1001 NAJLUĐI ROCK BISER

Kako je Bob Dylan dobio tuberkulozu, Sting uplašio Rolling Stonese, a Đavoli zbunili biskupa

Josip Dujmović je u knjigu ‘1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser‘ ustrojio brojne rock priče, dogodovštine i anegdote

Josip Dujmović

 Privatna Arhiva/

Povijest rocka obilježena je mnogim velikim albumima, pjesmama i koncertima te autorima i bendovima, kantautorima i kantautoricama, pjevačima i pjevačicama, a time i bezbrojnim pričama, dogodovštinama, anegdotama i raznim drugim parafernalijama koje je rock aficionado Josip Dujmović ustrojio u knjigu "1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser". "Sebe ne svrstavam među (enciklopedijske) znalce, ali odlučno ću kazati: malo je onih koji imaju veće srce dok, u ulozi strasnog slušatelja, lutam i tragam po beskrajnoj baštini rocka.

Upravo zbog te zanesenosti i nevine radoznalosti, htjedoh stalno saznavati i nešto drugačije, manje poznato o rock herojima. Uvjeren sam da u takvim pričicama mi fanovi možemo kompletirati njihovu sliku i da će nam, onda, oni biti bliskiji. Tako su usputno nastajale prve bilješke o najluđim biserima, a kako su se s vremenom gomilale, počinje i ozbiljnije istraživanje", pojašnjava Dujmović u prologu genezu svoje zabavne knjige kojom će možda "ubiti" i niz pitanja na raznim rock i inim kvizovima.

"Ovo nije enciklopedija koja će obogatiti vaše ozbiljno znanje. Ovo je zabavna, neobavezna, opuštajuća i jedinstvena knjiga. Ovo su luckasta čuda, sve što ste oduvijek željeli znati, a niste imali koga pitati. Ukratko, pred vama je 1001 najluđi biser rocka", kaže Dujmović koji je knjigu podijelio, osim na "svjetske i ex-Yu rock bisere", na devetnaest tematskih poglavlja. Od "duhovitog i zabavnog", preko "bizarnog, zanimljivog i čudnog" i "istinitih priča u pjesmama" preko "pogibeljne glazbe", "tragičnog kluba 27" i "sastanaka sa sudbinom" do "brakova, obitelji, potomstva", "kontroverzi, skandala, senzacija", "cenzura", "trofejnih čuda" i "događaja koji (ni)su promijenili glazbu".

Traganjem i sakupljanjem tih "bisera" iz vlastite i arhiva glasila poput BBC-a, Billboarda, Britannice, Daily Maila, Džuboksa, Forbesa, Guinnessove knjiga rekorda, Jutarnjeg lista, New Musical Expressa, Rolling Stonea i brojnih drugih, Dujmović je uvrstio u knjigu niz poznatih, ali i nepoznatih storija iz povijesti rocka. "It's only rock and roll", zaključuje Dujmović (1955., Zenica) koji je studirao književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i profesionalnim novinarstvom bavio se do kraja 80-ih u gradskim novinama, bio urednik revijalno-zabavnog programa Radio Zenice, dopisnik Džuboksa, pokretač BiH glazbene nagrade "Davorin" (2002.) te autor knjiga poput "Indexi: U inat godinama", "Zenica blues: od Perviza do Arene, fotomonografija zeničke rock scene", "Almanah ex-yu pop kulture 20. stoljeća". Ovdje donosimo tek manji dio "rock bisera" koje je Dujmović uklopio u svoju knjigu, a ako vas zanima ostatak, posegnite za knjigom "1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser" u izdanju Rockmarka.

NO COMMENT

Kada su ga jednom upitali je li Ringo Starr najbolji bubnjar na svijetu, John Lennon je odgovorio: "Ringo nije najbolji bubnjar ni u Beatlesima!" Ipak, poslije se pojavio demanti i tvrdnja da je to rečenica iz jedne BBC-jeve humoristične radijske emisije.

KAKO JE DYLAN UŠAO U ROCK'N'ROLL

Nepobitno je da je časopis Playboy dao doprinos popularnoj kulturi, ali intervju koji je s Bobom Dylanom početkom 1966. vodio Nat Hentoff jedan je od "najvećih" trenutaka u povijesti novinarstva svih vremena. Evo početka razgovora.

Playboy: Zašto ste se odlučili za rock'n'roll?

