Zeleni zagrljaj

Odmor za dušu i tijelo: Čudesna imanja u našoj blizini koja su izgrađena u skladu s prirodom

Provedite vikend na ekološkim imanjima koja ne nude samo opuštanje i domaće proizvode već i edukaciju o samoodrživoj proizvodnji zdrave hrane, priču o ekološkim OPG-ovima donosi Gloria IN.

OPG Čudesna šuma - zelena harmonija

Fotograf Mario Romulić (53), koji je s fotoaparatom proputovao cijeli svijet, uključujući ratna žarišta od Hrvatske do Ruande, Afganistana i Konga, od 2000. stvara zelenu oazu u Baranji, samo nekoliko kilometara od središta svog rodnog grada Osijeka, pa sad s obitelji živi na svom ekoimanju i OPG-u koji je nazvao Čudesna šuma. Na njemu je sve sam izradio, od staklenika napravljenog od starih prozora do "hotela" za kukce.

image

Labirint Majke Zemlje u proljeće - najširi krug promjera je 25 metara, a kad se uđe, do centra je potrebno desetak minuta laganog hoda

OPG ČUDESNA šUMA
image

Mario Romulić

OPG ČUDESNA šUMA

Sve životinje na imanju, kao i biljke koje uzgaja ili kod njega rastu samoniklo - sveukupno više od stotinu vrsta - imaju svoju ulogu. Izmet ljama, primjerice, koristi za gnojivo, dok kokoške jedu ličinke kukaca, čime se kontrolira njihov broj na imanju. Mario Romulić se, naime, rukovodi principom biodinamičke poljoprivrede, najekstremnijeg oblika ekološke, samoodržive proizvodnje.

image

U Čudesnoj šumi Romulić uzgaja i ljame, čiji izmet koristi kao gnojivo

OPG ČUDESNA šUMA

OPG Čudesna šuma može se posjetiti u sklopu grupnog obilaska, uz najavu najmanje tjedan dana prije, a njegovi vlasnici prema dogovoru priređuju edukativne šetnje i organiziraju radionice o biodinamičkom i prirodnom poljodjelstvu. Cijena obilaska je 50 kuna po osobi, a sve informacije mogu se naći na službenoj Facebook stranici.

image

Školarci u akciji na OPG-u Čudesna šuma

OPG ČUDESNA šUMA

Čitajte i: Odlični izleti oko Zagreba: Pronašli smo šest izletišta koja će vam ‘napuniti baterije‘

OPG Vilin šapat - vrt iz snova

Tatjana Ordanić (57), diplomirana inženjerka agronomije, "gradska cura iz centra Osijeka", kako je sama sebe jednom opisala, putovala je po Iranu i Indiji, volontirala u eko selu u Škotskoj, a onda se s Kutjevčaninom Slavkom Bertosijem skrasila u Markovcu Požeškom. U gotovo napuštenom selu na južnim obroncima Papuka, oko kilometar i pol od ceste, kupili su nedovršenu kuću za vikendicu koju su sami uredili, sa zapuštenim imanjem obraslim šikarom - i od njega stvorili svoj ekološki raj.

image

OPG Vilin šapat

OPG VILIN šAPAT

Tatjana je imanje nazvala Vilin šapat, po mjestu iz "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, gdje priroda pokazuje svoju zaboravljenu razigranost. Bave se pčelarstvom, drže i konje, uzgajaju povrće i ljekovito bilje bez ikakvih aditiva, a sve te ljepote moguće je vidjeti i doznati kako ih sam uzgojiti - uz prethodnu najavu.

image

Tatjana Ordanić

OPG VILIN šAPAT

Posjetitelje će rado provesti po svom imanju i upoznati ih s ekološkom proizvodnjom i životom u skladu s prirodom,a tko želi, može kupiti njihove proizvode: čajeve, svježe voće, prerađevine i hidrolate... Ulaz se ne naplaćuje, a može ih se kontaktirati preko njihove internet stranice.

image

Raj na obroncima Papuka

OPG VILIN šAPAT
Linker
13. travanj 2024 21:04