Četiri vrhunska koncerta

Bogati koncertni svibanj na Savskom nasipu: Stižu nam umjetnici od Amerike do Indonezije

Glazbenici koji se ne propuštaju dolaze u Zagreb: Damir Avdić, Senyawa, YĪN YĪN i Kristin Hersh nastupaju u klubu Močvara.

Zagrebački klub Močvara u svom bogatom programu ističe četiri kulturna događaja i inozemna gostovanja koja će ovog svibnja oduševiti sve glazbene sladokusce.

U četvrtak 5. svibnja u klub na Trnjanskom nasipu dolazi Damir Avdić, ovaj muzičar i umjetnik iz Tuzle, ovim će koncertom u Zagrebu promovirati svoj novi album "Mainstream Horror".

Avdić na ovom albumu još jednom kaže sve ono što se mnogi ne usuđuju, a svi slično razmišljamo o svijetu koje nas okružuje. Ogoljen, prepušten tom dualizmu vokala i gitarskih rifova, "Mainstream Horror" još jednom pokazuje Avdića kao jednog od najzanimljivijih alternativnih umjetnika u regiji.

image

Damir Avdić

PRESS

Iako su mu albumi odlični, najveća snaga Avdića su uvijek bili koncerti na kojima dodatno do izražaja izlazi ta njegova beskompromisnost. Njegov povratak u Močvaru sigurno je jedan od koncertnih vrhunaca našeg programa u svibnju, a ovo je još jedna prilika da uživate u svemu onome što je Damir napravio tijekom svih ovih godina s naglaskom na "Mainstream Horror".

Koncert je zakazan za 20 sati, ulaznice po cijeni od 70 kuna mogu se kupiti u pretprodaji, na ulazu u klub cijena će biti 90 kuna.

Indonezijska senzacija Senyawa

U nedjelju 8. svibnja dolazi egzotični duo iz Indonezije Senyawa, kojeg brojni relevantni svjetski mediji nazivaju najuzbudljivijim i najintenzivnijim bendom kojeg se može čuti uživo.

"Močvara i program Vrelo zvuka imaju čast najaviti dark ritual bend koji je jedan od svojih albuma objavio u suradnji sa Stephenom O'Malleyjom iz Sunn O))). Senyawa dolaze iz Indonezije, a njihov zvuk definitivno će prodrmati sve one koji će doći na koncert", kažu organizatori.

Senyawa postoje od 2009. godine, a dolaze s otoka Java iz Indonezije. Od samog početka svojeg djelovanja oni su spajali elemente indonezijske tradicijske glazbe s mračnom, eksperimentalnom doom muzikom. Dobili su čudesan zvuk koji bi najlakše bilo nazvati mračnim doom folkom, a zanimljivo je kako Senyawa koriste instrumente koje su sami napravili, također u maniri indonezijskih tradicijskih instrumenata.

Priča o čudesnom bendu iz Indonezije brzo je došla do šire publike, a njihov rad je zaintrigirao mnoge glazbenike i izdavačke kuće. Senyawa je surađivala s imenima poput Dama Suzukija, Stephena O'Malleyja iz grupe Sun O))), Keiji Haino ili grupe Melt Banana. Osim za Sublime Frequencies, objavljivali su albume i za druge velike izdavačke kuće poput Morphine Records, a zanimljivo je da je album "Alkisah" iz 2021. objavljen za čak 21 izdavačku kuću.

Senyawa dolazi u Močvaru u sklopu svoje velika europske turneje na kojoj će nastupati na mnogim velikim pozornicama poput one ponajvećeg europskog festivala Primavera Sound u Barceloni.

Zagrebačka publika za njihov koncert treba izdoviji 50 kuna za ulaznicu u pretprodaji, a 70 na ulazu u klub. Koncert je zakazan za nedjelju 8. svibnja u 20 sati.

Čitajte i: Povratak velikih inozemnih koncerata: Pred nama je bogata sezona na koju smo čekali dvije godine

Svjetksa plesna atrakcija YĪN YĪN

U srijedu 18. svibnja u Močvaru dolazi YĪN YĪN, bend nastao u Nizozemskoj, koji je svojim plesnim ritmovima osvojio cijeli svijet. Hangtime Agency i Močvarin world music program Vrelo zvuka dovode YĪN YĪN, plesnu atrakciju koja će vas zabaviti čudnim spojem thai funka, psihodeličnog rocka i disca. YĪN YĪN su posljednjih godina postali prava plesna atrakcija u Europi, a sada po prvi put dolaze u Hrvatsku. Grupa je osnovana 2018. u nizozemskom Maastrichtu, a odmah su svojim radom zaintrigirali ljude iz Les Disques Bongo Joe, jedne od trenutno najvažnijih funk izdavačkih kuća na svijetu.

image

YĪN YĪN

PRESS

Bend možemo smatrati jednim od najvažnijih modernih bendova koji se poigravaju s thai-funkom. Od svojeg prvog EP-a osvojili su plesne podije, a album "The Rabbit That Hunts Tigers" iz 2019. gurnuo ih je među najvažnije izvođače bogatog Bongo Joe kataloga.

Ulaznice po cijeni od 85 kuna offline ili online u Dirty Old Empireu na adresi Tratinska 18, na ulazu u klub koštat će 100 kuna.

Američka ikona nezavisne scene

Zagrebačka publika 26. svibnja ima priliku čuti i Kristin Hersh, pravu ikonu američke alternativne, indie-rock scene koja po prvi put dolazi u Zagreb.

image

Kristin Hersh

PRESS

Kristin Hersh je sa svojom polusestrom Tanyom Donelly početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća utemeljila Throwing Muses, grupu koju slobodno možemo nazvati jednom od najutjecajnijih alternativnih grupa tog vremena. Nakon što su postali poznati u lokalnim krugovima po energičnim nastupima, sa svojim prvim demo snimkama postali su pravi hit na tamošnjim koledž radijskim postajama koje su u to doba bile iznimno značajne za američku glazbenu scenu.

Međutim, umjesto da dobiju ugovor od neke od važnih američkih izdavačkih kuća, Throwing Muses su potpisale ugovor s kultnom britanskom izdavačkom kućom 4AD Records. Tako su postali prvi američki bend kojeg je izdavao 4AD te na neki način utrli put kojim će kasnije proći Pixies s kojim su Throwing Muses dijelili dio glazbenog puta te često zajednički i nastupali.

Uz Kristin Hersh na ovom koncertu će nastupiti još jedan kantautor, Fred Abong. Koncert u četvrtak 26. svibnja zakazan je za 20 sati, cijena ulaznica je 150 kuna u pretprodaji i 180 na ulazu u klub.

Ostatak bogatog glazbenog i umjetničkog programa potražite na službenim profilima kluba Močvara.

Linker
25. ožujak 2024 18:53