sljeme i platak

Ideje za nezaboravno skijanje i sanjkanje: Izleti na kojima ćete uživati punim plućima

Osim na Čelimbaši u Mrkoplju, u Hrvatskoj se u spuštanju niz snježne padine može uživati i na Platku kod Rijeke te na zagrebačkom Sljemenu, ali prije polaska treba provjeriti ima li još karata – jer njihov je broj ograničen.

SLJEME

U snježnim radostima na zagrebačkom skijalištu na Sljemenu uživa se od 19. siječnja, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Broj skijaša ograničen je na 1000, a prodaju se samo dnevne karte, i to isključivo na licu mjesta - na blagajnama Crvenog spusta i Bijele livade, svaki dan od 9 do 16 sati. Online prodaja nije moguća, kao ni rezervacija karata i kupnja unaprijed. Na skijalištu su obvezne maske, treba pripaziti na držanje propisanog razmaka od 1,5 m, posebno tijekom čekanja u redu za vučnicu i sjedežnicu.Prvi tjedan neće biti noćnog skijanja, a na web stranici skijališta objavit će se kad će ono biti dostupno.

image
Otvoreno je skijalište na Sljemenu za rekreativno skijanje na svim skijaškim stazama od 9 do 16 sati, a u to vrijeme rade i sve zičare.
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX

Topli napici i okrepa s nogu nude se isključivo za van jer ulazak u planinarske domove nije dopušten.Cijene dnevnih karata radnim radnom su 70 kn za odrasle i 40 kn za djecu mlađu od 15 godina, dok tijekom vikenda odrasli plaćaju 100 kn, a djeca 50 kn. Skijaši seniori platit će ulaznicu tijekom vikenda 70 kn, a 50 kn radnim danima.Oprema se može unajmiti, a na stranicama Ski-snowboard škole Sljeme nudi se mogućnost isprobavanja opreme prije unajmljivanja (na adresi u Zagrebu, navedenoj na web stranici) s tim da se pancerice mogu isprobati subotom od 10 do 14 sati, ali ne i nedjeljom. Cijene se kreću od 200 kn za komplet za odrasle te 120 kn za dječji komplet preko vikenda. Na vrh Zagrebačke gore zasad se može automobilom i autobusima ZET-a.

image
Snijeg je zabijelio vrh Sljemena.
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX

Sunce i snijeg - najbolja kombinacija za spuštanje niz padine

PLATAK

Jedino hrvatsko skijalište s pogledom na more, Platak u blizini Rijeke, otvoreno je od 2. siječnja i radi od 9 do 16 sati. Maksimalan broj dnevnih ski karata ograničen je na 500 za ski-liftove te na još 100 za pokretnu traku koju koriste sanjkaši i dio skijaša. Poludnevne karte ne prodaju se do daljnjeg, a rezervacija i online kupnja zasad nisu moguće. Informacije o rasprodanim kartama objavljuju se na web i Facebook stranici RSRTC Platak.

image
Nakon neuobičajeno toplog vremena, omiljeno izletište Riječana konačno je zabijelio snijeg.
FOTOGRAFIJE: TEA CIMAS/CROPIX

Ograničenje se ne odnosi na izletnike željne sanjkanja. Kako se situacija na stazama zbog nestalnih vremenskim prilika mijenja iz dana u dan, prije polaska treba provjeriti vremenske prilike i FB stranicu skijališta.Dnevna karta za odrasle radnim danom iznosi 120 kn, dok djeca do 16 godina plaćaju 70 kn. Vikendom se cijena penje na 150 kn za odrasle i 80 za djecu. Za skijaše iz drugih dijelova Hrvatske Veliki dom Platak nudi smještaj za 25 osoba uz obavezno korištenje maski, a ondje se može i unajmiti oprema. Dnevni najam (pancerice, skije, štapovi) za odrasle iznosi 120 kn, dok se za djecu plaća 100 kn. Skije, štapovi i pancerice mogu se unajmiti i zasebno, dok dnevni najam sanjki stoji 30 kn

Linker
12. travanj 2024 15:16