Napokon smo je dočekali!

Kazališna publika na iglicama: Najočekivanija predstava u splitskom HNK konačno je dobila zeleno svjetlo!

Dramska predstava ‘U malu je uša đava‘” premijerno će biti izvedena ovog četvrtka, 10 veljače. Riječ je o kazališnom uprizorenju istoimene knjige splitske umjetnice i autorice humorističnih ilustracija ‘Oni‘ Tisje Kljaković Braić koja je zbog korone virusa do sada triput odgađana.

„Bez četvrte nema sreće”, tim su riječima u splitskom teatru najavili praizvedbu predstave „U malu je uša đava” na koju tamošnja kazališna publika čeka već dulje od pola godine. Razlog otkazivanja bile su epidemiološke mjere te virus korone koji se u nekoliko navrata uvukao među glumačku postavu.

Vijest da za praizvedbu više nema prepreka, posebno je obradovala Tisju Kljaković Braić, prema čijoj je knjizi predstava i nastala.

image

Tisja Kljaković Braić

VOJKO BASIC/CROPIX

"Veselim se premijeri iako mi neće biti svejedno sjediti u publici. Ovo je priča o mojoj obitelji i susjedima, stvarnim osobama kojima sam u romanu i u predstavi zadržala njihova prava imena", rekla nam je Tisja, koja je već odgledala probe i jako je zadovoljna kako je dramaturg i redatelj predstave Mario Kovač njezin komad postavio na kazališne daske.

Čitajte i: Slavna karikaturistica Tisja Kljaković Braić o djeci i bračnim izazovima: ‘Nema idealnog braka niti neke unikatne formule‘

image

U predstavi glume Andrea Mladinić i Snježana Sinovčić Šiškov.

MATKO BILJAK/CROPIX

"Oduševljena sam viđenim i uvjerena sam da će predstava biti odlična. Mario je napravio kazališni svijet pun boja i, što je meni osobito važno, iskrenih emocija“, ispričala nam je splitska umjetnica, sretna što kazališni komad u velikom dijelu prati njezinu knjigu koja oslikava život u Splitu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Glavne likove, njezinu baku Nevenku i dida Žarka, igraju splitski glumci Nenad Srdelić i Snježana Sinovčić Siškov, a djevojčicu Tisju Andrea Mladinić.

image

Nenad Srdelić, Andrea Mladinić i Snježana Sinovčić Šiskov

MATKO BILJAK/CROPIX

U ostalim ulogama pojavljuju se Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, Monika Vuco Carev, Tajana Jovanović, Trpimir Jurkić, Arijana Čulina, Andrijana Vicković, Katarina Romac, Stipe Radoja, Goran Marković, Filip Radoš, Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić, Maro Drobnić i Darijo Tvrdić.

image

Glumačku postavu čine i Monika Vuco Carev, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić i Marjan Nejasmić Banić.

MATKO BILJAK/CROPIX

Da će predstava, čija atmosfera podsjeća na Smojin Split iz Veloga Splita, zasigurno bit hit najbolji je dokaz uspjeh Tisjine knjige. „U malu je uša đava” izdana je 2015., do sada je doživjela nekoliko izdanja i dotisaka, a baš je ovih dana proglašena najprodavanijim naslovom domaće književnosti u Hrvatskoj. Poznata Splićanka, koju su jednako proslavile njezine humoristične ilustracije na temu bračnog života „Oni”, majka je dvije kćerkice: Nastje i Isse, a suprug Igor Braić najveća joj je podrška u svemu.

Linker
22. travanj 2024 04:22