Dylan: Nepažnjom. Izgubio sam svoju jedinu pravu ljubav. Počeo sam piti i završio u Phoenixu. Zaposlio sam se kao Kinez. Počinjem raditi u prodavaonici novčića i uselim se kod 13-godišnje djevojke. Onda dolazi velika meksička dama iz Philadelphije i spaljuje kuću. Odem u Dallas. Uselim se kod dostavljača koji fantastično kuha čili i hrenovke. Onda dolazi ona 13-godišnja djevojka iz Phoenixa i spali kuću. Sljedeće što znam da sam u Omahi.

Tamo je hladno, useljavam se kod profesora u srednjoj školi koji radi pomalo i kao vodoinstalater sa strane, nema puno, ali je napravio posebnu vrstu hladnjaka koji može novine pretvoriti u zelenu salatu. Sve ide dobro dok se ne pojavi onaj dostavljač i pokušava me ubosti nožem. Nepotrebno je reći da je zapalio kuću, a ja sam krenuo na put. Prvi momak koji me je pokupio pitao je želim li biti zvijezda. Što sam mogao reći?

Playboy: I tako ste postali rock'n'roll pjevač?

Dylan: Ne, tako sam dobio tuberkulozu.

THE POLICE IS HERE!

Pripovijeda Keith Richards epizodu s europske turneje Rolling Stonesa početkom 80-ih: "Začulo se kucanje na vratima naše garderobe. Naš menadžer vrištao je s druge strane: 'Keith! Ron! The Police is here!' O, čovječe! Uhvatila nas je panika. Odmah smo sve bacili u WC školjku. Kad sam uz najneviniji osmijeh na licu otvorio vrata, preda mnom su stajali Sting i Stewart Copeland."

JIMI HENDRIX

Mene su imitirali tako dobro da sam često slušao glazbenike koji su kopirali i moje greške.

HVALA ĐAVOLIMA

Godine 1989. splitske zvijezde, Dino Dvornik, Daleka obala i Đavoli svirali su u prepunoj dvorani Gripe u Splitu na donatorskom koncertu za prikupljanje novca za obnovu crkvice na Marjanu. Nakon uspješnog završetka radova biskup je priredio prigodnu svečanost i okupljenima se obratio riječima: "Hvala Dini Dvorniku, hvala Dalekoj obali, hvala Đavolima..." i tu zastane, a prisutni su, poslije trenutka zbunjenosti, prasnuli u smijeh.

VANDALI UNIŠTILI GROB

Kada je u ljeto 1971. na slavnom pariškom groblju Père Lachaise pokopan Jim Morrison, njegovo počivalište u početku nije bilo obilježeno. Nakon što je 1981. hrvatski kipar Mladen Mikulin o svom trošku napravio bistu za Morrisonov grob, ubrzo su na to mjesto počeli hrliti turisti iz cijelog svijeta te su često otkidali djeliće nadgrobnog spomenika i pisali grafite po njemu. Zato je Mikulinova oštećena bista uklonjena, a natpisi izbrisani. Mikulin je 1989. napravio novu, ali nju nije postavio na grob slavnog rokera.

NA KONCERTU ODGRIZAO GLAVU ŠIŠMIŠA

Tijekom nastupa u gradu Des Moines (Iowa) 1982. godine Ozzy Osbourne – poznat još kao Prince of Darkness, The Godfather of Metal i Madman – pokušao je odgristi glavu živog šišmiša! Taj je slučaj američki Rolling Stone 2004. uvrstio na svoj popis "Najluđih rock mitova". Iako se u tekstu navodi da je šišmiš bio živ, 17-godišnji Mark Neal, koji ga je bacio na pozornicu, tvrdio je da nije. Prema Osbourneovoj ispovijesti u knjižici koja prati album "Diary of a Madman" (2012.), šišmiš ne samo da je bio živ, već ga je uspio ugristi, zbog čega se pjevač cijepio protiv bjesnoće.

OMRAŽENI LIKOVI MUZEJA VOŠTANIH FIGURA

Iz muzeja Madame Tussauds u Londonu izvijestili su početkom 2001. godine: na listi najomraženijih voštanih figura, prema reakcijama posjetitelja, iza Hitlera i Miloševića, na trećem mjestu je pjevač britanske grupe Oasis, Liam Gallagher.

NE VOLIM PONEDJELJKE

Svjetski mediji zabilježili su stravični događaj koji se u San Diegu dogodio 29. siječnja 1979. Šesnaestogodišnja Brenda Spencer ubila je dvije odrasle osobe i ranila osmero djece i jednog policajca kada je zapucala iz svoje kuće prema ulazu u osnovnu školu Grover Cleveland. Djevojka je pucala iz pištolja koji je dobila od svog oca na dar za Božić. Kada su je policajci poslije upitali zašto je to učinila, Spencerova je samo odgovorila: "I don't like Mondays." Irska grupa The Boomtown Rats snimila je istoimenu pjesmu koju je o ovom događaju napisao njihov lider Bob Geldof i njihov je najpoznatiji naslov u karijeri.

