‘Short Cuts‘

Slikar Boris Guina o tome kako je pandemija uvjetovala način rada zbog čega je nastala njegova nova izložba

Zagrebački slikar živi između rodnog grada i švicarskog Basela, a u Hrvatskoj otvara izložbu grafika.

Slikar Boris Guina, koji posljednjih desetak godina živi na relaciji između rodnog Zagreba i švicarskog Basela, u zagrebačkoj Galeriji Canvas predstavlja svoje najrecentnije radove - grafičku mapu od deset listova..

Zašto ste izložbu nazvali ‘Short Cuts’?

- Osim što je to metafora kao i svi nazivi mojih izložbi, ovaj put označava i uvjete u kojima je ova autorska mapa nastala. Bavio sam se novim prečacima u grafici jer mi je pandemija uvjetovala nove uvjete rada. Stvarao sam je dva mjeseca, ali s razmakom od dvije godine. Jedan dio napravio sam u mjesec dana krajem 2019., a drugi u mjesec dana ove godine.

image

Boris Guina postavlja izložbu 'Short Cuts'.

INES STIPETIć

Kako kao umjetnik funkcionirate na dvije adrese?

- Zagreb je moja baza, tu najviše radim i izlažem, no život u Baselu je jako inspirativan jer jedan tako mali grad od oko 180 tisuća stanovnika ima više od pedeset galerija, a tamo se održava i jedan od najvažnijih umjetničkih sajmova na svijetu Art Basel.

Čitajte i: Dunja Ercegović kao Bad Daughter: Pjesme na kojima je dugo radila konačno je objavila na albumu

Koliko je pandemija uzrokovana kovidom utjecala na vaše stvaralaštvo?

- Boraveći više kod kuće okrenuo sam se istraživanju i proučavanju nekih novih tehnika, kojima inače ne bih radio. Primjerice, više sam crtao na kompjutoru i tabletu te na neki način širio svoja znanja.

image

Na izložbi će predstaviti nove grafike.

INES STIPETIć

Vaše apstraktno slikarstvo često se povezuje sa street artom. Je li ulična umjetnost vaša osnovna inspiracija?

- Ja bih prije rekao da me inspirira ulica, a ne ulična umjetnost. Puno više me nadahnjuju neka mrlja na zidu, stara oronula vrata, list na pločniku, komad papira ili neki odbačeni predmet...

Linker
17. travanj 2024 15:44