- / Everett / Profimedia
kralj trilera i horora

U moru ekranizacija kralja Stephena Kinga, ovo su najbolje novije serije i filmovi koje možete pogledati

Američki autor Stephen King jedan je od najpopularnijih književnika na svijetu, a čak i ako niste pročitali nijednu knjigu, s njegovim ste radom sigurno upoznati. Mnogi romani i kratke priče dobili su svoju ekranizaciju pa je praktički nemoguće da ste ga izbjegli.

I dok neke nisu ekranizacije nisu baš uspjele, neke su postale filmski klasici. "Carrie" iz 1976. godine prva je holivudska ekranizacija njegove knjige u režiji Briana De Palme, a neki tvrde i da je to do danas najbolja.

Sigurno niste propustili "Isijavanje", u kojem je Jack Nicholson ostvario jednu od svojih najboljih uloga. Režirao ga je Stanley Kubrick i jedan je od omiljenih horora u povijesti filma, baš kao što je "Stand By Me" jedan od svima najdražih "coming of age" filmova o prijateljstvu i odanosti. A da ne spominjemo "Iskupljenje u Shawshanku", koji na IMDb-u ima prosječnu ocjenu 9,3, a na Rotten Tomatoes 90 posto pozitivnih reakcija.

King ima 72 godine i još uvijek aktivno piše, a njegova djela danas se više nego ikad uzimaju kao predlošci za filmove i serije.

Na HBO je tako nedavno došla serija "The Outsider", a nakon prikazane samo dvije od ukupno deset epizoda, ima ocjenu od 9,1 na IMDb-u. U glavnoj je ulozi Jason Bateman, na seriji je radio Richard Price, a nakon izvrsnog otvaranja, očekuje se da neće razočarati kvalitetom do kraja.

King je horor roman objavio 2018. godine, a u seriji pratimo policajca koji istražuje ubojstvo dječaka. Ali, počnu se događati stvari zbog kojih će on posumnjati u sve što je vjerovao da je stvarno. Ben Mendelsohn također glumi, a kritičari hvale kako glumačke izvedbe, tako i scenarij i razvoj priče.

Od redatelja Franka Darabonta, koji je napravio "Zelenu milju" i "Iskupljenje u Shawshanku", 2007. smo dobili "The Mist", odnosno "Maglu", horor triler koji se odvija u supermarketu. Nakon što se u gradiću spusti magla, kupci ostanu zatočeni tamo, nemajući pojma što se vani događa. Pojave se nekakva čudovišta koja proždiru sve što im se nađe na putu, no to nije najstrašnije što im se može dogoditi...

Kraj filma promijenjen je u odnosu na Kingov predložak, a redatelj je izjavio kako je uvijek htio snimiti "Maglu" u crno-bijeloj tehnici. Takva verzija objavljena je na DVD-u, a film je bio prilično dobro prihvaćen i od kritike i publike.

Legendarni "It" ili "To" mnogima koji su odrasli u devedesetima zauvijek jr stvorio strah od klauna. Miniserija je objavljena 1990. godine, a u ulozi Pennywisea, jezivog klauna, bio je izvrsni Tim Curry. Iako su mišljenja ispočetka bila podijeljena, nova adaptacija Kingove knjige došla je 2017. godine. U ulozi klauna je Bill Skarsgård, a iako su snimljena dva dijela, prvi je dobio bolje kritike.

Ako volite Kinga, sigurno ste pogledali sve moguće verzije, a ova iz 2017. je jedna od najboljih.

James Franco putuje kroz vrijeme u seriji "11.22.63" i to kako bi spriječio ubojstvo Johna F. Kennedyja. U osam epizoda hvaljena serija na svojstven način tematizira putovanje kroz vrijeme kroz moralne dileme glavnog lika. Osim politike, povijesti i nasilja, ima i ljubavi, a kritičari su najviše hvalili scenarij i produkciju. Neobična triler serija objavljena je 2016. godine na streaming servisu Hulu, a zaradili su i nominaciju za Emmy.

Hvaljena je bila i "Castle Rock", miniserija koja je 2018. premijerno prikazana na Huluu, a prošle godine izašla je i druga sezona. Ljubitelji trilera i horora ističu kako ta serija ima sve ono najbolje od omiljenog autora - intrigantne, slojevite likove, mračnu atmosferu i čudovišta, ukratko - pravi, punokrvni američki horor.

Druga sezona navodno je još bolja od prve.

Linker
13. ožujak 2024 19:22