NAJBIZARNIJI POKUŠAJ SUICIDA

Wendy O. Williams, pjevačica punk rock benda Plasmatics, ubila se pucnjem iz pištolja, 6. travnja 1998. godine. Priča bi bila samo tragična, ali ne i bizarna, da već nije dva puta pokušavala sebi presuditi: tri godine ranije popila je veliku dozu efedrina, a prije toga, 1993. godine – čekićem si je zakucala nož u prsa!

MISTERIOZNI KRAJ BUBNJARA

Goran Ipe Ivandić, legendarni bubnjar Bijelog dugmeta, imao je 39 godina kada je 12. siječnja 1994. pao sa šestoga kata hotela Metropol u Beogradu i umro. Njegova pogibija nikada nije razjašnjena. Po nekima, glazbenik se sam bacio u ponor, dok su neke njegove kolege iz grupe spominjali mogućnost nesreće zbog mjesečarenja od kojeg je Ipe obolio nakon dvogodišnjeg boravka u zatvoru, na koji je osuđen u jesen 1978. zbog posjedovanja hašiša.

ROBERT JOHNSON

Legendarni blues pionir, gitarist i pjevač Robert Johnson (preminuo 16. kolovoza 1938.), prema jednoj verziji, bio je žrtva ljubomornog muža, koji ga je ubio u nekom baru, a prema drugoj otrovao se viskijem kućne izrade. Ne zna se pouzdano ni gdje mu je grob i čak su tri mjesta u rodnom mu Greenwoodu u Mississippiju označena kao vječno počivalište.

KAD PJESMA (NI)JE NEKOMU SUĐENA: SLUČAJ RAMONES

Joey Ramone iz grupe Ramones tražio je od Springsteena da za njih napiše jednu pjesmu i ovaj je iste noći napravio "Hungry Heart". No, čuvši je, producent i menadžer Jon Landau savjetovao mu je da pjesmu ostavi za svoj album "The River" i tako je Boss dobio prvi veliki hit, a Ramone ostao kratkih rukava.

IGROM SUDBINE SNIMILA SVOJ NAJVEĆI HIT

Baladu "I will always love you" koja se našla u filmu "Tjelohranitelj" napisala je Dolly Parton i najprije ju je ponudila tadašnjoj soul divi Patti LaBelle, otkrila je kasnije country ikona. Ali, Patti nije odgovorila do početka snimanja filma i Parton je odabrala Whitney Houston, koja je tako igrom sudbine otpjevala jednu od planetarno najslavnijih balada.

SRCE MU PREPUKLO ZBOG LJUBAVI

Johnny Cash, slavni The Man in Black, cijeli je život posvetio glazbi i nakon što je 15. svibnja 2003. umrla June Carter Cash, njegova supruga i ljubav života, također pjevačica i autorica, nastavio je snimati samo zato što mu je ona prije smrti rekla da mora dalje raditi. Međutim, umro je nepuna četiri mjeseca nakon nje, 12. rujna 2003. Iako je bio bolestan, liječnici su tvrdili da mu se zdravlje drastično i brzo pogoršalo zbog slomljenog srca.

BEZREZERVNA ODANOST

Utjecajna blues, R&B, soul, rock'n'roll, jazz and gospel pjevačica Etta James (1938. – 2012.) imala je niz problema početkom 70-ih zbog ovisnosti o heroinu. Njezin suprug Artis Mills, za kojega se udala 1969. godine, prihvatio je isključivo na sebe svu odgovornost kada su oboje uhićeni zbog posjedovanja heroina i služio je 10-godišnju zatvorsku kaznu. Pušten je iz zatvora 1981. godine i u sretnom braku su nastavili živjeti do smrti pjevačice.

RAY CHARLES: NAJVIŠE IZVANBRAČNE DJECE

Ray Charles "The Genius" u braku je bio samo dva puta. Drugi, koji je potrajao od 1955. do 1977. i u kojem je rođeno troje djece, obilježila je njegova narkomanska ovisnost do sredine 60-ih, kao i ljubavne afere u kojima je dobio čak šestero izvanbračne djece! Poslije se Ray nije više ženio, ali je u tri iduće veze dobio još po jedno dijete. Ukupni rezultat: 12 nasljednika s devet žena!

