Gloria auto

Nova uloga za brze i žestoke: Loto djevojke testirale su tri hit automobila i potpuno se oduševile

Iako su uvijek bile ekološki osviještene, voditeljice emisije Loto Dunja Mutevelić i Paula Čatipović tek su se nedavno okušale u vožnji hibridnih automobila, a nakon Glorijina dvoboja s tri vrhunska vozila koja emitiraju znatno manje štetnih plinova, zaključile su da im je to bilo poput - glavnog zgoditka.

Zagrepčanka Dunja Mutevelić (35) i Bjelovarka Paula Čatipović (23), voditeljice HRT-ove emisije Loto, toliko vole automobile da su vozački ispit položile čim su postale punoljetne. Dunja iz drugog, a Paula iz prvog pokušaja.

Svakodnevno su za volanom i prešle su na desetke tisuća kilometara, no tek su se nedavno okušale u upravljanju hibridnim automobilima koji za pokretanje koriste kombinaciju benzinskog i elektromotora - te emitiraju znatno manje štetnih plinova. Stoga im je testiranje triju novih hibridnih vozila u ORYX Centru za sigurnu vožnju u Mičevcu pokraj Velike Gorice - Toyota RAV4, Opel Grandland X i Mitsubishi Outlander PHEV - bilo poput zgoditka na lutriji.

image
Dunja bi u hibridnom vozilu na neko dulje putovanje.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Vole izazove i rado istražuju novo i nepoznato, pogotovo kad je riječ o nečemu što manje onečišćuje zrak, ali priznaju i da su na početku bile malo sumnjičave.

- Premda sam ekološki osviještena, moram priznati da sam bila skeptična prema hibridnim automobilima, misleći da nisu toliko moćni kao konvencionalni. Ali nakon što sam se u njima provozala i vidjela što sve mogu, sve su moje predrasude pale u vodu. Ponovno sam se uvjerila u istinitost tvrdnje da nikad ne treba unaprijed suditi - rekla nam je Dunja, s kojom se složila i Paula, oduševljena bešumnošću, većom štednjom goriva te povoljnijim održavanjem vozila čija popularnost raste u cijelom svijetu.

Uvijek se drže pravila

U hibridnim terencima atraktivna brineta osjećala se toliko zaštićeno da je poželjela “potegnuti” više nego što bi smjela, no kao odgovorna i staložena djevojka nikad se ne dovodi u situaciju izvan kontrole i zakona.

image
Paula se obožava šminkati, ali nikad u vožnji.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

- Uvijek se držim sigurnosnih pravila i ograničenja i zato nikad nisam bila kažnjena. Mislim da sam odlična vozačica i nikako se ne bih složila s onima koji tvrde da su muškarci u prometu bolji od žena. Takva mi etiketiranja i generaliziranja smetaju - govori Paula, čija se kolegica također smatra vrhunskom vozačicom, ali je u prošlosti znala i zgriješiti.

- Dvaput sam bila kažnjena zbog prebrze vožnje, a nakon što sam zadnji put platila kaznu veću od tisuću kuna, disciplinirala sam se i nikad si više nisam dopustila nepoštivanje prometnih propisa. Sigurnost mora biti na prvom mjestu - kaže Dunja Mutevelić, dodajući kako sama nije sklona igrama na sreću, no kao tinejdžerica je obožavala strugalice u kojima je glavna nagrada bio automobil.

image
Loto djevojke Paula Čatipović i Dunja Mutevelić natječu se u vožnji.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

U šali kaže kako bi rado “osvojila” i jedan od tri hibridna vozila u kojima se provozala na poligonu u Mičevcu, no ne bi se mogla odlučiti za samo jedan model. Sviđaju joj se i njihove boje jer nisu u jarkim nijansama.

- I meni su sva tri automobila jednako privlačna. Imaju vrhunske performanse, a i vizualno su zanimljivi. Svaki ima nešto zbog čega bih ga kupila, samo neka bude u bijeloj boji jer mi je najomiljenija - zaključuje Paula Čatipović.

image
Opel Grandland X.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

OPEL GRANDLAND X

364.725,00 kuna

image
FOTOGRAFIJE: GLORIA

Plug-in hibridni SUV s 1.8-litrenim benzinskim i dva električna motora te 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i maksimalnim E-dosegom od 59 km.

DUNJA: Kožom presvučena sjedala i upravljač čine ga vrlo elegantnim.

PAULA: Dizajn mu je savršen, kao da sam zakoračila u budućnost, a sviđa mi se i mogućnost da automobil sam odabere najučinkovitiji pogon.

image
Mitsubishi Outlander.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

MITSUBISHI OUTLANDER

339.900,00 kuna

image
FOTOGRAFIJE: GLORIA

Plug-in hibrid tehnološki baziran na baterijskom, potpuno električnom pogonu.

DUNJA: Ima profinjen i luksuzan interijer, a sviđa mi se i što se do 50 kilometara može prevaliti bez uključivanja benzinskog motora.

PAULA: Oduševljavaju me sjedala obložena vrhunskim materijalima te izostanak trzajnih šokova čak i kod snažnog ubrzanja.

image
Toyota Rav4
MARKO MISCEVIC/CROPIX

TOYOTA RAV4

295.800,00 kuna

image
FOTOGRAFIJE: GLORIA

Klasični hibrid uz 2,5-litreni benzinski motor i elektromotor nudi četiri programa vožnje.

DUNJA: Izgleda robusno, ali nikako ne bih rekla da je samo za frajere. Osigurava odličnu preglednost i potpunu kontrolu tijekom vožnje.

PAULA: Kabina je udobna i prostrana, a inteligentni sustav pogona na sve kotače olakšava vožnju u izazovnim uvjetima.

Raskošan specijal Gloria auto pronađite samo u novom broju koji je na kioscima od četvrtka 22. listopada 2020.!

image
GLORIA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

GÉRALD MARIE Pad seksualnog predatora

BORIS JOHNSON Tata ga nije volio

ANGELO BECCIU I CECILIA MAROGNA Rastrošni kardinal i njegova dama

PUTOVANJE: JASMINA KOS Bospor pod maskama

FELJTON: SOFIA VERGARA I u koroni zarađuje milijune

Linker
20. travanj 2024 16:49