‘Igračka i kuglica‘

Obiteljski posao Borne Šercara: Upravo smo dobili novu božićnu pjesmu koju će obožavati i mali i veliki

Pjesmu ‘Igračka i kuglica‘, koju je napisao naš poznati bubnjar, pjevaju njegova mlađa kćer Marta i Mara, kći kolege. Prijatelji i obitelj uspjeli su u pjesmi dočarati ljubav prema najveselijem dijelu godine.

Pravi obiteljski-glazbeni posao obavili su u obitelji Borne Šercara i njegovih kolega. Ovaj višestruko Porinom i drugim strukovnim nagradama, nagrađivani muzičar, skladatelj, bubnjar i slikar, predstavio je pjesmu “Igračka i kuglica”. Ovo je nova božićna pjesma koja je nastala spontano, a otpjevale su je dvije djevojčice - Bornina mlađa kći Marta i Mara kćer kolege i prijatelja Zvonimira Bajevića - koji je također svojim sviranjem oplemenio skladbu. U razgovoru za Gloria.hr Borna nam je opisao kako je ova obiteljska božićna skladba nastala.

Pogledajte video

"Zanimiljivo je to, zapravo vrlo učestalo, pitanje otkud inspiracija za neko dijelo, sliku, kompoziciju... Često to umjetnicima dođe, barem se meni tako to čini, samo tako, odjednom, bez neke velike najave, povoda, mistifikacije kakvu možda publika priželjkuje. Često jednostavno sjednem za klavir i pjesma izađe i poslje se i ja pitam to isto otkud mi inspiracija i što ću reći ako me to netko pita. Tako je i ova pjesma nastala spontano. Sjeo sam za klavir imao sam neki okvirni predložak teksta i glazba je sama krenula. Naravno da je u pozadini inspiracija sigurno to što obožavam ovaj dio godine oko Božića i cijelu tu atmosferu gdje su ljudi čini mi se ipak malo pažljiviji jedni prema drugima", kazao je Borna.

image

'Igračka i kuglica' božićna je pjesma Borne Šercara.

PRIVATNA ARHIVA

Okvir pjesme je nastao pred godinu dana kad ga je njegov stariji brat Dan zamolio da napravim mužičku podlogu za božićnu pričaonicu u sklopu projekta Super5Q.

"Moja mlađa kćer Marta je tad otpjevala info vokal za tu priliku i pjesma je čekala zapravo godinu dana da izađe van. Napravio sam aranžman. Moji prijatelji i kolege su se rado odazvali i snimili smo dionice na koje su Marta i Mara, kćer trubača Zvonimira Bajevića koji je zaslužan za vrhunski solo u ovoj pjesmi, otpjevale dionicu vokala", opisao je i proces ove božićne pjesme koja je tako postala pravi glabeni projekt šire obitelji Šercar i prijatelji.

image

U snimanju pjesme i spota sudjelovala je cijela obitelj.

PRIVATNA ARHIVA

No iako su odrasli smislili ideju, najveći dio posla odradila su djeca, glazbenik je objasnio kako su djevojčice Marta i Mara zapravo dobile vrlo zahtjevan zadatak, a odradile su ga - kao od šale!

Čitajte i: Mlada pjevačica koja očarava svojim glasom: Karla Pupis je ime za koje ćemo još čuti

"Marta je to mogu slobodno reći snimila iz drugog puta, a jednako i Mara. To spominjem kao dosta važno jer su neke reakcije bile, nakon što su neki čuli pjesmu, da sam malo teško napisao za djecu, a istina je potpuno obrnuta jer cu cure to vrlo brzo i naučile i snimile. Namjerno moj kolega i producent Goran Kovačić i ja nismo ništa 'peglali' vokale, kako se kaže u muzičarskom žargonu. Ostavljeno je sve kako su Marta i Mara odpjevale prirodno", objasnio je proces snimanja.

image

Vesela atmosfera na snimanju spota.

PRIVATNA ARHIVA

"Djeca mogu uistinu svašta, ne treba baš sve biti kao jako jednostavno i prilagođeno djeci, imam dojam da danas odrasli u strahu da što manje opterete djecu s bilo čime zapravo podcijenjuju dječje mogućnosti", dodao je Borna Šercar.

Djeca imaju glavnu riječ

A ova predivna božićna pjesma koja govori o kuglicama i igračkama, dobila je i jednako prigodan spot, nastao u režiji Dinka Čvorića Doringa, glavnu su ulogu osim božićnog nakita i bora imala opet - djeca.

"Snimanje spota je bilo zamišljeno kao obiteljsko i prijateljsko druženje kod nas doma, bilo je u planu da su i odrasli u spotu i klinci. No na kraju nas je povukao 'flow' da samo klinci budu u spotu, a odrasli su ćaskali i pijuckali šampanjac u kuhinji dok su se djeca i Dinko Čvorić Doringo, zaslužan za video spot, zabavljali sa snimanjem spota. Naravno da su se djeca uživila i uživila kiteći bor, s otvaranjem kutije s ukrasima, stavljanjem svijećica na bor, sviranjem instrumenata, pjevanjem, veseljem…", opisao je Šercar.

image

Ponosni roditelji držali su se iza kamere.

PRIVATNA ARHIVA

Zahvaljujući snimanju, dom su okitili mnogo ranije nego inače, što Borni kao velikom ljubitelju Božića, nije ni najmanje teško palo. "Pošto smo spot snimali već 21.11., trebalo je sve okititi i bor i cijelu kuću, mogu reći da je ove godine Božić kod nas doma uistinu došao dosta rano. Odlučili smo da čemo ove godine sve ostaviti okićeno makar nam je običaj i gušt kititi bor s klincima na Badnjak", otkrio je glazbenik.

Čitajte i: Vesna Pisarović o načinima opuštanja: ‘Dan nastupa cijeli je ritual... uvijek imam tremu i uplašim se ako je nemam‘

Aranžman pjesme koji je Borna napravio u stilu američkih božićnih pjesama odiše svježinom, tradicijom, ali i didaktičkim elementima važnim za mlađu publiku. Za stariju je podsjetnik na neka opuštenija vremena.

image

Marta i Mara glavne su zvijezde ove glazbene priče.

PRIVATNA ARHIVA

"Željeli bismo da ova pjesma zasvira u srcima i da ju pjevaju i djeca i odrasli u ovo božićno doba, kad kite bor, kad su brižni jedni prema drugima, kad si izjavljuju ljubav…", zaključio je Borna Šercar.

Linker
20. travanj 2024 03:57