UMJESTO TITA – GOLI MUŠKARAC

Prvi album Buldožera "Pljuni istini u oči" (1975.) objavila je beogradska izdavačka kuća PGP RTB. Na zajedničko iznenađenje, prva naklada pomalo neobičnog i svakako provokativnog albuma rasprodana je u kratkom roku, ali diskograf je odugovlačio s novom. Naime, urednici su se naknadno "probudili" zbog niza za njih spornih detalja, među kojima je bio originalni omot sa slikom klavijaturista Boruta Činča iz pionirskih dana koji svira harmoniku ispred fotografije Tita. Kad je, ipak, druga naklada napravljena, omot je promijenjen: Titovu sliku zamijenila je fotografija – golog muškarca.

NAZI PUNKS FUCK OFF – A NOVINAR U ZATVOR

Jedan od itekako zaslužnih za pojavu Pankrta, ljubljanski novinar Igor Vidmar, prvi sukob s komunističkom vlašću imao je 1983., kada je uhićen zbog nošenja bedža grupe Dead Kennedys s tekstom "Nazi Punks Fuck Off!" i prekriženom svastikom. Apsurdno je da su činovnici, koji su na sve načine željeli štititi državu, to proglasili pronacističkom gestom. Premda je kritizirao i zapadni imperijalizam, Vidmar je zbog svojih postupaka i novinarskog, odnosno glazbenog djelovanja označen politički nekorektnim, pa je izbačen iz Saveza komunista, a u nekoliko je navrata boravio u zatvoru.

PRVA DOMAĆA STEREO PLOČA

U Jugotonovu pogonu za proizvodnju gramofonskih ploča 1958. proizvedena je prva domaća singlica sa stereo zvukom! Bio je to naslov "Tam kjer murke cveto" slovenskog kvinteta Avsenik. Događaj je utoliko zanimljiviji ako se zna činjenica – prvi komercijalni stereo album objavljen je u Americi 1957. s kolekcijom bel canto numera. Realizatori prve domaće stereo ploče, na čelu s tadašnjim urednikom Jugotona Perom Gotovcem, kolektivno su 1960. za ovo postignuće dobili državni Orden rada sa srebrnim vijencem.

PRVI CD

Kompaktni disk prvi se put pojavio u javnosti 15 godina nakon što ga je 1978. izumio Philips. Naime, japansko masovno lansiranje dogodilo se u ožujku 1983., plasiranjem i CD playera i diskova u Europi i Sjevernoj Americi (gdje je CBS Records objavio šesnaest naslova). Ovaj se događaj često doživljava kao "big bang" u digitalnoj audio revoluciji. Prvi rock izvođač koji je prodao milijun primjeraka na CD-u su Dire Straits i riječ je o njihovu albumu "Brothers in Arms" (1985.). Prvi veliki umjetnik koji je cijeli svoj katalog ponudio na CD-u bio je David Bowie, čijih je 15 studijskih albuma RCA Records objavio 1985. godine. Već je 1988. zabilježeno: 400 milijuna CD-ova proizvedeno je u 50 pogona diljem svijeta.

KAKO JE IZUMLJEN HIP HOP

Obično se ni za jedan žanr ne može utvrditi precizno vrijeme i postupak nastanka, niti se samo jedna osoba može nazvati njegovim izumiteljem. Ipak, Kool DJ Herc označen je kao "otac hip hopa", jer je na jednom partyju u New Yorku, 11. kolovoza 1973., doslovno izumio repanje, puštajući jedan instrumental i preko njega ponavljajući imena svojih prijatelja. Kool Herc, pravim imenom Clive Campbell, rođen je na Jamajci i njegova prva matrica za hip hop pjesmu bila je reggae melodija. On, međutim, nikada nije ostvario glazbenu karijeru, ali je postao jedan od najboljih breakdancera u Americi.

KAKO JE IVO ROBIĆ "OTKRIO" BEATLESE

Priča je već ušla u legendu (ili mit): jedne večeri ranih 60-ih Ivo Robić je sa svojim njemačkim producentom Bertom Kaempfertom prolazio pored hamburškog kluba Top Ten i skrenuo mu pažnju na zvuk koji je dopirao iz unutrašnjosti.

Prema službenoj verziji, međutim, Kaempfert je sam otišao u klub potpisati ugovor s engleskim rock'n'roll pjevačem Tonyjem Sheridanom, a ovaj mu je skrenuo pozornost na svoj prateći sastav koji se zvao The Beat Brothers. Kako god, Kaempfert je producirao njihov album "My Bonnie" (objavljen početkom 1962. za njemački Polydor), a prateći sastav uskoro se vratio u rodni Liverpool i postao The Beatles.

Nakon što su postali planetarne zvijezde, album sa Sheridanom je 1964. objavljen pod novim nazivom "The Beatles' First".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:33