Youtube
s filmskog festivala u cannesu

5 odličnih filmskih naslova redateljica koje treba pogledati

Od 14. do 25. svibnja na Boulevard de la Croisettu u Cannesu održan je čuveni Filmski festival koji je ponudio niz odličnih filmskih naslova na koje vrijedi obratiti pažnju. I ove se godine na festivalu povuklo pitanje neravnopravnosti spolova, a za razliku od prošle godine, 2019. je zabilježeno 25 posto više ženskih redateljica nego na prošlom festivalu. Izdvojili smo pet odličnih naslova koji su nastali pod redateljskom palicom žena.

1. Little Joe

Sci-Fi drama koju je režirala Jessica Hausner prati priču samohrane majke i radoholičarke Alice (Emily Beecham) koja se bavi uzgajanjem biljaka u korporaciji koja uzgaja nove vrste. Iako je to protiv pravila tvrtke, Alice uzima jednu biljku, koja je modificirana tako da čini ljude sretnima, kao poklon za svog sina Joea.

2. Port Authority

Ljubavna drama smještena u New Yorku nastala je pod palicom Danielle Lessovitz, a prati 20-godišnjaka Paula (Fionn Whitehead) koji se brzo zaljubi u Wye (Leyna Bloom), za koju saznaje da je transrodna.

3. Portrait of a Lady on Fire

Drama francuske redateljice Céline Sciamma okupila je žensku glumačku postavu. Krajem 18. stoljeća, umjetnica dobiva zadatak naslikati portret mlade žene, a nakon što provedu dosta vremena zajedno, između njih se počnu rađati osjećaji koji vode u romansu.

4. Share

Napeti triler redateljice Pippe Bianco bavi se negativnim utjecajem društvenih mreža i prisutnošću danas učestalog cyberbullyinga. Tinejdžerica Mandy (Rhianne Barreto) jedno se jutro budi na travnjaku nakon pijane noći, potpuno nesvjesna svega što se dogodilo. Nakon što se školom proširi video na kojem je ona polugola u društvu dječaka koji je maltretiraju, mora se suočiti s posljedicama, iako se od njih pokušava sakriti, a ne nailazi na podršku drugih.

5. Land of Ashes

Film Sofíje Quirós Ubede prati 13-godišnju Selvu (Smashleen Gutiérrez) koja je odrasla bez majke te su je odgojili baka i djed. Nakon što iz njezinog života nestane žena koja joj je bila jedina majčinska figura, Selva se može osloniti samo na sebe i brinuti se za djeda koji ima sve manje volje za životom.

Linker
19. travanj 2024 10:59