo hrvatske muzeje i galerije što od izložbi planiraju.

Sezona započinje izložbom zagrebačke Moderne galerije koja će već ovaj mjesec predstaviti prvi dio kronološkog postava muzejske zbirke koji obuhvaća razdoblje od kraja 19. stoljeća do 1940. godine, a po koncepciji novog ravnatelja Branka Franceschija. U postavu će se naći i dvojezične pločice s tekstovima o svakom pojedinačnom umjetničkom radu, a pomoću QR koda moći će se čitati i na zaslonu mobitela. Moderna galerija priprema i samostalne izložbe u spomen preminulima Nikoli Koydlu i Josipu Klarici te, kako nam kaže Franceschi, "samostalne izložbe ikoničkog ruskog fotografa Sergeja Borisova i legendarne američke umjetnice Kiki Smith, čija je multimedijalna praksa na prijelazu milenija promijenila način kojim se u vizualnoj umjetnosti predstavljaju tijelo i rodna problematika".

Iz Muzeja za umjetnost i obrt sezonu počinju izložbom Amele Frankl, "Dnevnik s ruba pustinje". Planiraju i retrospektivnu izložba Milana Vulpea, jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unapređivanju vizualne kulture u području dizajna, Izložba donosi izniman opus Vulpeovih radova, oko 3200 predmeta za Zbirku grafičkog dizajna i dokumentaciju Zbirke, koje je Muzej za umjetnost i obrt otkupio prije nekoliko godina.

Moda i strip

Cilj je izložbe, navode "predstaviti i valorizirati bogati i, nažalost, velikim dijelom zaboravljeni dizajnerski opus Milana Vulpea unutar društveno-političkog konteksta u kojem je djelovao". U MUO će otvoriti, u suradnji s Francuskim institutom, izložbu "Moda i strip", koja dolazi iz Musée de la bande dessiné iz Angoulêmea. Izložba okuplja gotovo 200 komada, uglavnom originalnih crteža, odjeću i modne dodatke, parfeme, tiskane arhive i filmove. Među istaknutijim izlošcima nalaze se neki od prvih dizajnerskih crteža Yvesa Saint-Laurenta, Thierryja Muglera te radovi američkog autora stripova Winsora McCaya".

U Muzeju grada Zagreba u travnju će otvoriti izložbu "Zagreb na kotačima", u povodu obilježavanja 115 godina postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba, osnovanog 1906. godine u Zagrebu. Obilježit će još dvije obljetnice, četrdeset godina od smrti Bele i Miroslava Krleže, izložbom "U životu i u smrti", a izložba se otvara u srpnju. U MGZ-u se sprema i izložba "Zagrebačka filharmonija - 150. obljetnica osnutka", na jesen.

U Klovićevim dvorima planiraju u ožujku otvoriti izložbu "Skriveno blago europskog plemstva”, a kako navode, "bogate zbirke umjetnina najznačajnijijih plemićkih obitelji istočne Hrvatske korespondiraju s najkvalitetnijim onodobnim kolekcijama". Autorice stručne koncepcije izložbe su Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak. U rujnu se izložbom predstavlja Tisja Kljaković Braić, a predstavit će se njezine slike, crteži te iznimno popularne karikature koje objavljuje na društvenim mrežama. Izložba u studenom u Klovićevim dvorima bavit će se zagrebačkim razdobljem Vlaha Bukovca, autorice su Petra Vugrinec i Lucija Vuković. Za kraj godine planiraju retrospektivu Sergija Glumca, u koncepciji Lovorke Magaš Bilandžić, a prvi put će javnosti predstaviti njegov cjelokupan opus realiziran u različitim medijima - od grafike, slikarstva i crteža do grafičkog dizajna, scenografije, kostimografije, oblikovanja namještaja te projekata za uređenje interijera, izloga i izložbenih mjesta na gospodarskim manifestacijama.

U Meštrovićevom paviljonu HDLU­ priređuje bogat program izložbi među kojim svakako treba istaknuti multimedijalnu izložbu Murtić 100 kojom se obilježava stogodišnjica rođenja umjetnika. Izložba se priprema u suradnji s Fondacijom Murtić prema koncepciji Branka Franceschija. Očekuje nas i 6. Bijenale slikarstva, koje se otvara na jesen 2021., a potkraj godine na redu je izložba Slavko Kopač - u potpunosti slobodan.

