‘LA MOLNAR‘

Marvelov strip crtač napisao je knjigu o svojoj majci, opernoj divi Ljiljani Molnar Talajić

Osim poznatih Marvelovih superjunaka kao što su Deadpool i X- Men, Dalibor Talajić (48) je ilustrirao Madaya Mom - dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u tada već tri godine opkoljenom gradu Madaya u Siriji. Taj je strip uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće. Sada je napisao biografiju svoje majke, poznate sopranistice Ljiljane Molnar-Talajić.

Marvelov strip crtač Dalibor Talajić (48) unatoč svim svojim uspjesima za neke će uvijek ostati - sin operne dive Ljiljane Molnar Talajić. On od toga ne bježi, naprotiv, svjestan značaja i veličine svoje majke napisao je njezinu biografiju ‘La Molnar’, koja uz priče iz privatnog i poslovnog života slavne sopranistice donosi i niz audio iznenađenja, a dostupna je u knjižarama.

Kako ste se odlučili na biografsku knjigu o mami?

- Idejom o tome da je zavrijedila jednu reprezentativnu monografiju počeo sam se baviti vrlo brzo nakon njezine smrti, 2007. No, dugo sam kuhao tu ideju, jer nisam htio da bude tek još jedna monografija, zbroj podataka i fotografija, koju će netko tek prolistati i ostaviti na nekoj polici.

S kime ste surađivali?

- Od samog početka mi je bilo jasno da to neću moći sam. Mamina međunarodna karijera je bila na zalasku kad sam krenuo u školu. Ja se njezinih najboljih dana ne sjećam. A isto tako, i mama i tata mi nisu pričali o njezinoj karijeri. Nisu htjeli da budem opterećen ‘slavnim’ roditeljem. Zato sam zamolio gospođu Jagodu Martinčević da istraži i opiše njezinu službenu biografiju. Tako da knjiga zbilja jest drukčija: maminu profesionalnu biografiju svako malo presijeca neki moj tekst, neka crtica iz njezinog života. I uvijek vrlo specifična, koja ilustrira i nju kao čovjeka i nas koji smo živjeli uz nju.

image
Dalibor Talajić sa svojom majkom, opernom divom Ljiljanom Molnar Talajić
PRIVATNA ARHIVA

Što je bilo najteže pri stvaranju knjige?

- Najteže je bilo gledati zgotovljenu knjigu. Sve do tog trenutka bila je projekt. No, složena i spremna za tisak, onako zgusnuta i slikama i životom i anegdotama, ponovno je postala mama. Možda sam tek zgotovivši knjigu o mami doista postao svjestan koliki dio mog života je bila.

image
Naslovnica knjige ‘La Molnar’
LA MOLNAR
Linker
18. travanj 2024 11:18