uskoro premijera

Krizni stožer inspirirao Mirana Kurspahića da napravi predstavu o njima: ‘Odlična su podloga za teatar apsurda‘

Svestrani umjetnik - glumac, glazbenik, slikar, ali u prvom redu kazališni redatelj, Miran Kurspahić s dramaturginjom Ronom Žulj postavlja predstavu ‘Krizni stožer’.

U djelu nadahnutom neobičnom 2020., kada su uobičajeni način života poremetili koronavirus i potresi, igraju Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Iskra Jirsak i Domagoj Janković, a premijera je zakazana 7. travnja u zagrebačkom Centru za nezavisnu scenu ‘Pogon’. O predstavi nam je više ispričao redatelj Miran Kurspahić.

Koliko vas je za predstavu nadahnuo pravi krizni stožer koji nam diktira život?

- Sva ta mahnitost oko virusa, a posebice krizni stožer kao politički obojeno tijelo koje hini neutralnost, odlična su podloga za neki hipertrofirani teatar apsurda. Društvo se putem instrumentaliziranih medija i društvenih mreža poziva na ‘odgovornost’ koja potiče socijalnu distancu, izoliranost pa čak i paranoju, što stvara više nego potentnu dramsku situaciju.

Čitajte i: Muške strasti iz ormara: Mirana Kurspahića, Damira Begovića i Mateja Mudrovčića spaja ista opsesija - odjeća!

Odgovaraju li vam kao redatelju više aktualne životne teme ili one imaginarne?

- Oni rijetki pojedinci koji petnaestak godina prate moj rad kao kazališnog redatelja, znaju kako se iz predstave u predstavu poigravam različitim formama, kao i kombinacijom fikcije i činjenica. Početna točka uvijek mi je neki aktualni problem u društvu, koji me mori i onda oko toga polako slažem dramsku strukturu. Bez te motivacije i razloga teško mi je uopće ući u kreativni proces.

Je li vam teško kao pripadniku nezavisne kulturne scene izboriti se za svoj prostor?

- Naravno. Za razliku od institucionalnih kazališta, mi nemamo potrebnu infrastrukturu - vlastiti prostor i logistiku. Uglavnom se sve svodi na gerilsku propagandu jer zbog ograničenih sredstava jedino tako možemo doprijeti do publike.

Linker
19. travanj 2024 20:33