PROMJENE ZA BOLJE SUTRA

Put u bolju budućnost u kuhinji! Zero waste po receptu Tvrtka Šakote

Zagrebački chef Tvrtko Šakota i njemački proizvođač automobila Audi udružili su snage kako bi promovirali zero-waste u kuhinji i - na cesti.

Budućnost je stvar stava, a promjene mogu početi i u kuhinji, tvrdi Tvrtko Šakota, vlasnik i chef zagrebačkog restorana Nav, a jedan od najvećih problema s kojima se susrećemo je kad vidimo količinu plastike u kojoj dolaze namirnice.

"Zato smo se okrenuli onima s biodinamičkih farmi, mesu iz slobodnog uzgoja i divljoj ribi. A kako je Audi vođen idejom napretka kroz tehniku te s partnerima surađuje na nizu projekata, poput filtriranja mikroplastike, dronova koji brinu o bioraznolikosti te produljivanju životnog vijeka starim litij-ionskim baterijama, u skladu s krilaticom “Future is attitude”, njegova se filozofija u potpunosti poklapa s mojom", kaže Šakota, koji je zato udružio snage s njemačkim proizvođačem automobila u proljetnom Audijevom zero-waste masterclassu - majstorskoj radionici u kojoj pokazuje da za budućnost, kao i za kuhanje, vrijedi da rezultati ovise o nadahnuću, ali i o pripremi te izvedbi jer usavršavajući tehnike i tražeći drugačiju perspektivu otkrivamo nove stvari i obogaćujemo svijet novim iskustvima.

image

Chef Tomo Šakota u akciji

AUDI PR

"I mi u restoranu imamo mali laboratorij te kuhamo u skladu s principom zero-waste kuhanja, koje se temelji na reduciranju otpada prilikom pripreme jela s ciljem iskorištavanja maksimuma od svake namirnice", kaže zagrebački chef, poznat po mijenjanju pravila i postavljanju novih standarda u kulinarskom svijetu.

Čitajte i: GLAZBENICA NIKA TURKOVIĆ ISPROBALA JE NOVU TOYOTU AYGO X: ČAROBNI OKUS BRZINE I UDOBNOSTI

"Imam stav koji je uvelike odredio moj put. Često sam u odlukama bio beskompromisan, spreman pogriješiti, ali uvijek želim istraživati, pomicati svoje i tuđe granice kako bih promovirao nešto u što vjerujem", objašnjava svoju filozofiju.

image

Od mrkve se može pripremiti predjelo, glavno jelo i desert, a po principu zero-wasta svaka se namirnica iskorištava do maksimuma

AUDI PR

Na Audijevoj majstorskoj radionici, primjerice, Šakota je pokazao kako priprema tri jela od iste na­­­­mirnice: tartar od mrkve s gelom od soka mrkve za predjelo, za glavno jelo pečene mrkve u soli s hu­­­musom od domaćeg bijelog graha, govedinom i pestom od lišća mrkve te za desert mousse od mrkve.

"Želimo pokazati da vjerujemo u bolju budućnost, da će ljudi uistinu početi razmišljati što se može učiniti za ovaj planet. Svatko od nas može pridonijeti promjenama nabolje, od izbjegavanja nepotrebne plastične ambalaže do odabira porijekla te potpunog iskorištavanja namirnice", tvrdi Tvrtko Šakota.

image

Očitajte QR kod i pogledajte proljetni Audijev zero-waste masterclass

AUDI PR

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Audijem.

Linker
19. travanj 2024 22:41