Radovi pred Paviljonom

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu pripremaju retrospektivu Ratka Petrića, a osim skulptura pokazat će plakate, grafike, crteže, karikature, ilustracije, strip, grafički dizajn. Kustosica je Nataša Ivančević. Iva Radmila Janković za lipanj priprema retrospektivu Ivana Kožarića, a kako navode iz MSU, "stoti rođendan Ivana Kožarića željeli bismo obilježiti monografijom i izložbom koja će ponuditi svjež pogled na njegov opus. Uz mnogobrojna poznata, antologijska djela izložba će predstaviti i manje poznate radove, pogotovo iz prve stvaralačke faze".

Umjetnički paviljon je stradao u potresu pa svoj prilici sljedeće godine neće otvoriti vrata. No, snašli su se; kako govori ravnateljica Jasminka Poklečki: "Osmislili smo novi ciklus izložbi Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona. Činit će ga četiri izložbe, a održavat će se na platou ispred glavnog ulaza. Bit će to izložbe suvremenih hrvatskih umjetnika. Svaki umjetnik će se predstaviti jednim radom velikih dimenzija. Ciklus započinjemo krajem veljače izložbom Tihomira Matijevića."

Izvan Zagreba, u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, planiraju među ostalim izložbe stripa te za kraj godine Petera Pierrea Weisza. U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sredinom godine postavit će se izložba Denisa Kraškovića, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara srednje generacije, a moći će se vidjeti njegovo stvaralaštvo u rasponu od dvadesetak godina. Kustosica je Rozana Vojvoda. U ljetnom razdoblju slijedi izložba Eugena Varzića.

Iz Dubrovačkih muzeja, pak, najavljuju sljedeće: "U sklopu ovogodišnje Noći muzeja 2021., na mrežnim stranicama Dubrovačkih muzeja bit će predstavljena virtualna izložba #karantenadubrovnik2020, rezultat prošlogodišnjeg dokumentiranja života stanovnika Dubrovnika i okolice u okolnostima izolacije i karantene. Odabirom fotografija kroz izložbu Konavle u 19. i 20. stoljeću na fotografijama iz privatnih zbirki prezentirat će se način života u Konavlima, s posebnim naglaskom na selo Popoviće. Fotografije iz privatnih zbirki, nastale krajem 19. i početkom 20. stoljeća, pružit će podatke o tradicijskoj arhitekturi, prirodnom krajoliku, načinu odijevanja i običajima kroz godinu te posebno zbivanjima tijekom Domovinskog rata. Izložba "Biseri južnog mora; Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća" predstavit će cjelovit pogled na 20. stoljeće dubrovačkog turizma. Izložba se sastoji od dopisnica, fotografija, putne opreme, opreme za plažu, letaka, turističkih brošura, plakata, knjiga, hotelskog inventara, posuđa, suvenira i dr."

Izložba o 90-ima

Program Galerije umjetnina u Splitu predstavila nam je v.d. ravnateljice Jasminka Babić: "U ovoj godini Galerija umjetnina slavi 90. obljetnicu i cjelokupni program reflektira specifičnosti i vrijednosti ovog umjetničkog muzeja. Od bogatog programa kao najistaknutije projekte možemo izdvojiti retrospektivnu izložbu Jerolim Miše: od buntovnika do barda koja je organizirana u suradnji s Modernom galerijom Zagreb, a u Galeriji umjetnina bit će otvorena 11. veljače. Također, izdvajamo i veliku retrospektivnu izložbu Gorkog Žuvele koja će se otvoriti u prosincu. Javnosti će se predstaviti djela iz muzejske zbirke Jurja Dobrovića i Antuna Zuppe.”

Nova ravnateljica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić izdvojila je za nadolazeću godinu dvije izložbe koje su bile prvobitno planirane u okviru programa Europske prijestolnice kulture. Prva je međunarodna skupna izložba "90-e: Ožiljci" u, navodi, "kustoskoj koncepciji Janke Vukmir predstavljaju situaciju iz perspektive Hrvatske u kojoj ovo razdoblje nije bilo sustavno interpretirano niti je, zbog ratnog stanja i posljedica, dobilo cjelovit pogled i stručnu obradu", a druga je retrospektiva video radova Sanje Iveković, koja "polazi od dvanaest umjetničinih video radova zastupljenih u Zbirci novomedijske umjetnosti, filma i videa MMSU-a, a koji čine okosnicu izložbe obuhvaćajući nekoliko glavnih tematskih sklopova umjetničinog stvaralaštva". Najavljuju i novo čitanje opusa ove umjetnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:40