Putovanje

Avantura u luksuznom Dubaiju: Jahanje na devi, vožnja u najbržem liftu na svijetu i slasni zalogaji

Poštujući stroga epidemiološka pravila, zagrebački PR stručnjak Joco Glavaš posjetio je luksuznu oazu Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje su ga se dojmili najveći toranj i trgovački centar na svijetu, privatni muzej moderne umjetnosti te mirnoća pustinje. Sve o tom iskustvu napisao je u reportaži za magazin Gloria.

Pandemija je donijela lockdown i zatvorila granice. Od veljače prošle godine putovanja su otežana, aviokompanije otkazuju letove, restorani i kafići ne rade i uistinu nije ni jednostavno, a ni ugodno putovati u takvim uvjetima. Prebolio sam Covid-19 i na zimski godišnji odmor mogao sam otputovati bez brige da ću se negdje zaraziti, no kako se svjetske destinacije otvorene za turiste mogu nabrojati na prste jedne ruke, trebalo je pronaći odredište.

Grad se natječe sam sa sobom

Odluka je pala na Dubai, grad u istoimenom emiratu gdje nikad dotad nisam bio. Nije daleko, a ima kompletnu infrastrukturu velegrada: muzeje, galerije, trgovačke centre, hotele, restorane... Dragulj Ujedinjenih Arapskih Emirata u nekim drugim okolnostima ne bi bio moj prvi izbor, ali mi je drago da sam ga posjetio. Mislim da bi to svi trebali pruži li im se prilika, da vide tu suludu količinu nebodera na jednom mjestu.

image
Joco Glavaš u pustinji.
PRIVATNI ALBUM

Grad s oko tri milijuna i 300 tisuća stanovnika golemo je i neprekidno gradilište. Izgleda kao da se natječe sam sa sobom i kao da svaka iduća zgrada mora biti veća, ljepša, naprednija... Količina grandioznih nebodera svih oblika, koje su projektirali najpoznatiji svjetski arhitekti, malo su me podsjetili na Miami. Ali Miami na steroidima.

Let Zagreb - Istanbul - Dubai trajao je oko šest i pol sati, a prosječna cijena povratne karte je oko 300 eura. Za ulazak u zemlju treba imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 76 sati. Morao sam ga napraviti i pri povratku u Hrvatsku (ne stariji od 48 sati) pa sam se i u Dubaiju testirao. No, procedura je jednostavna: medicinska sestra uđe u hotelsku sobu, uzme bris iz nosa i idući dan na e-mail stigne rezultat.

Nošenje maske je obavezno čak i na ulici i ljudi se toga pridržavaju. Sve radi normalno, nije mi se činilo da su restorani i kafići smanjili kapacitete, ali ako se dignete od stola, morate staviti masku.

Neka mjesta preporučljivo je rezervirati još iz Zagreba - primjerice barove na plaži - jer primaju ograničen broj gostiju. Hrana je raznovrsna i zastupljene su gotovo sve svjetske kuhinje, a mogu se kušati i tradicionalni specijaliteti poput arapskog kruha (pita) s humusom (namaz od slanutka). Pije se i arapska kava, samo što joj je okus blaži, a umjesto sa šećerom servira se s datuljom.

Luksuz na sve strane

Cijene variraju pa se može proći povoljno, ali i mnogo potrošiti. Štoviše, imam osjećaj da se u Dubaiju u nekoliko sati mogu spiskati čitava bogatstva. Količina luksuza u tom gradu je fascinantna: skupih automobila, dizajnerskih dućana i ekskluzivnih hotela ima napretek.

image
Burj Al Arab ima oblik jedra i zovu ga hotel sa sedam zvjezdica.
ISTOCK

Među njima je Burj Al Arab koji ima oblik jedra i zovu ga hotel sa sedam zvjezdica. Sagrađen je 1999. na umjetnom otočiću blizu plaže Jumeirah, visok je 320 metara, a noćenje je oko 5900 dirhama (10 tisuća kuna). Ja sam, međutim, odsjeo u lijepom hotelu Sheraton Grand.

image
Joco Glavaš spas od vrućina pronašao je na plažama Perzijskog zaljeva.
PRIVATNI ALBUM

Svima bih savjetovao da odaberu hotel na plaži, jer more je ugodno za kupanje i čisto, iako nema bistrinu poput našeg Jadrana. Kupačima na pješčanim plažama Perzijskog zaljeva dopušteno je sve - osim kupanja u toplesu ili tangama - a čuvari će vas jedino upozoriti da ne ulazite u more ako su valovi visoki.

