Ivan Šardi
Filmski dani

Filmovi iz domaćih radionica: što se sve može pogledati na Danima hrvatskog filma

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac u petak 16. lipnja otvara se 26. izdanje festivala.

Svečana dodjela nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo animatoru i redatelju Pavlu Štalteru samo je jedno događanje koje, tijekom 5 dana festivala, ne smijete propustiti. Projekcije filmova na otvorenom mamac su za sve filmofile, a osim 68 naslova iz natjecateljskog dijela programa, pod zvijezdama će se moći pogledati i niz filmskih ostvarenja u popratnom programu Retro: obnovljena baština. Program će obogatiti i projekcije filmskih ostvarenja domaćih redateljica - igrani film 13+ Nikice Zdunić i animirani film Ježeva kućica Eve Cvijanović.
Živo će biti i u parku stara Trešnjevka u kojem se, od 17. do 20. lipnja, prikazuju crtani filmovi o profesoru Baltazaru, klasici Zagrebačke škole crtanog filma i glazbeni spotovi. Uz izložbu Sjećanje na divu: Jagoda Kaloper (1947-2016) zanimljiva za pogledati je i izložba filmskih plakata, poput onog za domaće hitove Zvizdan i Uzbuna na Zelenom vrhu, koji su djelo zagrebačkog dizajn studija Šesnić & Turković.

Plakat za film "Šuti" studija Šesnić & Turković


Na istom mjestu kao i izložba plakata, ali 16. lipnja, u prostorima Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj, održat će se i masterclass na temu namjenskog filma na kojem će o izazovima stvaranja takvih filmova razgovarati producentica Isa Živanović, redatelji Andrej Korovljev i Nevio Marasović te kreativni direktor agencije Señor Vanja Blumenšajn. Predah od predavanja i filmova može se pronaći u lounge zoni Pop Up Summer Garden koja se nalazi tik uz ljetnu pozornicu Tuškanac okruženu šumom. Sve u svemu, pred nama su dani ispunjeni zabavom i odličnim filmovima! Raspored projekcija pogledajte na stranicama festivala.

Linker
21. travanj 2024 04:52