PROMO
Turbina - turbo tribina

Poslastica za sve ljubitelje stripa: Svjetski poznati Robert Crumb i Aleksandar Zograf u online tribini

Događaj je zakazan za petak 4. prosinca, a organizatori pozivaju publiku da šalje pitanja putem chata, uz napomenu da se razgovor odvija na engleskom jeziku.

Razgovor jednog je od najutjecajnijih autora svjetskog stripa Roberta Crumba i poznatog regionalnog strip autora Aleksandra Zografa održat će se u petak 4. prosinca u 19 sati, a moći će se pogledati online na Facebook stranici Močvare. Organizatori pozivaju publiku da šalje pitanja putem chata, uz napomenu da se razgovor odvija na engleskom jeziku.

Robert Crumb, rođen 1943. godine, jedna je od najutjecajnijih ličnosti svjetskog stripa. Tijekom šezdesetih bio je sigurno najistaknutiji predstavnik američke underground strip revolucije, dok je njegovo stvaralaštvo, sve do današnjeg dana, oblikovalo razmišljanja čitavih generacija ljudi. Crumb je u svojim stripovima drzak i ciničan, dok dira u živac suvremenog čovjeka i njegove umorne psihe. 

Pogledajte video

Svakako je u svom izrazu i duboko ekspresivan, iskren do bola i politički nekorektan, ali istovremeno i zamišljen nad smislom svega. Znalački se nastavljajući na tradicije američke popularne umjetnosti, Crumb se u isto vrijeme usudio izvrgavati ruglu srednjostrujašku Ameriku, a danas živi uglavnom provodeći vrijeme u kontemplaciji u svojoj kući na jugu Francuske.

Razgovor vodi regionalni umjetnik

Razgovor s Robertom Crumbom o nekim aktualnim temama kao što su Covid-19, nedavni izbori za američkog predsjednika ili sudbina stripa u suvremenom svijetu vodit će Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva, što će biti odlična prilika da i od njega čujemo različita razmišljanja na navedene teme. 

Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.

Linker
05. ožujak 2021 06:49