U tom dijelu svijeta sada je zima i idealno je vrijeme za posjet. Dnevne temperature su između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, a noćne između 12 i 15 stupnjeva. Treba, stoga, ponijeti i neku laganu jaknu. Ljetne temperature dosežu i do 50 stupnjeva pa turista nema.

Najbrži lift na svijetu

Stanovnici se rashlađuju u golemim trgovačkim centrima, među kojima je najpoznatiji Dubai Mall. Nalazi se u Downtownu, svojevrsnom gradskom središtu, a s površinom većom od 500 tisuća četvornih metara najveći je na svijetu.

image
U sklopu trgovačkog centra Mall of the Emirates je i skijalište površine oko dva četvorna kilometra.
MARK LARGE/ANL/SHUTTERSTOCK MARK/EDITORIAL PROFIMEDIA

Ima 1200 dućana, 120 kafića i restorana, olimpijsko klizalište, golemi akvarij s više od 300 vrsta životinja, 22 kinodvorane, luksuzni hotel s 250 soba, parkiralište s više od 14 tisuća mjesta...

image
Među simbolima Dubaija je i 828 metara visoki toranj Burj Khalifa koji noću svijetli u raznim bojama.
ISTOCK

Pokraj Dubai Malla je Burj Khalifa, najveći toranj na svijetu i najprepoznatljivija gradska znamenitost. Visok je 828 metra, a njegova gradnja je trajala od 21. rujna 2004. do 4. siječnja 2010. i stajala oko 1,5 milijardi dolara. Noću svijetli raznim bojama, a do vrha se dolazi najbržim liftom na svijetu za jednu minutu.

Jahanje na devi, noćenje u šatoru na pijesku...

Obišao sam i nekoliko muzeja, a posebno me se dojmio Jameel Arts Centre, muzej suvremene umjetnosti otvoren 2018. Prostire se na 10 tisuća četvornih metara i prva je nevladina kulturna institucija u tom dijelu svijeta. Muzej je utemeljio biznismen, kolekcionar i filantrop Fady Jameel, želeći povezati domaće i međunarodne umjetnike.

image
Joco je bio impresioniran Muzejem budućnosti i 150 metara visokim okvirom koji je projektirao nizozemsko-meksički arhitekt Fernando Donis.
PRIVATNI ALBUM

Svatko tko dođe u Dubai trebao bi otići i u pustinju jer je doista fascinantna. Ondje sam se upoznao s lokalnim običajima, jahao devu, probao tradicionalna jela (uglavnom na bazi janjetine i piletine s raznim začinima), noćio u šatoru i u zoru letio balonom iznad pustinje.

image
U pustinji se može i prespavati, a poseban je doživljaj u zoru letjeti balonom iznad nepreglednih pješčanih prostranstava.
PRIVATNI ALBUM

Divan je osjećaj kad se balon digne, a ispod vas nepregledna pješčana prostranstva... Žao mi je što u tih osam dana zbog epidemioloških restrikcija nisam mogao otići do Abu Dhabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, no zato imam dodatni razlog da se vratim.

Crno zlato

Grad je nastao u 18. stoljeću u pustinji, a stanovnici su u početku živjeli od ribarstva i lova na školjkaše. Nafta je otkrivena 60-ih godina prošlog stoljeća i tada počinje streloviti razvoj Dubaija. Zalihe su, međutim, prilično iscrpljene pa proizvodnja ‘crnog zlata’ sada čini manje od jedan posto bruto društvenog proizvoda koji iznosi 108 milijardi dolara. Turizam čini čak 20 posto BDP-a.

image
Turisti mogu jahati na devama ili uživati u adrenalinskoj vožnji po dinama.
PRIVATNI ALBUM

Sigurnost

Dubai je prema nekim istraživanjima sedmi najsigurniji grad na svijetu i zato se tamo doseljavaju bogataši iz cijelog svijeta. Kao najčešća kriminalna djela spominju se krađe (uglavnom bez uporabe oružja) i raspačavanje droge, a policija riješi čak 86 posto slučajeva.

Radna snaga

Emiraćani čine 15 posto stanovništva Dubaija, a ostali su uglavnom radnici iz raznih dijelova Azije. Najviše ima Indijaca, Pakistanaca, Bangladešana i Filipinaca. Pet posto stanovništva su zapadnjaci, a najbrže rastuća manjina su Britanci kojih ima više od 100 tisuća. Službeni jezik je arapski, a drugi najrašireniji - engleski.

Linker
19. travanj 2024 01:16