Kamo na izlet?

Diskretni šarm bisera Istre: Nacionalni park Brijuni će vas oduševiti svojom nevjerojatnom ljepotom

Ponovno otvoren za individualne posjetitelje, nacionalni park nedaleko od Pule mami svojim prirodnim ljepotama i povijesnom baštinom - od antike do socijalističkog doba.

Tko u električnom vlakiću ili automobilu nije razgledao brijunski raj na zemlji, ne zna što je propustio. Odnedavno, Nacionalni park Brijuni ponovno je otvoren za individualne posjetitelje, a do 31. ožujka možete u njemu uživati s promotivnim popustom od 50 posto u odnosu na standardne cijene ulaznica.

image
Vila Brijunka
DARKO TOMAS/CROPIX

Zbog razvedene obale s čak 14 otoka i otočića, raznovrsne flore i faune, arheoloških nalazišta i povijesnih znamenitosti posjet Brijunima posebna je atrakcija za sve posjetitelje istarskog poluotoka, čija su posebnost i arhitektonski pečati socijalističke buržoazije.

image
Zebra u safari parku.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ondje je, naime, državnik Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, ugošćavao svoje slavne goste iz svijeta politike, kulture i zabave. Do Brijuna se stiže isključivo brodom iz Fažane s polascima u prijepodnevnim satima, a povratak na kopno planirajte rano poslijepodne - zadnji polazak je u 16 sati.

Čitajte i: Ovog proljeća svi putevi vode prema Lošinju: Čeka vas odlični program wellnessa, fina hrana i luksuzni smještaj

image
Informativni centar s interaktivnim postavom nalazi se u nekadašnjoj kući za čamce
DARKO TOMAS/CROPIX

Na samom ulasku u brijunsku luku s vaše lijeve strane u nekadašnjoj Kući za brodice danas se nalazi Interpretacijsko-edukacijski centar s interaktivnim postavom koji će vam u šest tematskih cjelina približiti znamenitosti, povijest i prirodnu baštinu otočja. Uz mobilnu aplikaciju Brijuni Pocket Guide potom se možete zaputiti u obilazak Velikog Brijuna - pješice, na unajmljenom biciklu ili u električnom automobilu.

image
Aplikacija - džepni vodič za Brijune.
PROMO

Bogat prirodni i kulturni sadržaj

image
Titov Cadillac Eldorado iz 1953. još je u voznom stanju.
DARKO TOMAS/CROPIX

U safari parku koji se proteže na devet hektara danas živi 80-ak zebri, nojeva, ljami i paunova, a mobilna aplikacija pomoći će vam da upoznate i tamošnje biljne vrste - od prekrasnih divljih orhideja do šuma crnike i lovora. Najdugovječniji stanovnik Brijuna je drevna maslina čija se starost procjenjuje na 1600 godina, a aplikacija će vas odvesti i do otisaka stopala dinosaura koji su to kopno nastanjivali u mezozoiku.

Čitajte i: Najljepše oko Dalmacije! Povijesne i prirodne ljepote vrličkog kraja ostavljaju bez daha

image
Magičan drvored u blizini jedinog hotela.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon toga razgledajte izložbe kopije fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera, kao i fotografije iz vremena Josipa Broza Tita na Brijunima i ostale eksponate. Fotografirajte se za uspomenu na brojnim atraktivnim lokacijama sa savršenom prirodnom scenografijom u pozadini. Svakako ponesite i zaštitnu masku, čije je nošenje zbog aktualne epidemiološke situacije obavezno na brodu te u svim zatvorenim prostorima NP-a Brijuni.

image
Maslina stara oko 1600 godina.
DANIJEL BARTOLIC/ CROPIX
Linker
15. travanj 2024 16:41