Kakva divota

Sedam veličanstvenih: Nije samo snižena cijena ulaznica razlog zbog kojeg baš sad treba posjetiti Krku

Iako smo navikli pohoditi nacionalne i parkove prirode u toplije doba godine, kada se sve budi i kada i sami težimo čim više biti na otvorenom i osjetiti buđenje prirode, ne treba zanemariti niti jesen i zimu. Upravo tada događa se čarolija... Pravi primjer je Nacionalni park Krka.

U neprocjenjivom vodenom bogatstvu Hrvatske posebno mjesto zauzima sedam veličanstvenih slapova u Nacionalnom parku Krka. Premda većina turista fascinantne sedrene barijere Bilušića i Skradinskog buka, Brljana, Rošnjaka, Miljacke te Manojlovačkog i Roškog slapa posjećuje ljeti, idealno razdoblje za doživljaj njihove ljepote u punoj raskoši i snazi su zapravo jesen, zima i proljeće, kad oni blistaju u punom sjaju. A Uprava NP-a Krka upravo je u tom razdoblju pripremila posebnu ponudu za posjetitelje i specijalnu cijenu ulaznica, koja će idućih pet mjeseci, sve do kraja ožujka iduće godine, iznositi 30 kuna za odrasle te 20 kuna za djecu.

image
Osim što je cjenovno prihvatljiviji, posjet ovom Nacionalnom parku u jesen pruža neopisivo lijepo iskustvo.
ISTOCKPHOTO

To nesvakidašnje prirodno bogatstvo nalazi se dvadesetak minuta vožnje u zaleđu Šibenika, od Zadra ga dijeli sat vremena, a od Splita sat i pol.

Uz preporučenu šetnju od Skradinskog mosta do bukova, svakako obiđite i srednjovjekovne utvrde, samostane, mlinice te arheološka nalazišta, a za intenzivniji doživljaj divlje prirode uživajte u pogledu s nekog od brojnih vidikovaca.

image
Franjevački samostan na otočiću Visovac.
ISTOCKPHOTO

Sigurno nećete zažaliti ako se odlučite za izlet brodom do Visovca, pitoresknog otočića na istoimenom jezeru. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan, u čijem se vrtu uzgaja čak 185 različitih biljnih vrsta, dok se u samostanskom muzeju i knjižnici čuvaju vrijedne inkunabule, knjige tiskane prije izuma Gutenbergova tiskarskog stroja u 15. stoljeću, kao i brojna druga raritetna izdanja.

SLAPOVI NA RIJECI KRKI NAJLJEPŠI SU KADA ONA NABUJA OD JESENSKIH KIŠA JER SE TADA POKAZUJU U PUNOJ RASKOŠI - A MOŽETE IH POSJETITI UZ SNIŽENU CIJENU ULAZNICA.

Jedan od bisera tamošnje zbirke jest tiskana knjižica dimenzija 3x5 milimetara koja je donedavno nosila titulu najmanje knjige na svijetu, a sadrži molitvu “Oče naš” na sedam jezika.

Linker
16. travanj 2024 15:35