BITKA ZA PARTIJU

Obračun na ruševinama Iblerovog trga: Tko će izvlačiti SDP s dna - Grbin ili Kolar?

U subotu 26. rujna članice i članovi SDP-a, nakon vrlo lošeg rezultata stranke na parlamentarnim izborima, izabrat će novo vodstvo
Peđa Grbin i Željko Kolar
 Ronald Goršić/Goran Mehkek/Cropix

U subotu 26. rujna članice i članovi SDP-a, nakon vrlo lošeg rezultata stranke na parlamentarnim izborima, izabrat će novo vodstvo – članove Glavnog odbora, Predsjedništva, te novog predsjednika ili – prvi put – predsjednicu stranke. Iako SDP nominalno ima oko 33 tisuće članica i članova na ovim unutarstranačkim izborima, na kojima će se sve funkcije u stranačkim tijelima birati po principu “jedan član – jedan glas”, pravo glasa imat će samo njih jedanaest i pol tisuća. Oni koji su na vrijeme podmirili sve svoje dugove za neplaćene članarine.

Za novog lidera SDP-a natječu se saborska zastupnica i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, saborski zastupnik Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić te SDP-ovac iz Pule Marino Percan.

Peđa Grbin prvi je krenuo u kampanju za šefa SDP-a, te je sve do prije par tjedana glasio za favorita. No u finišu kampanje, prema mišljenju nemalog broja stranačkih insajdera, ta uloga sada je podijeljena između njega i Željka Kolara.

Jedino veliko istraživanje raspoloženja birača SDP-a te, još bitnije, članica i članova stranke u ovoj kampanji provela je agencija Ipsos. Da se pitaju svi birači SDP-a, novi šef stranke s lakoćom bi postao Grbin, kojeg podržava čak 50 posto glasača SDP-a. Drugi je Ostojić (24 posto), Ahmetović i Kolar uživaju podršku devet posto birača, a Marino Percan njih dva posto.

No, članice i članovi stranke misle bitno drugačije od svojih birača. Njima je prvi izbor Kolar, i to prilično uvjerljivo – krapinsko-zagorskom županu malo nedostaje da pobijedi već u prvom krugu. Nakon njega SDP-ovci najradije bi Grbina za novog šefa, a potom slijede Ahmetović i Ostojić, dok je Percan na začelju.

Ako nitko od kandidata 26. rujna ne osvoji više od 50 posto glasova članica i članova SDP-a koji će izaći na birališta, odluka o novom šefu ili šefici stranke past će u drugom krugu – u subotu 3. listopada.

Peđa Grbin uvjeren je da drugog kruga neće biti i da će sve biti riješeno već ove subote.

- Pobijedit ću u prvom krugu – kaže u razgovoru za Globus. Pitali smo ga zašto je uvjeren da je baš on najbolje rješenje za SDP?

- Zato što za razliku od svojih kolegica i kolega protukandidata ja imam veliku prepoznatljivost među biračima, a dokaz toga je i moj rezultat na parlamentarnim izborima (osvojio je najveći broj preferencijalnih glasova na SDP-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici iako je bio 14., posljednji na listi, nap. a.), zato što sam u ovoj kampanji ponudio konkretan program ne samo za unutarnje odnose u SDP-u nego i za javne politike koje bi SDP trebao zastupati. Zato što od svih kandidatkinja i kandidata najbolje mogu braniti stavove i politike SDP-a u javnosti, zato što najbolje mogu parirati našim političkim protivnicima. Iako tu prvenstveno mislim na HDZ i Andreja Plenkovića, to se jednako odnosi i na Most i na Domovinski pokret Miroslava Škore. Nedavno istraživanje agencije Ipsos pokazalo je da sam ja najprihvatljiviji od svih kandidata i kandidatkinje za novog predsjednika SDP-a biračima stranke Možemo!, a to je prvi korak u procesu povratka birača SDP-u – kaže Grbin.

