Zvuk ljeta

Splitska ‘Roba‘: Banana Zvuk na novom albumu okupio je brojne suradnike, a namamili su i Radu Šerbedžiju

Muzika ovog glazbenog dua, kao stvorena je za hladne zimske dane, jer podsjeća upravo na ljeto, na svom trećem albumu ‘Roba‘ ugostili su brojna poznata imena.

Banana Zvuk je splitski duo kojeg čine dvojica glazbenika koji su svoje karijere započeli u drugim bendovima tog grada DJ-i i MC-ji Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić Yuri (ST!llness). Svoju zajedničku priču započeli su 2006., a sada su objavili najnoviji album "Roba". Pjesme s albuma autorske su ovog dvojca, a na svakoj od njih ugostili su neko poznato ime s hrvatske ili regionalne hip-hop scene.

Pogledajte video

"Birali smo ih pričajući o njihovom radu i razmišljajući 'ko bi moga' bolje sist na koju skicu i zašto", kazao je Ivan Jurić Yuri u razgovoru za Gloria.hr. "Ima masu anegdota, ali je u trenutku tipkanja ovog intervjua 8,38 sati ujutro i kava još nije proradila", iskreno je kazao Luka Barbić kako je izgledala suradnja s kolegama na snimanju.

“Robu” prigodno otvara naslovna pjesma u kojoj su ugostili Dedduha iz crnogorskog hip hop dua Who See. U pjesmi "Kafa" sa Sassjom verbalne snage udružio je Ivan Yuri Jurić. Luka je pak vješto složio glazbene podloge za gostovanja s Kandžijom (“OPG”) i splitskim kolegom iz TBF-a Alejuandrom Buendijom (“Pisma slobode”). Od gostovanja svakako se mora spomenuti i ona MC Popaya, Chakke & Žana Jakopača.

Čitajte i: Dunja Ercegović kao Bad Daughter: Pjesme na kojima je dugo radila konačno je objavila na albumu

Album zatvara interpretacija Ujevićeve pjesme “Pobratimstvo lica u svemiru” koju recitira Rade Šerbedžija. "Prvo smo napravili sve, a onda smo žicali njegovu rodbinu da oni užicaju njegovo dopuštenje da to stavimo na album", opisao je Yuri kako je izgledao dogovor sa slavnim glumcem oko suradnje. Njegov partner u Banana Zvuku je to potvrdtio: "Priko veze. Teške veze", kazao je Luka Barbić.

image

Banana zvuk

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Saša Antić u intervjuu otkriva: ‘Nije bilo svirki ni prihoda, ali imao sam neku ušteđevinu pa se izguralo‘

Dobitna kombinacija

A kako su se uopće ujedinili, dok su paralelno svirali i stvarali u svojim drugim bendovima, otkrio nam je Yuri. "Obojica podjednako volimo hiphop i reggae kulturu i u Splitu smo tad bili rijetki s tom dobitnom kombinacijom i interesima da se time aktivno bavimo. Malo nam se ukusi profiliraju u različitim podžanrovima pa te razlike koristimo ka' konstruktivnu prednost", kazao je Yuri. "Okolnosti su nas natirale", kaže Luka.

Pri odabriu imena, vodili su se jednostavnom logikom: "Banane su zakon i zvuk je neizostavan dio muzike", tumači Yuri. "Ime sugerira kvalitetu i ozbiljnost izričaja", pojasnio je Luka.

Pogledajte video

Splitski reggae duo tvrde da imaju dobru “Robu” koju se može nabaviti na svim digitalnim platformama, a njeni konzumenti će otkriti novu poslasticu koju predstavlja Banana Zvuk na tržištu glazbenog materijala.

image

Banana zvuk

LUKA DUPLANCIC

Osim glazbenih suradnji, naravno, dvojicu Splićana veže i prijateljstvo koje se isprepliće kroz kreativno stvaranje."Sastavili smo određenu količinu namještaja skupa, renovirali studio, dosta putovali i družili se dosta van svirki. Napravili tri albuma, par spotova, i kontinuirano planiramo rad dalje. Reka' bi da smo dosta dobri. Poprilično", kazao nam je Ivan Jurić Yuri. Luka negira činjenicu da su prijatelji.

Čitajte i: Edo Maajka: 'Došao sam do nevjerojatnih spoznaja o sebi, a od potresa se još oporavljam'

I u današnje vrijeme dosta su nastupali, a planiraju još i više, kako su kazali mnogo nastupa ima na streamovima i društvenim mrežama, zbog svima poznate situacije. Planovi su, jasni: "Puno novih suradnji, albuma, remixa, nastupa, pozitivnih vibracija, dobrih ljudi, baseva, glasne muzike, festivala, soundsystema, muzike, muzike, muzike", zaključio je Ivan Jurić Yuri.

Linker
19. travanj 2024 18:17