multi-senzorno iskustvo

‘Miomirisni putevi Europe‘: Na Lošinju predstavljen novi koncept turizma za uživanje u svim osjetilima

Spori i inkluzivni turizam novi je trend koji je povezao naš kvarnerski otok i brojne zemlje partnere iz Europe.

U Muzeju Apoksiomena predstavljen je projekt M.A.P.P.A.E. (Medicinal and Aromatic Plants Pathways Across Europe), a prezentaciju je održala gospođa Sandra Nicolich.

Projekt povezuje partnere iz Francuske, Italije, Cipra, Malte, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Nadahnut je načelima "sporog" i "iskustvenog turizma" zamišljenih kao multi-senzorno iskustvo. Cilj je inovativnim turističkim planovima posjetitelje potaknuti na akciju. Svojim djelovanjem obraćaju se europskim i interkontinentalnim tržištima, posebice Kini i Rusiji.

Nakon dvije godine rada na projektu M.A.P.P.A.E., veseli me da ga mogu predstaviti i mom otoku. Među mirisima koji spajaju 6 zemalja Europe, nalazi se i moj otok Lošinj. Kada je prije 20 godina započela ideja o Miomirisnom otočkom vrtu bilo je možda i čudno, ali evo ideja je krenula i puno dalje - putevi mirisa povezuju Europu. – osvrnula se na projekt gospođa Sandra Nicolich, lokalni koordinator i vlasnica Miomirisnog otočkog vrta.

Čitajte i: Mi smo znali, a sad zna i svijet: Časopis Forbes uvrstio naš Mljet među pet neotkrivenih bisera

image
Miomirisni putevi Europe, Lošinj
TZGML, MARKO VRDOLJAK

Cres i Lošinj, kao najsjeverniji otoci Mediterana, mjesto su susreta kontinentalne i mediteranske klime. Vegetacijska fuzija odražava se u obilju aromatičnog bilja oba klimatska područja. Upravo zato, putovi kroz Cres i Lošinj nude posjetiteljima nezaboravno, aromaterapijsko iskustvo, istovremeno otkrivajući najbolja naturalistička područja u regiji.

Iznimno smo ponosni na ovaj projekt budući da je lošinjski arhipelag od ranije poznat po svojoj lječilišnoj klimi, bogatoj bioraznolikosti te jedinstvenom spoju prirodnih morskih aerosola. Čvrsto vjerujem da će se itinerarima dizajniranim za uživanje u moru aromatičnog bilja i mirisa upotpuniti turistička ponuda otoka Lošinja te privući brojne zaljubljenike u prirodu. - izjavila je gospođa Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja.

Čitajte i: Buzet osvaja gradskim palačama i srednjovjekovnom utvrdom, slapovima i stazama za brdske utrke

Alati koje su razvili partneri tijekom dvije godine trajanja projekta otkrit će inovativnu turističku ponudu, a video - itinereri bit će dostupni putem digitalnih platformi i aplikacija.

Linker
18. travanj 2024 21:34