I Kolar je uvjeren i u pobjedu i u to da je on najbolje rješenje za stranku.

- Prije svega ja, umjesto sukoba, nudim suradnju, okupljanje, ja sam operativac, čovjek sam od projekata, imam iskustvo u upravljanju sustavom i smatram da je to u ovom trenutku najpotrebnije SDP-u. S time da svi protukandidati imaju svoje kvalitete. Moramo se prestati baviti sami sobom i početi raditi. To je moj cilj. Svoju radnu energiju i pobjednički mentalitet prenio sam svojim kolegicama i kolegama na terenu. Drago mi je što sve veći broj njih to prepoznaje – kaže.

Tvrdi da će Peđa Grbin biti u njegovu najužem timu i ministar u njegovoj Vladi.

- Kolega Grbin sjajan je saborski zastupnik, vidim ga u najužem timu SDP-a i kao budućeg ministra pravosuđa u Vladi SDP-a koju ću, naravno, ja voditi – kaže Kolar.

Mirela Ahmetović u razgovoru za Globus kaže kako joj je ova kampanja “do kraja otvorila oči o tome koliko smo ukupno loši”.

- U mom Omišlju i Primorsko-goranskoj županiji SDP dobro stoji. No, u susretima s našim članovima diljem zemlje uvidjela sam dugogodišnju zapuštenost: nemamo prepoznatljivu socijaldemokratsku politiku, ostali smo bez aktivista, odvojili smo se od ljudi, rezultata na terenu nema. Mislim da sam uspjela u druženjima doprijeti do članova i pokazati im da se može drugačije. Ništa ne motivira kao dobri rezultati, a ja mislim da znam kako ih ostvariti. Čini mi se kako su kolege dobro reagirali na mene kao novo lice stranke koje nije sudjelovalo u klanskim okršajima i bez repova u prošlosti. To mi daje optimizam – kaže Ahmetović. A tko će ući u drugi krug i zašto je ona najbolje rješenje za SDP?

- Ne opterećujem se time tko će ići u drugi krug, već smatram da sam ponudila najkonkretniji program i identificirala sve SDP-ove probleme. S mojom pobjedom SDP će dobiti financijsku revitalizaciju, vraćanje članstvu, oštricu glavne oporbene stranke i povratak identitetu – socijaldemokraciji i lijevim politikama s kojima ćemo na idućim lokalnim izborima ostvariti odličan rezultat – kaže Ahmetović.

Ranko Ostojić tvrdi da je unutarstranačka kampanja “neuredna”, da su listići napravljeni tako kako bi što više zbunili birače, da vodstvo stranke nije organiziralo sučeljavanja predsjedničkih kandidata ispred članica i članova stranke, a da sve to ide na ruku samo jednom kandidatu – Željku Kolaru, koji je, kaže, kandidat one stranačke struje koja je odvela SDP u veliki poraz na parlamentarnim izborima. Tvrdi da će zbog svega navedenoga biti “veliki uspjeh ako uopće bude drugog kruga, s obzirom na to kako je pripremljen teren”. Dakle, ako već u prvom krugu natpolovični broj glasova ne osvoji Kolar.

- On želi pretvoriti SDP u SDP 365. Zbog toga kako su postavljena pravila igre u kampanji, kandidat Kolar bio je u prilici ne da šarmira, nego da “škampira” naše članice i članove. Škampiranje je novi izraz koji sam naučio u ovoj kampanji, a opisuje situaciju kada netko članice i članove stranke odvede na bruskete, oboritu ribu i škampe, a onda oni postanu njegovi fanovi i zagovornici takve politike – kaže Ostojić.

Marino Percan, kandidat kojemu se daju najmanje šanse, za Globus kaže kako će on kao “dark horse” ove kampanje biti veliko iznenađenje.

- Pokušavam apelirati na razum ljudi, ne zbog sebe, nego zbog demokratskih promjena u našem društvu. Trebaju nam promjene – kaže.

image
Globus, izdanje od 23. rujna 2020.

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:12