ODLUKA LESAFFRE GRUPE

PROIZVODNJA DI-GO KVASCA SELI U MAĐARSKU? Tvrtka zadržava 88 radnika u Hrvatskoj koji će i dalje razvijati pekarske dodatke i pakirati suhi kvasac

 
 Profimedia, Imagefood BM

Od početka svibnja Di-go kvasac više se, po svemu sudeći, neće proizvoditi u Hrvatskoj, a bez posla će ostati 60 od ukupno oko 150 zaposlenika tvrtke Kvasac iz Prigorja Brdovečkog, koji je u sastavu francuske Lesaffre grupe.

Posljedica je to, stoji u priopćenju Kvasca, restrukturiranja poslovanja, u sklopu kojeg će tvrtka prestati proizvoditi svjež kvasac u tvornici u Prigorju Brdovečkom. Iz tvrtke ne kažu u koju će se zemlju prenijeti proizvodnja kvasca, već se samo ističe da će se ona odvijati u "sestrinskim tvrtkama u zemljama EU". Prema neslužbenim informacijama, pak, proizvodnja kvasca najvjerojatnije seli u Mađarsku, u kojoj su znatno niži troškovi proizvodnje, a otkako je Hrvatska pristupila EU, više nema ni prepreka slobodi kretanja robe s obje strane Drave i Mure.

U priopćenju Kvasca se ističe kako je na odluku o preseljenju proizvodnje kvasca utjecalo i stanje na pekarskom tržištu u Hrvatskoj. Naime, potrošnja kvasca sve je manja, dijelom i zbog sve veće kupnje kruha u trgovačkim centrima, u koje se on najčešće dovozi smrznut, što znači da se njegova proizvodnja obavlja drugdje. Kvasac zbog toga, upozorava se u priopćenju, snosi visoke troškove proizvodnje u usporedbi s ostalim tvornicama u regiji, te je stoga prisiljen na promjene.

- Sve to neće dovesti do poremećaja u opskrbi tržišta Hrvatske i okolnih zemalja ni kvascem, ni proizvodima za pekarstvo - naglašava Martin Halusek, direktor Kvasca, za Jutarnji list.

Dodaje kako se vode razgovori sa sindikatima o sudbini radnika, Naime, očekuje se da će tvrtka nakon restrukturiranja zadržati 88 radnika, budući da dio njene proizvodnje nastavlja s radom, dok bi 60 radnika trebalo ući u program zbrinjavanja.

- Tvrtka će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala atraktivne otpremnine, odgovarajuću podršku za prekvalifikaciju otpuštenih zaposlenika, program njihove pripreme za traženje drugih radnih mjesta i dodatni socijalni program za najpogođenije zaposlenike - zaključio je Halusek.

Inače, Kvasac će nastaviti proizvoditi i dalje razvijati pekarske dodatke i pakirati suhi kvasac. Dugoročno, Kvasac planira usmjeriti ulaganja u proširenje proizvodnje pekarskih dodataka, tvrde u toj tvrtki.

S Macronom o sudbini tvornice?

Saborski zastupnik SDP-a Alen Prelec upozorio je u srijedu u Hrvatskom saboru na zatvaranje tvornice 'Kvasac' u Savskom Marofu, koja je u francuskom vlasništvu, te je pozvao premijera i predsjednicu Republike da s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, kada posjeti Hrvatsku, progovore i o toj temi.

"U Savskom Marofu je tvrtka Kvasac, vlasnici su Francuzi, oni jučer zatvaraju pogon i otpuštaju 67 radnika", rekao je Prelec nakon stanke koju je zatražio na početku zasjedanja.

Ta tvrtka, tvrdi, nije neprofitabilna, no Francuzi je zatvaraju "kako bi bili još profitabilniji te da bi gazde imale još više novca".

"Mi smo prodali tvornicu da bi je sada Franuzi zatvorili i nikoga nije briga što će više od 60 ljudi dobiti otkaz", izjavio je Prelec te dodaje da se stoga ne treba čuditi kada mladi odlaze iz Hrvatske.

"Macron dolazi u Hrvatsku pa apeliram na premijera i predsjednicu da o tome razgovaraju, samo ne na francuskom, njemačkom i engleskom nego na hrvatskom da svi Hrvati čuju o čemu se razgovara i da štitimo nacionalne interese", izjavio je SDP-ov Prelec. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:16