20. QUEER ZAGREB

Seksualni rad, etno, vlastita odgovornost i važnost zagrljaja! Novo izdanje provokativnog festivala pred vratima

Više od stotinu umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta stiže na jubilarni zagrebački festival koji se održava od 24. svibnja do 5. lipnja

Slavljenički 20.Queer Zagreb predstavlja nam se kroz spektar tema: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti i važnost zagrljaja. U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a sve počinje svečanim otvorenjem u HNK 24.5. koje ne smijete propustiti.

Naime, predstava Yira, yira Brune Isakovića i Nataše Rajković nakon izvedbi u Buenos Airesu i Sao Paulu otvara slavljenički 20. Queer Zagreb festival. Predstava je nastala u suradnji sa izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine Juanom Ejemplom, Leandrom, Pichón Reynom i Sofíom Tramazaygues. Kroz njihove priče seksualni rad pokazuje se u međuodnosu osobne odluke i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

Čitajte i: FESTIVAL ZDRAVLJA U ZAGREBU: MAKSIMIR ĆE USKORO BITI SREDIŠTE PROLJETNIH DOGAĐANJA!

Ističemo i radove umjetnika Carlosa Martiela s Kube i Wagnera Schwartza iz Brazila u Muzeju suvremene umjetnosti u kojem Carlos Martiel izvodi performans „Velo de Silencio“ kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom historijskom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima. Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih drugih - crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima.

image

Plakat festivala

PR

Odmah nakon izvedbe Carlosa Martiela publika će imati priliku pogledati La Bête Wagnera Schwartza. Naime, radi se o interaktivnoj izvedbi koja je nastala kao hommage seriji skulpura Bichos (The Critters, 1960.), brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

image

Prizor iz predstave Yira yira

PR

Studija jednog zagrljaja čeka vas na Cvjetnom Trgu 27. 1 28.5. u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana, a s Anicom Tomić i Jelenom Kovačić možete se zaputiti na gay turu po središtu Zagreba od 2. do 5. lipnja. Jedna od programskih poslastica je suradnja Etnografskog muzeja, ansambla Lado s poetskim čitanjem Nine Violić u režiji Ivana Planinića, a na rasporedu je 25. svibnja.

"Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima", kaže Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba.

Linker
12. travanj 2024 22:04