Preporuka

Posljednja ovosezonska baletna premijera u splitskom HNK bit će užitak za sva čula!

Balet Onjegin glasovitog redatelja i koreografa Vasilija Medvedeva Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će izvesti 13. svibnja.

Balet HNK Split nije mogao izabrati bolji naslov za zadnju premijeru u ovoj sezoni. Plesna predstava Onjegin publici će prvi put biti predstavljena 13. svibnja, a reprizne izvedbe najavljene su za 14., 16. i 17.

U naslovnoj ulozi Onjegina izmjenjivat će se solisti splitskog Baleta Aubin Le Marchand i Ivan Boiko. Glavni ženski lik Tatjanu plešu Irina Čaban Bilandžić i Nozomi Miura, dok su ostali protagonisti Eva Karpilovska i Hazuki Tanase koji dijele uloge Olge, Ivan Boiko i Aaron Kok tumačit će ulogu Lenskog, a Lev Šapošnikov i Silviu Tanase Kneza Gremina.

image

U prvoj postavi Onjegina pleše Aubin Le Marchand.

Nemi Bulat

Splićani će i po prvi put imati priliku pogledati Onjegina redatelja i koreografa Vasilija Medvedeva koji je za njega nagrađen prestižnim priznanjem Pushkin Legacy Ballet Award.

Ovaj ugledni baletni umjetnik, osnivač i umjetnički ravnatelj Otvorenog međunarodnog baletnog festivala u Sankt Petersburgu te predsjednik je i osnivač Fonda baštine Petipa veliki je ljubitelj Onjegina i od praizvedbe 1999. u Pragu s njim je gostovao na brojnim pozornicama diljem svijeta.

image

Koreografiju i režiju potpisuje međunarodna baletna zvijezda Vasilij Medvedev.

Nemi Bulat

Libreto baleta prati osnovnu liniju romana Evgenij Onjegin ruskog književnika Aleksandra Sergejevića Puškina o plemiću koji zbog besposličarskog stila života ostaje bez voljene žene. Kao glazbenu podlogu ove baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog, a uz kostime i scenografiju Nevena Mihića bit će to pravi baletni spektakl.

Čitajte i: Grad svjetla i romantike budi stare strasti i priziva nove ljubavi, vodimo vas u Pariz

Linker
10. travanj 2024 05:06